Θα τους παρέχουν και επιδότηση
Πρόσκληση στους αμπελουργούς της χώρας μας να καλλιεργήσουν ελληνικές ποικιλίες σε εδάφη στον Καύκασο και στην Κριμαία, μέσω και δικών τους επιχειρήσεων που θα έχουν έδρα τη Ρωσία, απηύθυνε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας, Σεργκέι Λβόβιτς Λέβιν, μετά τη συνάντηση που είχε στη Θεσσαλονίκη με τον Γ. Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χ. Κασίμη. Ο Ρώσος αναπληρωτής Υπουργός επισήμανε ότι η ρωσική πλευρά θα επιδοτήσει έως και το 80% της αρχικής επένδυσης που θα απαιτηθεί για την υλοποίηση του συγκεκριμένου εγχειρήματος.
Όπως διευκρίνισε, το μετοχικό κεφάλαιο των επιχειρήσεων μπορεί να είναι 100% ελληνικό, αρκεί η εταιρεία να είναι εγγεγραμμένη στη Ρωσική Ομοσπονδία και να πληρώνει τους φόρους που προβλέπονται για όλους τους επιχειρηματίες που δρουν στη χώρα.
Για τον αμπελοοινικό τομέα ο κ. Λέβιν τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η ανάπτυξή του αποτελεί έναν από τους πέντε βασικούς πυλώνες του στρατηγικού σχεδιασμού που έχει αναπτυχθεί για τον πρωτογενή τομέα στη Ρωσική Ομοσπονδία. Όπως διευκρίνισε, ο στόχος που έχει τεθεί είναι ο διπλασιασμός των καλλιεργούμενων εκτάσεων με αμπελώνες στη χώρα.
Αναγνωρίζοντας ότι «δυστυχώς το ελληνικό κρασί χάνει στη ρωσική αγορά έναντι των γαλλικών και ιταλικών», επισήμανε ότι «εάν αυτό παραχθεί επί ρωσικού εδάφους, τότε θα αυξηθεί σημαντικά η διείσδυσή του στη ρωσική αγορά, ενώ ταυτόχρονα θα λυθούν και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες οινοποιοί στην εξαγωγική τους προσπάθεια, όπως αυτό των υψηλών δασμών». Στο πλαίσιο αυτό, ο Ρώσος αξιωματούχος επισήμανε ότι «η είσοδος των ελληνικών κρασιών δεν θα ενοχλήσει τους Γάλλους, οι οποίοι ήδη επισκέπτονται συχνά την Κριμαία».
Μήλα και ροδάκινα
Λαμβάνοντας υπόψη τις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες της Ρωσίας και με την αντίληψη του γεγονότος ποια φρούτα είναι αποδοτικό να καλλιεργούνται στη ρωσική επικράτεια, ο κ. Λέβιν επισήμανε «προσκαλούμε όλους τους αλλοδαπούς ειδικούς, καλλιεργητές και επιστήμονες, να λάβουν μέρος στη διεύρυνση παραγωγής φρούτων στην Ρωσία, υπό συγκεκριμένους όρους κρατικής αρωγής».
Διευκρίνισε ότι ειδικά τα ροδάκινα και τα μήλα, αποτελούν προτεραιότητα στην επιταχυνόμενη ανάπτυξη παραγωγής που στοχεύουν στη ρωσική επικράτεια και τονίζοντας ότι στη Ρωσική Ομοσπονδία υπάρχει καλή επιστημονική και ερευνητική βάση, υπογράμμισε: «Στο Βόρειο Καύκασο και στην Κριμαία, υπάρχουν θαυμάσιες συνθήκες παραγωγής ροδακίνων. Οι ελληνικές τεχνολογίες και οι Έλληνες ειδικοί θα έχουν μεγάλη ζήτηση». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ίδιος επισήμανε ότι δεν προβλέπεται για τον τομέα των φρούτων η επιδότηση που έχει τεθεί για την αμπελουργία, τονίζοντας όμως ότι: «Εξετάζεται η επιδότηση του επιτοκίου για τον τομέα των φρούτων». Σε κάθε περίπτωση πάντως σημείωσε, ότι ακόμα δεν έχει διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο που απαιτείται, ώστε να καθοριστεί και η αρωγή του ρωσικού κράτους για κάθε παραγωγή στον τομέα των φρούτων.
Ρώσοι καλούν Έλληνες αμπελουργούς και ροδακινοπαραγωγούς να καλλιεργήσουν στη χώρα τους!