Wednesday, 25 December, 2024

Το ψαλίδι στα έσοδα των δήμων φέρνει «λουκέτα» σε προνοιακές δομές

Μέτωπο με την κυβέρνηση ανοίγουν οι δήμαρχοι, αντιδρώντας στις περικοπές των πόρων τους το 2017

Αντιμέτωποι με οικονομική κατάρρευση κινδυνεύουν να βρεθούν οι περισσότεροι δήμοι στη χώρα, καθώς το 2017 καλούνται να πορευτούν με ακόμη λιγότερα κονδύλια, εξαιτίας της τεράστιας περικοπής πόρων που προβλέπεται στον κρατικό προϋπολογισμό του νέου έτους. Τα έσοδά τους θα είναι μειωμένα κατά 220 εκατ. ευρώ, γεγονός που θα αναγκάσει δεκάδες δήμους να προχωρήσουν σε περιστολή δραστηριοτήτων, ακόμα και σε κατάργηση δομών, στερώντας από χιλιάδες απόρους πολίτες υπηρεσίες χρήσιμες για την καθημερινότητά τους.

Ήδη οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας σχεδιάζουν να αντιδράσουν δυναμικά, σε μια προσπάθεια να ανατραπεί η κυβερνητική απόφαση για τις νέες μειώσεις των πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ θα θέσουν επιτακτικά το ζήτημα στο συνέδριο της ΚΕΔΕμ που θα φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη την επόμενη εβδομάδα. Με αφορμή τη συμμετοχή όλων των αιρετών της χώρας στις εργασίες του συνεδρίου, η περιφερειακή ένωση δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντίδραση της τοπικής αυτοδιοίκησης απέναντι στο νέο κύμα περικοπών που σχεδιάζει η κυβέρνηση για ακόμη μία χρονιά. Το ζήτημα συζητήθηκε στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της ΠΕΔ-ΚΜ, όπου οι δήμαρχοι υποστήριξαν ότι το 2017 θα είναι η δυσκολότερη χρονιά για την τοπική αυτοδιοίκηση από την έναρξη της οικονομικής κρίσης.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της ΠΕΔ-ΚΜ δημάρχου Νεάπολης Συκεών Σίμου Δανιηλίδη, που τόνισε ότι αν ισχύσουν αυτές οι περικοπές, του χρόνου οι μισοί και πλέον δήμοι της χώρας δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις στοιχειώδεις λειτουργικές τους ανάγκες. Εξέφρασε μάλιστα φόβους ότι με δεδομένη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία ήδη βρίσκονται φέτος, του χρόνου πολλοί δήμοι θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο σε προνοιακές δομές και υπηρεσίες, από τις οποίες εξυπηρετούνται καθημερινά χιλιάδες οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, θα απειληθούν οι μισθοδοσίες του προσωπικού, ενώ οι εργαζόμενοι σε προγράμματα και δομές θα κινδυνεύσουν να μείνουν στο δρόμο. «Αν δεν καταφέρουμε να ανατρέψουμε όσα έχουν σχεδιαστεί το 2017, με βάση τον προϋπολογισμό, θα είναι η πιο ζοφερή, οικονομικά, χρονιά για την τοπική αυτοδιοίκηση» σχολίασε ο κ. Δανιηλίδης. Είπε ακόμη ότι δεν απαλλάσσει καμία κυβέρνηση για τις περικοπές που έκανε στο παρελθόν, αλλά με την κατάσταση που διαμορφώνεται, του χρόνου η κατάσταση θα είναι πολύ χειρότερη.

«Θύμα και πάλι Η Τ.Α.»

Στη διαπίστωση ότι δυστυχώς και του χρόνου, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, το μεγάλο θύμα της δημοσιονομικής περιπέτειας που περνά η χώρα είναι και πάλι η τοπική αυτοδιοίκηση, προχώρησε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου. Αντίθετα, όπως είπε, δεν συνεισφέρουν το ίδιο στον κοινό πόνο που έχει η χώρα όλοι οι φορείς της γενικής κυβέρνησης. «Πιο απλά, τουλάχιστον 220 εκατ. ευρώ είναι τα περικοπτόμενα κονδύλια με βάση το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2017. Ωστόσο πιστεύω ότι και το άνοιγμα των δήμων στο τέλος Δεκεμβρίου 2016 θα είναι ακόμα μεγαλύτερο» τόνισε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η περικοπή θα είναι μεγαλύτερη από 220 εκατ. ευρώ για τους δήμους το 2017. «Αυτό όμως είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να δεχτούμε και θα αντιδράσουμε δυναμικά, ενημερώνοντας παράλληλα και τους πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών» σχολίασε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ. Απαισιόδοξος για την επόμενη μέρα που ξημερώνει στους δήμους εμφανίστηκε και ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο οποίος μάλιστα με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της επιτροπής οικονομικών της ΚΕΔΕ έθεσε και το μείζον ζήτημα της μη απόδοσης των παρακρατηθέντων πόρων των δήμων. «Βλέποντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού, είδαμε ότι τα παρακρατηθέντα η κυβέρνηση δεν έχει την πρόθεση, παρά τις φωνές μας, να τα δώσει» σημείωσε, ενώ άσκησε κριτική στην ηγεσία της ΚΕΔΕ, λέγοντας πως δεν χειρίστηκε το θέμα όπως έπρεπε. «Τα παρακρατηθέντα έπρεπε να είναι η προμετωπίδα για την τοπική αυτοδιοίκηση. Η εκτίμηση είναι ότι αυτά τα κονδύλια φτάνουν τα 12,5 δισ. ευρώ από το 2010 έως σήμερα» υπογράμμισε ο ίδιος. Εκτίμησε και αυτός με τη σειρά του ότι το 2017 θα είναι η δυσκολότερη χρονιά για τους δήμους από την έναρξη της κρίσης και παρά τις φήμες ότι θα δοθούν τα παρακρατηθέντα, αυτό δεν θα γίνει. «Λένε ότι θα τα δώσουν, πιστεύω όμως ότι δεν θα το κάνουν. Αν ο νέος υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης δεν βγει ξεκάθαρα να το πει στο συνέδριο, σημαίνει ότι δεν θα τα δώσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Κινδυνολογία χρέωσε στους δημάρχους αναφορικά με την οικονομική κατάσταση στην οποία θα βρεθούν οι δήμοι το 2017 το μέλος του δ.σ. της ΠΕΔ-ΚΜ, Απόστολος Αντωνούδης. «Κινδυνολογούμε συνεχώς. Ακούμε εδώ και πολλά χρόνια ότι δεν θα υπάρχει τοπική αυτοδιοίκηση του χρόνου. Η αυτοδιοίκηση και σε αυτήν την κατάσταση της υποχρηματοδότησης συντηρείται. Και πέρυσι τα ίδια λέγαμε, αλλά τελικά τα χρήματα δόθηκαν, όπως θα δοθούν και του χρόνου. Βεβαίως πρέπει να είμαστε διεκδικητικοί, αλλά δεν φτάσαμε στο σημείο της καταστροφής» τόνισε.

ΚΕΔΕ: Απορρίφθηκε η πρότασή της για το μέτρο της κινητικότητας στους δήμους

Τη σφοδρή αντίδραση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) προκάλεσε η απόρριψη της πρότασής της από την αρμόδια υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη να ισχύσει το μέτρο της κινητικότητας και για τους δημοτικούς υπαλλήλους. Σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ τονίζει ότι κατά την προχθεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στην οποία ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου για την κινητικότητα των υπαλλήλων, απορρίφθηκε η πρόταση της ΚΕΔΕ, σύμφωνα με την οποία η κινητικότητα δημοτικών υπαλλήλων θα μπορεί να υλοποιείται μετά τη σύμφωνη γνώμη των δημάρχων. Συγκεκριμένα, στην τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ Ν. Χιωτάκης εισηγήθηκε να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο πρόβλεψη για την όποια μετακίνηση δημοτικού υπαλλήλου να ζητείται η σύμφωνη γνώμη του δημάρχου. Υπενθυμίζεται ότι το περιεχόμενο της παραπάνω εισήγησης είχε ομόφωνα συμφωνηθεί στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ το 2015.

Κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής η αρμόδια υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη απάντησε ότι δεν δέχεται τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου για μετάταξη υπάλληλων των δήμων. Επικαλέστηκε μάλιστα ότι αυτό είναι αντίθετο στη φιλοσοφία του ν/σ, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι όλα γίνονται ψηφιακά και δεν θέλει ενδιάμεσους. «Μετά από αυτήν την εξέλιξη, ας μας απαντήσει η κυβέρνηση αν έχει υπόψη της τις διατάξεις του συντάγματος για διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των δήμων. Ας μας πει πώς θα λειτουργήσουν οι δήμοι» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΚΕΔΕ.

makthes

Το ψαλίδι στα έσοδα των δήμων φέρνει «λουκέτα» σε προνοιακές δομές

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου