Το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Λέσβου θέλοντας να συμπαρασταθεί στους κατοίκους της Βρίσας λόγω των τελευταίων ισχυρών σεισμών, ανακοινώνει τη ΔΩΡΕΑΝ μετακίνηση
των κατοίκων της Βρίσας από και προς τη Μυτιλήνη μέχρι τέλος του μήνα.
Ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ
Παράσχου Χρήστος
Παπαζάχος: Γι’ αυτό καταστράφηκε η μισή Βρίσα στη Λέσβο
Την εκτίμηση ότι η μετασεισμική ακολουθία που παρατηρείται μετά τον σεισμό στη Λέσβο που σύμφωνα με τον ίδιο είναι πλέον της τάξης των 6,3 Ρίχτερ, διατύπωσε το πρωί της Δευτέρας ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.
«Μέχρι στιγμής έχουμε καταγράψει μετασεισμό μέχρι 4,9 Ρίχτερ, θα περιμέναμε κάτι ισχυρότερο. Μετασεισμοί 5,5 Ρίχτερ είναι αναμενόμενοι για μιας τέτοιας τάξης σεισμό» δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο κ. Παπαζάχος.
«Σίγουρα θα υπάρξει τέτοιος μετασεισμός, είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε κάτι διαφορετικό» πρόσθεσε ο καθηγητής σεισμολογίας υπενθυμίζοντας ότι στον σεισμό του 1845 που χτύπησε την ίδια περιοχή στις 11 Οκτωβρίου εκείνου του έτους οι ισχυροί μετασεισμοί έγιναν 12-13-23 Οκτωβρίου. Όπως είπε ο κ. Παπαζάχος ένας τέτοιος σεισμός θα έχει πάνω από 50 μετασεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ εξηγώντας ότι η σεισμική ακολουθία θα κρατήσει για άλλους 5 μήνες.
«Η μεγάλη ένταση θα είναι την πρώτη εβδομάδα αλλά για μήνες μετά θα γίνονται αισθητοί μετασεισμοί» συμπλήρωσε ο σεισμολόγος. «Δεν είναι ένα φαινόμενο που σημειώθηκε τη Δευτέρα και τελειώνει την Παρασκευή» πρόσθεσε. Όσον αφορά το ρήγμα αυτό παραδέχθηκε ότι με το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό δεν ήταν καθόλου γνωστό στους επιστήμονες να και το ότι η ζώνη αυτή δίνει ισχυρούς σεισμούς «είναι πολύ καλά γνωστό».
Η Μυτιλήνη εξήγησε ο κ. Παπαζάχος απειλείται από 4 ρήγματα, στα βόρεια, τα δυτικά, πάνω στο νησί και τα νότια. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέου μεγαλύτερου σεισμού ο κ. Παπαζάχος απάντησε ότι «όσο περνάει ο καιρός γενικά μειώνεται η πιθανότητα αλλά υπάρχουν παραδείγματα περί του αντιθέτου όπως στην Κεφαλονιά και την Ιταλία». Εξηγώντας, τέλος, γιατί είχε ζημιές το χωριό Βρίσα είπε ότι και το 1845 είχαν πάλι ζημιές στο ίδιο χωριό και είχε και τότε μια νεκρή. «Υπάρχουν γεωλογικές συνθήκες σε ένα τμήμα του χωριού που ενισχύουν τις σεισμικές κινήσεις» κατέληξε ο καθηγητής σεισμολογίας.
Protothema
Την άμεση δράση του κράτους ζητά η ΚΕΔΕ ώστε «να επαναληφθούν φαινόμενα όπως στην Κεφαλονιά»
Το ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση στους πληγέντες της Λέσβου από τον σεισμό.
Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χθες στη Χίο, κατά τη σύνοδο της Πολιτικής Επιτροπή του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης και η οποία ολοκληρώνεται σήμερα, όλοι στάθηκαν στο πλευρό των πληγέντων. Η ΚΕΔΕ ζητά από την κυβέρνηση να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές του νησιού, αλλά και τη στήριξη των κατοίκων.
«Σε καμία περίπτωση» επισημαίνει «δεν πρέπει να επαναληφθούν φαινόμενα όπως στην Κεφαλονιά, όπου μετά το καταστροφικό σεισμό το κράτος ήταν ουσιαστικά “απών” και η Τοπική Αυτοδιοίκηση ανέλαβε τη διαχείριση της κατάστασης σχεδόν μόνη της, χωρίς καμία ουσιαστική βοήθεια από την Κεντρική Διοίκηση».