Sunday, 29 September, 2024

ΥπΑΑΤ: Σχέδιο νόμου λύνει τα προβλήματα στο εμπόριο νωπών προϊόντων

Προβλήματα «που χρόνιζαν εδώ και δεκαετίες» λύνονται με το νέο σχέδιο νόμου για τα νωπά προϊόντα, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

και Τροφίμων, Ιωάννης Τσιρώνης, σε δηλώσεις του στο Διοικητήριο, μετά από διαδοχικές συσκέψεις που είχε με υδατοκαλλιεργητές. Ο κ. Τσιρώνης συναντήθηκε με υδατοκαλλιεργητές «εκτατικής υδατοκαλλιέργειας» που ασκούν τις δραστηριότητες τους με τον παραδοσιακό τρόπο, σε κλειστές λιμνοθάλασσες, όπως στη Βιστωνίδα, το Πόρτο Λάγος, στον Αμβρακικό, στο Μεσολλόγι, κα.
Η «εκτατική υδατοκαλλιέργεια» διαφέρει, ως προς τις μεθόδους εκτροφής, από την «εντατική υδατοκαλλιέργεια» που γίνεται με άλλους τρόπους, σε κλωβούς, κτλ.
Η συνάντηση με τους υδατοκαλλιεργητές έγινε, όπως είπε ο κ. Τσιρώνης, σε «εξαιρετικό κλίμα» καθώς, «όλα, σχεδόν, τα χρονίζοντα προβλήματα του κλάδου έχουν επιλυθεί» με τις διατάξεις του νέου σχεδίου νόμου για τα νωπά προϊόντα, το οποίο εισάγεται προς συζήτηση, προσεχώς, στις Επιτροπές της Βουλής και πρόσθεσε:
«Εδώ, νομίζω, ότι είναι η πρώτη φορά που φτιάχνουμε νομικό πλαίσιο σε απόλυτη συνεργασία με τους παραγωγούς. Το παράπονο των παραγωγών και των υδατοκαλλιεργητών ήταν ότι στο παρελθόν γίνονταν νόμοι από ανθρώπους που μπορεί να είχαν γνώση επιστημονική, αλλά ερήμην των ίδιων των παραγωγών. Αυτή τη στιγμή ό,τι λέει μέσα, αυτές οι διατάξεις των νωπών, είναι διατάξεις που τις γράψαμε μαζί, σε συνεργασία».
Ο κ. Τσιρώνης υπογράμμισε, ότι «λύνεται οριστικά» το ζήτημα της μίσθωσης των εκμεταλλεύσεων των υδατοκαλλιεργητών εκτατικής καλλιέργειας από το Δημόσιο «με δίκαιο τρόπο», καθώς και το θέμα των ανανεώσεων των συμβάσεών τους και των υπεκμισθώσεων.
Θυμίζουμε ότι η δημόσια διαβούλευση στο σχέδιο νόμου «Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις», είχε ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2017.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου