Σ. Θεοδωράκης: «Στους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ίπταται το πνεύμα Καρανίκα: η αριστεία είναι χολέρα»
Παρά τις έντονες αντιδράσεις «πανηγυρίζει» ότι «το προνόμιο να κοινωνήσει το σύμβολο της πατρίδας μας θα το δικαιούται επιτέλους το σύνολο των μαθητών και μαθητριών ανεξάρτητα από επιδόσεις σε μαθήματα»
Αμετακίνητος στη θέση που αποτυπώθηκε στο Προεδρικό Διάταγμα ότι οι σημαιοφόροι στα δημοτικά σχολεία δεν θα είναι οι καλύτεροι μαθητές αλλά οι πιο τυχεροί αφού θα προκύπτουν από κλήρωση εμφανίζεται σε δήλωσή του ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου.
Απαντώντας, μάλιστα, στην τομεάρχη της Νέας Δημοκρατίας Νίκη Κεραμέως, η οποία σε δήλωσή της επισημαίνει ότι «για άλλη μια φορά, αποθεώνεται η λογική της ήσσονος προσπάθειας», ο κ. Γαβρόγλου φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίσει «αναχρονισμό» την επιλογή των σημαιοφόρων ανάμεσα στους καλύτερους μαθητές όπως συνέβαινε τα τελευταία 19 χρόνια, όσα, δηλαδή, ίσχυε το προηγούμενο Προεδρικό Διάταγμα.
Η ανακοίνωση του υπουργού Παιδείας έχει ως εξής:
Με αφορμή τη δήλωση της τομεάρχου παιδείας της ΝΔ σχετικά με το θέμα της επιλογής σημαιοφόρου με κλήρωση από τον Σύλλογο Διδασκόντων στα Δημοτικά Σχολεία, όπως ορίζεται από το νέο Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε σήμερα καταργώντας μετά από 19 χρόνια τα Π.Δ 200/1998 & 201/1998, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων απαντά:
«Με βαθύ αίσθημα ευθύνης απέναντι στη νέα γενιά των Ελλήνων, θεωρούμε ότι το σύμβολο της πατρίδας, τη σημαία, κάθε μαθητής και μαθήτρια πρέπει να έχει τη δυνατότητα να την τιμήσει και να τιμηθεί από αυτή. Το προνόμιο να κοινωνήσει το σύμβολο της πατρίδας μας θα το δικαιούται επιτέλους το σύνολο των μαθητών και μαθητριών ανεξάρτητα από επιδόσεις σε μαθήματα. Ταυτόχρονα, η εκπαιδευτική κοινότητα θα μπορεί απερίσπαστα να αφιερωθεί ακόμα περισσότερο στην ουσία του εκπαιδευτικού της έργου.
Λυπούμαστε ειλικρινά που η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει σε αναχρονισμούς που ταλαιπωρούν το εκπαιδευτικό σύστημα και δεν είναι σε θέση να σκεφτεί τρόπους που να τιμούν ουσιαστικά και τη σημαία, αλλά και το σύνολο των μαθητών, μαθητριών και εκπαιδευτικών των δημοτικών σχολείων.
Οι καλές επιδόσεις των μαθητών και μαθητριών έχουν τη δική τους αυτόνομη αξία.
Η δήλωση της τομεάρχου παιδείας της ΝΔ αποδεικνύει περίτρανα το πνεύμα λαϊκισμού και του ψευδεπίγραφου ενδιαφέροντος για την παιδεία, έξω και πέρα από κάθε παιδαγωγική αντίληψη αφού επιλέγει να ταυτίζει ζητήματα αριστείας και μαθητικών επιδόσεων με την ύψιστη κοινή ευθύνη και τον σεβασμό προς την πατρίδα που αφορά όλους τους μαθητές και μαθήτριες».
Θεοδωράκης για παιδεία: «Στους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ίπταται το πνεύμα Καρανίκα: η αριστεία είναι χολέρα»
«Είναι ένας κατήφορος που οδηγεί την παιδεία στην απαξίωση, επιλέγουν την παιδεία ως τον τελευταίο σταθμό της ήττας τους» σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΟΤΑΜΙΟΥ το νομοσχέδιο για την παιδεία
«Στους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ίπταται το πνεύμα Καρανίκα: εκτός από την καριέρα και η αριστεία είναι χολέρα». Έτσι σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, Σταύρος Θεοδωράκης, το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο ορίζεται ότι η επιλογή σημαιοφόρου και παραστατών θα γίνεται με κλήρωση και όχι βάσει της βαθμολογίας, το οποίο «πέρασε» από τη Βουλή χθες τα μεσάνυχτα.
Στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, ο κύριος Θεοδωράκης κατηγόρησε τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου ότι έκρυψε τη συγκεκριμένη απόφαση και πως με το νομοσχέδιο η παιδεία οδηγείται σε απαξίωση. «Το σίγουρο είναι ότι σε αυτή την απόφαση που ήταν κρυφή, μας το έκρυψε ο κ. Γαβρόγλου, στον ΣΥΡΙΖΑ, στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ύπταται το πνεύμα Καρανίκα, εκτός από την καριέρα και η αριστεία είναι χολέρα. Είναι ένας κατήφορος που οδηγεί την παιδεία στην απαξίωση, επιλέγουν την παιδεία ως τον τελευταίο σταθμό της ήττας τους. Όλα γίνονται λάθος στον νόμο, είναι πρόχειρα λάθος» είπε χαρακτηριστικά. και πρόσθεσε: «Το πνεύμα της αντιμεταρρύθμισης στη παιδεία είναι ότι προτιμάμε μια βαλκανική από μια ευρωπαϊκή παιδεία».
Για το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς και την πρόταση της Φώφης Γεννηματά, ο πρόεδρος του ΠΟΤΑΜΙΟΥ είπε ότι «δεν έχουμε να δώσουμε απάντηση σε κανέναν, έχουμε τη δική μας πρόταση, να κάνουμε κίνημα αλλαγής στο κέντρο με στέρεη βάση» και γενικότερα ανέφερε πως «τη λύση δεν θα φέρουν οι υπουργοί του παρελθόντος, πρέπει να υπάρχει μείγμα εμπειρίας με κενές θέσεις στην πρώτη γραμμή για νέα πρόσωπα».
Τέλος, για το 2015 ο κ. Θεοδωράκης επισήμανε ότι «εγώ δεν τα έχω πει όλα για εκείνες τις ημέρες. Όταν ισορροπήσουμε ως χώρα, θα μιλήσω. Η Ελλάδα έγλειψε το χάος και κάποια χέρια την τραβήξανε και σωθήκαμε».
protothema