Το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ΄ Οίκον» είναι προ των πυλών και προσφέρει τη δυνατότητα χρηματοδοτικής ενίσχυσης για την εγκατάσταση
πληθώρας συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας, πολλά από τα οποία βασίζονται στην δύναμη του ήλιου.
Η θέρμανση από τον ήλιο δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα, αλλά μπορεί να φτάσει να καλύπτει από το 50 έως και το 80% των αναγκών μιας σύγχρονης, ενεργειακής κατοικίας.
Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν αρκετά παθητικά συστήματα, που μας επιτρέπουν να εκμεταλλευτούμε στη θέρμανση της κατοικίας τη δωρεάν ενέργεια του ήλιου.
Έτσι, δύναται να επιτευχθεί θέρμανση του αέρα που κυκλοφορεί μέσω συστήματος εξαερισμού με εναλλάκτη θέρμανσης. Σε κατοικίες που έχει επιλεγεί ο εξαερισμός με εναλλάκτη θέρμανσης, τοποθετείται στη σειρά μετά τον εναλλάκτη αέρος/αέρος ένας εναλλάκτης αέρα/νερού, ο οποίος θερμαίνει τον αέρα μέσω ζεστού νερού που συλλέγεται σε ένα δοχείο αδράνειας με τη βοήθεια ηλιακών συλλεκτών.
Επιπλέον, είναι εφικτή η θέρμανση του αέρα μέσω ηλιακών αερόθερμων. Τα ηλιακά αερόθερμα είναι ηλιακοί συλλέκτες που τοποθετούνται στη στέγη ή τον τοίχο και θερμαίνουν απευθείας αέρα που τον μεταφέρουν στη συνέχεια μέσα στο σπίτι με μικρό ανεμιστήρα. Έχουν μικρό κόστος αγοράς και εγκατάστασης και μπορούν να βοηθήσουν στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Ακόμη, μπορεί να υπάρξει υποβοήθηση του συστήματος θέρμανσης με ζεστό νερό. Εφόσον έχει επιλεγεί ένα σύστημα θέρμανσης χαμηλών θερμοκρασιών, όπως κάποιο είδος λέβητα ή αντλίας θερμότητας, που ζεσταίνει και διακινεί νερό μέσω συστήματος fan coil ή ενδοδαπέδιας, τότε μπορεί να γίνει αξιοποίηση με τη χρήση δοχείου αδράνειας του ζεστού νερού που παίρνουμε από τους ηλιακούς συλλέκτες. Με τον τρόπο αυτό το σύστημα θέρμανσης δουλεύει ελάχιστα ανεβάζοντας τη θερμοκρασία όταν χρειάζεται τις νυχτερινές ώρες ή σε περιόδους συννεφιάς.
Τα ηλιακά συστήματα θέρμανσης, παρόλο που όπως προαναφέρθηκε δεν αποτελούν λύση στην οποία θα μπορούσαμε να στηριχθούμε εξολοκλήρου για τη θέρμανση του σπιτιού μας, ωστόσο δεδομένης της επιτακτικής ανάγκης για μείωση της κατανάλωσης καυσίμων, προσελκύουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον, καθώς μπορούν να συμβάλλουν στη θέρμανση μιας κατοικίας σε ικανοποιητικό ποσοστό με ανάλογη εξοικονόμηση.
του Δημήτρη Διαμαντίδη – greenagenda.gr