Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Κομισιόν, αναφέρει ότι οι παραγωγοί αυγών ελεύθερης βοσκής θα μπορέσουν να συνεχίσουν να εμπορεύονται τα προϊόντα τους, έστω και αν οι όρνιθες (κότες)
τους έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε υπαίθριους χώρους, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της γρίπης των πτηνών. Για το σχετικό πρόβλημα το 2008 η Κομισιόν με απόφασή της επέτρεψε στους παραγωγούς αυγών να συνεχίσουν να εμπορεύονται τα προϊόντα τους ακόμη και αν οι όρνιθες τους δεν είχαν πρόσβαση σε ανοιχτό χώρο για διάστημα έως 12 εβδομάδων. Στις 25 Νοεμβρίου 2017 αποφάσισε να παρατείνει αυτή την περίοδο σε 16 εβδομάδες. Οι αλλαγές αυτές αποτελούν άμεση απάντηση της Κομισιόν στις ανησυχίες των πτηνοτρόφων της ΕΕ, σχετικά με τις πιθανές οικονομικές απώλειες εισοδήματος στις εκμεταλλεύσεις ελεύθερης βοσκής λόγω της γρίπης των πτηνών.
Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, σε περιόδους υψηλού κινδύνου γρίπης των πτηνών οι κτηνιατρικοί κανόνες σε ολόκληρη την ΕΕ απαιτούν οι όρνιθες να διατηρούνται σε κλειστό χώρο, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μολύνσεων από αποδημητικά πτηνά, αλλά αυτό έρχεται σε άμεση αντίθεση με τους κανόνες της ΕΕ για τα αυγά ελεύθερης βοσκής, όπου δηλώνεται ότι οι όρνιθες ωοπαραγωγής συνεχή πρόσβαση στην ύπαιθρο κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Με την πιθανότητα περαιτέρω παρατεταμένων κρουσμάτων γρίπης των πτηνών στο μέλλον και μετά από συζητήσεις με τις αρχές των κρατών μελών και τους ενδιαφερόμενους φορείς της βιομηχανίας, ελήφθη η απόφαση να παραταθεί η περίοδος από 12 σε 16 εβδομάδες.
Σήμερα υπάρχουν περίπου 390 εκατομμύρια ορνίθες στην ΕΕ, εκ των οποίων περίπου 54 εκατομμύρια (14%) διατηρούνται σε συστήματα ελεύθερης βοσκής. Τα αυγά ελεύθερης βοσκής είναι ιδιαίτερα σημαντικά στο Ηνωμένο Βασίλειο (53% των ορνίθων διατηρούνται εκεί), την Αυστρία (21%), τη Γαλλία (18%), τη Γερμανία (18%) και την Ολλανδία (15%).
Οι περιορισμοί της γρίπης των πτηνών, που επιβλήθηκαν το 2016/2017, είχαν ιδιαίτερα σοβαρό αντίκτυπο στη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, τη Γαλλία και την Ιρλανδία.
agrotypos