Εκπρόσωπος ΓΕΕΘΑ: Στην περιοχή επικρατούσαν αυξημένες χαμηλές νεφώσεις και περιορισμένη ορατότητα – Άγνωστο αν το Χιούι
συνετρίβη μετά την πρόσκρουση στα καλώδια ή αν παρέσυρε τα καλώδια της ΔΕΗ αφού είχε αρχίσει να πέφτει
Η πρόσκρουση σε καλώδια της ΔΕΗ του ελικοπτέρου τύπου Χιούι που συνετρίβη το πρωί της Τετάρτης στην Ελασσόνα με αποτέλεσμα τέσσερις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους είναι αυτή τη στιγμή το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζεται από την επιτροπή διερεύνησης αεροπορικών δυστυχημάτων.
Ωστόσο αδιευκρίνιστο παραμένει αν το ελικόπτερο συνετρίβη μετά την πρόσκρουση στα καλώδια ή αν παρέσυρε τα καλώδια αφού είχε αρχίσει να πέφτει. «Η ξαφνική απώλεια επικοινωνιών σημαίνει ότι συνέβη κάτι αιφνιδίως που δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί» λέει έμπειρος αξιωματικός του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Ο ταγματάρχης Δημοσθένης Γούλας, χειριστής του Χιούι, θεωρούνταν πολύ έμπειρος πιλότος με 1.620 ώρες πτήσης στον συγκεκριμένο τύπο ελικοπτέρων. Ο συγκυβερνήτης, υπολοχαγός Κωνσταντίνος Χατζής, είχε συμπληρώσει 420 ώρες πτήσης στα Χιούι. Ούτε ο χειριστής, ούτε ο συγκυβερνήτης πρόλαβαν να αναφέρουν κάτι πριν το στίγμα του ελικοπτέρου χαθεί από τα ραντάρ. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν το πρωί της Τετάρτης στο Σαραντάπορο της Ελασσόνας δεν ήταν καλές. Επικρατούσε πολύ χαμηλή νέφωση με καθοδικές ριπές αέρα.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον εκπρόσωπο τύπου του ΓΕΕΘΑ πλοίαρχο Βασίλη Μπελετσιώτη στην περιοχή της συντριβής υπήρχαν αυξημένες χαμηλές νεφώσεις και περιορισμένη ορατότητα, ενώ η βάση των νεφών ήταν στα 500 πόδια. Στρατιωτικές πηγές που συνομίλησαν με το protothema.gr το μεσημέρι της Τετάρτης ανέφεραν ότι η αρχιλοχίας που επέζησε της πτώσης καθόταν πίσω και στη δεξιά πλευρά του στρατιωτικού ελικοπτέρου. Το γεγονός ότι η Βασιλική Πλεξίδα επέζησε της σφοδρής πρόσκρουσης σημαίνει ότι το ελικόπτερο καρφώθηκε στο έδαφος με το εμπρόσθιο τμήμα είτε συνετρίβη πέφτοντας στη γη με το αριστερό σκέλος, όπως εξηγούν οι ίδιοι αξιωματικοί.
Στο σημείο της συντριβής μετέβη και ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής για να επιβλέψει τις έρευνες σχετικά με το τραγικό περιστατικό για το οποίο ήδη έχει κηρυχθεί τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Η πρόσκρουση στα καλώδια
Όπως ανέφερε νωρίτερα η ιστοσελίδα kozanilife.gr οι κάτοικοι της περιοχής άκουσαν το ελικόπτερο να πετά νωρίς το πρωί και μετά από λίγο η περιοχή δεν είχε ρεύμα.
Το χρονολόγιο της συντριβής και των ερευνών
Όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ πλοίαρχος Μπελετσιώτης η τραγωδία εκτυλίχθηκε ως εξής:
– Στις 07:25 το ελικόπτερο απογειώθηκε από Στεφανοβίκειο και κινήθηκε στην 110 Πτέρυγα Μάχης
– Στις 07:38 απογειώθηκε από τη Λάρισα και μετά από λίγο υπήρξε αρχικά απώλεια επικοινωνιών και στη συνέχεια απώλεια του ίχνους του Χιούι από τα ραντάρ
– Στις 08:58 ήταν ο προβλεπόμενος χρόνος προσγείωσης
– Περί τις 09:03 εξετράπησαν δύο F-16 για έρευνες στην περιοχή και δόθηκε εντολή συναγερμού
– Στις 10:00 υπήρξε η πληροφορία από την ΕΛΑΣ ότι το ελικόπτερο έπεσε 3-4 χιλιόμετρα βορείως Σαρανταπόρου
– Στις 10:10 συεργείο της ΔΕΗ ειδοποίησε για εντοπισμό σντριμμιών
– Στις 10:48 προσγειώθηκε ένα ελικόπτερο Agusta Bell στην περιοχή
– Στις 11:03 υπήρξε η ενημέρωση ότι η κοπέλα, η αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα, ήταν καλά και ότι υπήρξαν τέσσερις σοροί: του Υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του Συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου, του Ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα και του Υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή
Όπως είπε ο εκπρόσωπος τύπου του ΓΕΕΘΑ τα ελικόπτερα ήταν συντηρημένα και είχαν υπόλοιπο ωρών πτήσεων ενώ τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Ποιος ήταν ο υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης που σκοτώθηκε
Μόλις τον περασμένο Μάρτιο είχε τοποθετηθεί υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς έχοντας το βαθμό του ΥποστράτηγουΤέσσερις επιβαίνοντες είναι νεκροί και μία γυναίκα είναι βαριά τραυματισμένη από τη συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Χιούι σε δύσβατη περιοχή στην Ελασσόνα. Ανάμεσά τους και ο υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης. Ο Ιωάννης Τζανιδάκης καταγόταν από την Αρχαία Ελεύθερνα του Ρεθύμνου.
Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1984 και ονομάστηκε Ανθυπολοχαγός Τεθωρακισμένων (Ανθυπίλαρχος). Διετέλεσε Υπασπιστής του υφυπουργού Άμυνας Ιωάννη Πλακιωτάκη από το Σεπτέμβριο 2007 μέχρι τον Οκτώβριο 2009.
Ως ταξίαρχος, ο Ιωάννης Τζανιδάκης είχε υπηρετήσει ως διοικητής στην 24η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία και στη συνέχεια τοποθετήθηκε στον κλάδο Πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ. Το Μάρτιο του 2017 προήχθη στο βαθμό του Υποστρατήγου και τοποθετήθηκε ως Υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς.
Ο υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης ήταν 55 ετών και είχε δύο παιδιά.
protothema