Sunday, 22 September, 2024

Παραίτηση Αντιπροέδρου ΕΛΓΑ ζητά η ΝΔ για επιδότηση της ΠΑΣΕΓΕΣ με 1.800.000 ευρώ

 είναι διαταγή πληρωμής με δικαστική απόφαση λέει στον ΑγροΤύπο ο Ζαννιάς
«Προκλητική» χαρακτηρίζει η τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή

την απόφαση του ΔΣ του ΕΛΓΑ, να «χαρίσει» στην ΠΑΣΕΓΕΣ ποσό ύψους 1.800.000, ευρώ ως επιχορήγηση για το έτος 2016. Σε δήλωσή της, η κ. Αραμπατζή κάνει λόγο για «τεράστιο ζήτημα ηθικής τάξης για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης», καθώς, όπως υποστηρίζει, ο υποδιοικητής του ΕΛΓΑ Αθανάσιος Ζαννιάς, με υπογραφή του, «άναψε το πράσινο φως» στην ΠΑΣΕΓΕΣ να εκδώσει υπέρ της, με δικαστική απόφαση, διαταγή πληρωμής» και ζητά την παραίτησή του. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Αθανάσιος Ζαννιάς, «δεν πρόκειται για απόφαση του Οργανισμού αλλά για «κατάσχεση» των χρημάτων με απόφαση δικαστική. Ο δικαστής στηρίχθηκε πάνω στο νόμο 4015 του 2011 που ήταν της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».
Και προσθέτει: «Δεν υπάρχει κανένα ένταλμα πληρωμής από τον Πρόεδρο ή τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ. Ο νόμος 4015 προέβλεπε ότι ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να δίνει το 2% των εσόδων του στην ΠΑΣΕΓΕΣ. Αφορά το 2015 και όχι το 2016 όπως εκ παραδρομής αναφέρει η κ. Αραμπατζή. Εμείς θα προσπαθήσουμε με οποιοδήποτε νομικό μέσο να ζητήσουμε την επιστροφή αυτών των χρημάτων στον ΕΛΓΑ».
Από την πλευρά του το πρώην μέλος της διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ και πρόεδρος του ΑΣ Αιχμέας κ. Γιώργος Ανέστης, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει δικαστική απόφαση και διαταγή πληρωμής για να καταβληθούν αυτά τα χρήματα από τον ΕΛΓΑ στην ΠΑΣΕΓΕΣ. Αφορούν το 2015 και όχι το 2016. Η ΠΑΣΕΓΕΣ υφίσταται σαν νομικό πρόσωπο και αυτά τα χρήματα τα δικαιούται. Με αυτά θα πληρώσει τα χρέη της. Εκτιμώ ότι θα υπάρχουν αντίστοιχες αποφάσεις και για τα έτη από το 2011 και μετά, επειδή «παράνομα» παρακρατούσε αυτά τα χρήματα ο ΕΛΓΑ».
Η τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ στην ανακοίνωσή της επισημαίνει τα εξής:
«Ένας ουσιαστικά καταργημένος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οργανισμός (με το Ν. 4384/2016), περιέργως «ανασταίνεται» και σκανδαλωδώς προικοδοτείται», δηλώνει η κ. Αραμπατζή, επισημαίνοντας πως όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που όλοι ανεξαιρέτως οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης από το 2013 και μετά, αρνούνταν να επιχορηγήσουν την ΠΑΣΕΓΕΣ, ενώ ο ίδιος ο ΕΛΓΑ προσέφυγε στα δικαστήρια «κατόπιν εορτής» προκειμένου να ζητήσει ανάκληση της δικής του απόφασης, χωρίς βεβαίως αποτέλεσμα.
Και προσθέτει ότι «τέτοιου είδους χρηματοδοτήσεις αποτελούν παράνομες κρατικές ενισχύσεις σύμφωνα με την ΕΕ, ενώ οι δικαιούχοι αγρότες που πληρώνουν τον ΕΛΓΑ, περιμένουν ακόμη τις αποζημιώσεις τους από το 2016».
Η τομεάρχης της ΝΔ, καλεί τον κ. Αποστόλου να απαντήσει, «αν είχε ή όχι ενημερωθεί από τον υποδιοικητή του ΕΛΓΑ για την υπογραφή της σχετικής απόφασης πριν την έκδοσή της, αν η απόφαση εκδόθηκε εν αγνοία του και αν θα ζητήσει την παραίτηση του κ. Ζαννιά».
Ρωτάει τέλος, και πώς θα αποκαταστήσει την απώλεια του 1.800.000 ευρώ από τον ΕΛΓΑ.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου