που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έστειλε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
«Επιτέλους, πρέπει να καταλάβει η Τουρκία ότι βασική προϋπόθεση για να προχωρήσουμε στο μέλλον είναι να αποδεχτούμε την πραγματική καταγραφή των γεγονότων, που έλαβαν χώρα στο παρελθόν και να φροντίσουμε να διδαχθούμε από αυτά, ώστε να μην επαναληφθούν», τόνισε ο κ. Τζιτζικώσταςστο χαιρετισμό του στην κεντρική εκδήλωση για την 102η Επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διαλέξεων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, παρουσία και της Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε ότι «η τυφλή αντίδραση και η άρνηση της ιστορικής αλήθειας δεν εξομαλύνει τις σχέσεις μεταξύ των κρατών. Αντίθετα, προκαλεί υποψίες και βάζει εμπόδια στην οικοδόμηση υγιών σχέσεων για το μέλλον. Εμπόδια όμως, για το κοινό μέλλον που έχουμε μπροστά μας, βάζει και η διολίσθηση στον αναχρονισμό και τον απολυταρχισμό. Νέα κηρύγματα μίσους και επεκτατισμού, ανιστόρητες και υπονομευτικές δηλώσεις, αλλά και αμφισβήτηση των Διεθνών Συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου:
-Πρώτον, δεν είναι και δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν αποδεκτά.
-Και δεύτερον, ναρκοθετούν το δρόμο που έχουμε μπροστά μας.
Το λέω για να γίνει απόλυτα κατανοητό: Η υπομονή έχει και όρια, όπως όρια πρέπει να έχει και ο λαϊκισμός. H Ελλάδα είναι σταθερά προσηλωμένη στη διεθνή νομιμότητα. Υποστηρίζει την εφαρμογή των αρχών και κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, το σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, το απαραβίαστο των συνόρων και την ειρηνική επίλυση των διαφορών, καθώς και την προστασία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αρχών. Δεν θα επιτρέψουμε οποιαδήποτε παρέκκλιση από αυτά».Αναφερόμενος στην κοινότητα των Αρμενίων στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι «ο τόπος μας έχει κερδίσει πολλά από τη δυναμική παρουσία των Αρμενίων και τους στενούς δεσμούς που διατηρούμε. Η Μακεδονία τιμά και θα τιμά πάντα, με τον ίδιο σεβασμό, τους μάρτυρες της γενοκτονίας των Αρμενίων».
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας χαρακτήρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων ως «ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», αφού εξοντώθηκαν 1,5 εκ. Αρμένιοι το 1915 στη διάρκεια μιας απάνθρωπης και αποτρόπαιης επιχείρησης «εθνικής καθαρότητας». Οι Αρμένιοι, όπως εξάλλου και ο πληθυσμός του ποντιακού Ελληνισμού, είπε ο κ. Τζιτζικώστας, δεν εκδιώχθηκαν και σφαγιάστηκαν για κάτι που έκαναν, παρά μόνο γι’ αυτό που ήταν: Ετερόδοξοι και αλλοεθνείς. «Είμαστε σήμερα υπερήφανοι, που η Ελλάδα υπήρξε μία από εκείνες τις χώρες, που παραχώρησαν άσυλο στους διωκόμενους Αρμενίους. Την Ελλάδα και την Αρμενία τις συνδέουν ισχυροί, ιστορικοί δεσμοί φιλίας. Και σήμερα, τόσο η ιστορική ελληνική κοινότητα της Αρμενίας, όσο και η ακμάζουσα και δραστήρια αρμενική κοινότητα της Ελλάδος, αποτελούν συνεκτικούς κρίκους στις επαφές ανάμεσα στους δυο λαούς μας. Η παρουσία των Αρμενίων στην Ελλάδα ξεπερνάει τον ένα αιώνα. Η κοινότητα των Αρμενίων, υπήρξε και εξακολουθεί να αποτελεί ένα δραστήριο και δυναμικό στοιχείο, που με αποφασιστικότητα και απόλυτη ευσυνειδησία, λειτουργεί ως αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.
Τα κυρίαρχα μηνύματα της Ημέρας Μνήμης είναι δύο όπως σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας:
1.Η βαθιά υπόκλισή μας σε όλα τα θύματα,στους μάρτυρες που βασανίστηκαν και σφαγιάστηκαν, στις θηριωδίες που έλαβαν χώρα εκείνη την περίοδο. Τιμούμε τη μνήμη τους και διδασκόμαστε από τη θυσία τους, έτσι ώστε να εργαστούμε όλοι μαζί για να κυριαρχήσουν στο σύγχρονο κόσμο οι αρχές της ελευθερίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης.
2.Όλοι μας πρέπει να λάβουμε υπόψη τα διδάγματα της ιστορίας, να αναγνωρίσουμε ξεκάθαρα, τα εγκλήματα που έγιναν και να διασφαλίσουμε, με τις πράξεις και τις αποφάσεις μας ότι θα αποτρέψουμε κάθε ενδεχόμενο να παρουσιαστούν αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον.
Στη συνέχεια, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχε στην πορεία μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας και κατέθεσε στεφάνι στο Γ’ Σώμα Στρατού.