Monday, 30 September, 2024

Ιούνιο θα πληρωθούν οι εισφορές για τις σφαγές του Πάσχα

Τις εισφορές κτηνοτρόφων του Ιανουαρίου 2017 ζητά η Διεπαγγελματική Κρέατος

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε και έθεσε σε λειτουργία το πληροφορικό σύστημα, με το οποίο από την 1η Ιανουαρίου του 2017, τα στοιχεία σφαγών χρησιμοποιούνται στον υπολογισμό και την παρακολούθηση της διαδικασίας είσπραξης της υποχρεωτικής εισφοράς υπέρ της ΕΔΟΚ. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ κ. Ελευθέριος Γίτσας, «για τον Ιανουάριο η συνολική εισφορά των κτηνοτρόφων στην ΕΔΟΚ θα κυμανθεί στα 7.000 ευρώ. Τον Ιούνιο θα γνωρίζουμε την εισφορά που θα κληθούν να πληρώσουν για τον Απρίλιο και το Πάσχα. Τα χρήματα είναι των κτηνοτρόφων και τα παρακρατεί ο πρώτος αγοραστής (διακινητής, έμπορος, χασάπης κ.α.)».

Και προσθέτει: «Κάθε μήνα θα λαμβάνουν ένα μήνυμα μέσω email ή ταχυδρομικά με το συνολικό ποσό που θα πρέπει να καταθέσει σε ένα τραπεζικό λογαριασμό. Επειδή τα χρήματα παρακρατούνται από τους παραγωγούς αν δεν καταβληθούν θα θεωρείται ποινικό αδίκημα. Με τη σχετική Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ/943/Β/2.05.2015) έχει κηρυχθεί δεσμευτική, δηλαδή υποχρεωτική, η Διεπαγγελματική Συμφωνία, με την οποία προκύπτει εισφορά των παραγωγών υπέρ της Οργάνωσης με βάση το βάρος του σφάγιου ανά είδος αγροτικού ζώου, που επιβάλλεται επί όλων των βοοειδών, χοιρινών και πουλερικών)».

Αναφερόμενος στο ύψος της εισφοράς των κτηνοτρόφων ο κ. Γίτσας λέει ότι «για το αιγοπρόβειο είναι στα 3 ευρώ / τόνο κρέατος. Στα βοοειδή είναι 1 ευρώ/ τόνος, στα χοιρινά 50 λεπτά / τόνος και στα κοτόπουλα 30 λεπτά / τόνος.

Τα στοιχεία της ΕΔΟΚ δείχνουν ότι από τους 80 – 90 χιλιάδες αιγοπροβατοτρόφους που έχει η χώρα μας, περίπου οι 35.000 θα καταβάλλουν κατά μέσο όρο 1 ευρώ τον χρόνο. Οι υπόλοιποι θα δίνουν μέχρι 5 ευρώ τον χρόνο. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για το τριετές πρόγραμμα ΜΕΕΤ ΤΗΕ LAMB αλλά και αντίστοιχα προγράμματα προώθησης χοιρινού και κρέατος κοτόπουλου, στην αγορά της ΕΕ και σε τρίτες χώρες. Μέχρι στιγμής οι κτηνοτρόφοι πληρώνουν την εισφορά και οι έμποροι την παρακρατούν. Το επόμενο χρονικό διάστημα (μέχρι το καλοκαίρι) θα ανακοινωθούν και οι εισφορές που θα πρέπει να πληρώνουν οι έμποροι, κρεοπώληδες κ.α. Όλη η αλυσίδα του κλάδου θα πληρώνει την εισφορά του στη Διεπαγγελματική».

Agrotypos

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου