Friday, 15 November, 2024

Συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και αγροτικών προϊόντων σε φωτοβολταϊκό πάρκο: Αγροβολταϊκό

Η ταυτόχρονη παραγωγή αγροτικών προϊόντων και ενέργειας φιλικής προς το περιβάλλον απαιτεί μεγάλες εκτάσεις, οι οποίες όλο και λιγοστεύουν

«Υπάρχουν περιορισμοί στην εκμετάλλευση του εδάφους. Γι’ αυτό είναι καλύτερα να εκμεταλλευόμαστε τις εκτάσεις διπλά, δηλαδή για αγροτικά προϊόντα και για παραγωγή ενέργειας» δηλώνει η Πέτρα Χέγκι που ειδικεύεται σε θέματα οικολογίας και εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Χόχενχαϊμ.

Σε ένα δοκιμαστικό πρότζεκτ στη λίμνη της Κωνσταντίας επιστήμονες ερευνούν τις δυνατότητες της διπλής εκμετάλλευσης εδαφικών εκτάσεων. Πώς συνδυάζονται ιδανικά εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών με την καλλιέργεια; Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι ηλιακές μονάδες δημιουργούν σκιά. Κάποια φυτά όμως δεν ευδοκιμούν σ’ αυτό το περιβάλλον. Αντίστοιχα πιλοτικά πάρκα υπάρχουν και στις ΗΠΑ, όπου ονομάζονται αγροβολταϊκά σχήματα (agrivoltaic schemes).

Σε δοκιμαστικό στάδιο

Στη Γερμανία, σε μια έκταση 25 στρεμμάτων καλλιεργούνται σιτάρι, τριφύλλι, πατάτες και σέλινο. Κάποια από αυτά κάτω από τις ηλιακές μονάδες, που έχουν τοποθετηθεί σε ύψος πέντε μέτρων, κάποια άλλα κανονικά χωρίς να βρίσκονται υπό σκιά.

Από τη σύγκριση αυτή οι επιστήμονες επιδιώκουν να αποδείξουν ποια λαχανικά ή φρούτα ενδείκνυνται ιδιαίτερα να καλλιεργηθούν κάτω από φωτοβολταϊκά. Οι μέχρι τώρα προσομοιώσεις έδειξαν ότι η πατάτα καλλιεργείται καλύτερα κάτω από τα ηλιακά σε αντίθεση με το σιτάρι που δεν αγαπά πολύ τη σκιά» εξηγεί η κ. Χέγκι.

Με τη βοήθεια αισθητήρων και διαφόρων άλλων μετρήσεων οι επιστήμονες θα εξετάσουν για τα επόμενα τρία χρόνια τις αλλαγές στην βιοποικιλότητα και θα δώσουν εκτιμήσεις για την πρόοδο της σοδειάς.

Λύση και για αγρότες;

Προς το παρόν πάντως δεν υπάρχουν ακόμη συστηματικές μελέτες για τον ιδανικό συνδυασμό καλλιέργειας και παραγωγής ενέργειας, ούτε και οι εγκαταστάσεις που θα χρειαστούν. Τα νέα συστήματα αναμένεται να είναι πιο λειτουργικά αλλά και πιο ακριβά, τόσο ως προς τις εγκαταστάσεις όσο και ως προς το κόστος συντήρησης. Τα δοκιμαστικά έδειξαν ότι το κόστος παραγωγής ενέργειας ανέρχεται στα 11,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Ωστόσο εάν υπάρξουν πολλές τέτοιες εγκαταστάσεις το κόστος αυτό θα μειωθεί. Στα 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα αυτά τα συστήματα θα συμφέρουν και τους αγρότες, εκτιμούν οι ειδικοί, αφού θα είναι πιο οικονομικά από την αιολική ενέργεια στη θάλασσα.

Deutsche Welle

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου