Με συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών, προωθείται διάταξη για ψήφιση στη Βουλή η οποία προβλέπει ότι για την απαρτία στις συνελεύσεις
των πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματείων θα απαιτείται η συμμετοχή του 50% (από το 1/3 που ισχύει) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών για τη λήψη απόφασης απεργίας. Το δεύτερο ανοιχτό μέτωπο, το οποίο θα συζητηθεί στην αυριανή συνάντηση των θεσμών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αφορά τα οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα.
Διαβάστε επίσης
Κρίσιμο 48ωρο για να διευθετηθούν «ουρές» των προαπαιτουμένων
Κρίσιμο 48ωρο για να διευθετηθούν «ουρές» των προαπαιτουμένων
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, στο ζήτημα των απεργιών δεν επέρχεται καμία αλλαγή στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις. Δεν αλλάζει, επίσης, ούτε ο χρόνος προειδοποίησης για κήρυξη απεργίας ούτε και οι λόγοι απόλυσης συνδικαλιστικών στελεχών. Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη αλλαγή δεν δημιουργεί μεγάλα ζητήματα, αφού αφορά μόνο τα πρωτοβάθμια σωματεία, με τους συνδικαλιστές όμως να τονίζουν ότι ανοίγει ουσιαστικά η πόρτα ώστε σταδιακά να γίνεται όλο και πιο δύσκολη η προκήρυξη απεργίας. Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων εκφράζουν φόβους πως η αλλαγή θα φέρει τροποποιήσεις και στις υπόλοιπες οργανώσεις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες, με αποτέλεσμα η κήρυξη απεργιών να γίνει δυσκολότερη.
Στα οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα, για τα οποία το τρίτο Μνημόνιο προβλέπει μεγάλες περικοπές, το «κλειδί» στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι το αν οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιμείνουν στην εφαρμογή της μεθοδολογίας που προτείνει η Παγκόσμια Τράπεζα, ζητώντας έως και 50% χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια.
Αν οι θεσμοί επιμείνουν τότε χιλιάδες δικαιούχοι επιδομάτων θα εξαιρεθούν από αυτά.
CNN