Σαφές μήνυμα πως η παραποίηση προϊόντων με ονομασία προέλευσης, όπως η «φέτα» και το κρασί «ΠΟΠ Σάμος», αποτελούν «κρίσιμο ζήτημα» για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων
της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας, απέστειλε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Κόκκαλης προς την Κίνα, στο πλαίσιο της 12ης Συνόδου Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας – Κίνας, που έλαβε χώρα στην Αθήνα, την Τετάρτη (20/9/2017). Πρόσθεσε δε, πως οι παραδοσιακά στενοί δεσμοί που συνδέουν τις δύο χώρες σε όλα τα επίπεδα, μπορούν μέσα από διαρκές και ειλικρινή διάλογο να γίνουν περισσότερο παραγωγικοί, εφόσον διευθετούνται τα επιμέρους ζητήματα που προκύπτουν.
Ακόμη ανέφερε ότι η Ελλάδα θέλει να εξαχθούν νέα αγροτικά προϊόντα στην κινέζικη αγορά, όπως κεράσια, δαμάσκηνα, σταφύλια και πορτοκάλια. Ενδιαφέρον υπάρχει και για τον κρόκο, βαμβάκι, μήλα, μανταρίνια, φράουλες, βερίκοκα και νεκταρίνια, καθώς και να αυξηθούν οι εξαγωγές ακτινιδίων. Ζήτησε ακόμη από την κινέζικη αντιπροσωπεία την ανάληψη πρωτοβουλιών στο θέμα της εξαγωγής ελληνικού ακατέργαστου μαλλιού προβάτων στην Κίνα.
Ειδικότερα για τη φέτα, ο Β. Κόκκαλης επεσήμανε στην Κινέζικη αντιπροσωπεία πως «η φέτα ΠΟΠ αποτελεί εμβληματικό προϊόν της χώρας μας, άρρηκτα συνδεδεμένο με την κουλτούρα και τη γαστρονομία της. Πέραν όμως του συμβολικού της χαρακτήρα, αποτελεί τον στυλοβάτη της ελληνικής κτηνοτροφίας, δεδομένου ότι 80% του αιγοπρόβειου γάλακτος κατευθύνεται στη παραγωγή φέτας, η οποία ανέρχεται σε 100.000 τόνους ετησίως.
Το θέμα είναι ζωτικής και όχι συμβολικής σημασίας, διότι στηρίζει πολλές χιλιάδες οικογένειες κτηνοτρόφων, συμβάλλοντας σημαντικά στη προστασία του εισοδήματός τους, ιδιαίτερα σε μειονεκτικές και απομακρυσμένες ορεινές περιοχές.
Τα μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτού του ελληνικού τυριού, του έχουν χαρίσει εξαιρετική φήμη παγκοσμίως, με αποτέλεσμα να γίνεται συχνά καταχρηστική χρήση της ονομασίας του, για προϊόντα που σε καμία περίπτωση δεν πληρούν τις ποιοτικές προδιαγραφές της φέτας».
Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι «το κρασί «ΠΟΠ Σάμος», συγκεντρώνει ιδιαίτερα και μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, στοιχεία που του προσδίδουν διεθνή αναγνωρισιμότητα και εξαγωγική παρουσία. Αποτελεί δε, έναν εκ των πρεσβευτών της ελληνικής οινικής κουλτούρας για το διεθνές οινόφιλο κοινό».
Όχι στην παραποίηση
Ο υφυπουργός επεσήμανε ότι «η ύπαρξη δύο κινεζικών εμπορικών σημάτων με τις ονομασίες «Φέτα» και «Οίνος Σάμος», τα οποία παραποιούν δύο εμβληματικά και αναγνωρίσιμα ελληνικά προϊόντα, αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο για την αποτελεσματική προστασία τους, με εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες τόσο για τους Έλληνες παραγωγούς / εξαγωγείς, όσο και για τους Κινέζους καταναλωτές, οι οποίοι δικαιούνται να κάνουν επιλογές με βάση ορθές πληροφορίες και εγγυήσεις για την ποιότητα και την καταγωγή των προϊόντων, ώστε να απολαμβάνουν γνήσια διατροφικά προϊόντα».
Πάρτε άμεσα μέτρα
Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Β. Κόκκαλης κάλεσε την Κινεζική πλευρά να αναλάβει «όλα τα απαραίτητα διοικητικά μέτρα για την ακύρωση των ανωτέρω εμπορικών σημάτων, δεδομένης της μακραίωνης παράδοσης και του σεβασμού της χώρας σας στα παραδοσιακά προϊόντα διατροφής, τα οποία είναι γνωστά παγκοσμίως».
Νέα αγροτικά προϊόντα στην κινέζικη αγορά
Νωρίτερα είχε επισημάνει, πως η ενίσχυση των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στην κινεζική αγορά αποτελεί προτεραιότητα για την Ελλάδα, εστιάζοντας στην αίτηση από ελληνικής πλευράς για εξαγωγή τεσσάρων νωπών φρούτων: κερασιών, δαμάσκηνων, σταφυλιών και πορτοκαλιών.
Τόνισε δε, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας για προώθηση των εξαγωγών στην Κίνα, όχι μόνο για τα φρούτα για τα οποία έχουν ήδη κατατεθεί τεχνικοί φάκελοι, αλλά και για περισσότερα προϊόντα, όπως βαμβάκι, μήλα, μανταρίνια, φράουλες, βερίκοκα και νεκταρίνια, ζητώντας επίσημη σχετική ενημέρωση από την Κινεζική πλευρά.
Αντίστοιχη πληροφόρηση ζήτησε ο υφυπουργός και για το ελληνικό αίτημα περί αύξησης των εξαγωγών στο ακτινίδιο, ενώ για τον Κρόκο Κοζάνης, απάντησε ότι το ζητούμενο από κινεζικής πλευράς ερωτηματολόγιο θα διαβιβασθεί συμπληρωμένο άμεσα στην αρμόδια αρχή (AQSIQ) για την έγκρισή του.
Επίσης, ο κ. Β. Κόκκαλης ζήτησε ανάληψη πρωτοβουλιών από Κινεζικής πλευράς στο θέμα της εξαγωγής ελληνικού ακατέργαστου μαλλιού προβάτων στην Κίνα, καθώς οι απαραίτητες διαδικασίες για να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν οι εν λόγω εξαγωγές, έχουν ανασταλεί.
«Η βούληση για ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων μέσω ενός διαρκώς ανοιχτού διαύλου διαλόγου στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, είναι πρόδηλο πως υπάρχει. Αυτό που απομένει είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ευημερία των λαών μας», κατέληξε ο Β. Κόκκαλης.
agrotypos