Friday, 10 January, 2025

Το 1ο ΕΠΑΛ Έδεσσας στη Διακρατική Συνάντηση νέων

Στα πλαίσια του σχεδίου Erasmus ΚΑ2+ με τίτλο: «Εκπαίδευση και Αειφορία για τους νέους», στο οποίο συμμετέχει το 1ο ΕΠΑΛ Έδεσσας για τα σχολικά έτη 2016-17 και 2017-18

σε συνεργασία με σχολεία από τη Γαλλία (ReunionIsland), την Ιταλία, την Τουρκία, την Πολωνία και τη Βουλγαρία, πραγματοποιήθηκε από 19 Νοεμβρίου μέχρι 26 Νοεμβρίου 2017 στην πόλη της Έδεσσας, η 2η Διακρατική Συνάντηση. Το 1ο ΕΠΑΛ Έδεσσας είναι μια σχολική μονάδα Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με 450 περίπου μαθητές/τριες ηλικίας 15-18 ετών και λειτουργούν ειδικότητες των τομέων Γεωπονίας, Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικής, Οικονομίας και Διοίκησης, Μηχανολογίας, Πληροφορικής, καθώς και Υγείας, Πρόνοιας και Ευεξίας. Η Έδεσσα έχει περίπου 20.000 κατοίκους και βρίσκεται περίπου 90 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος 18 εκπαιδευτικοί και 11 μαθητές από τις παραπάνω χώρες. Από το 1οΕΠΑΛ Έδεσσας συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί της παιδαγωγικής ομάδας Ευαγγελία Μήκα ως συντονίστρια, η Ευσταθία Βερικούκη, η Μαρία Κυζιρίδου-Παρθενοπούλου, η Ιωάννα Βοσνιάκου, η Βαρβάρα Κάλλου, η Ελένη Στόλη και η Ελένη Σοφού. Επίσης, 8 μαθητές από το ΕΠΑΛ της Έδεσσας φιλοξένησαν 11 μαθητές από τη Βουλγαρία, την Ιταλία και την Πολωνία.

Την πρώτη μέρα του προγράμματος, Κυριακή 19 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η άφιξη των αντιπροσωπειών από τις διάφορες χώρες, η υποδοχή τους από τις εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του ΕΠΑΛ και η μετάβαση των φιλοξενούμενων εκπαιδευτικών σε ξενοδοχεία της πόλης και των μαθητών σε σπίτια των Ελλήνων μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Οι δράσεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου, με την επίσημη υποδοχή των αντιπροσωπειών από μαθητές και εκπαιδευτικούς του 1ου ΕΠΑΛ Έδεσσας, καθώς και φορέων της τοπικής κοινωνίας στο χώρο «Παρθεναγωγείο», στην περιοχή Βαρόσι. Στην εκδήλωση, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις των αντίστοιχων σχολείων και των εκπαιδευτικών συστημάτων της κάθε χώρας από τους αντιπροσώπους της. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν  στην περιοχή των Καταρρακτών, στην περιοχή της παλιάς πόλης της Έδεσσας Βαρόσι, επισκέφθηκαν τον νερόμυλο, το λαογραφικό μουσείο και το μουσείο νερού. Ακολούθησε γεύμα στο κέντρο «Καταρράκτες» και το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση για την ενημέρωση των συμμετεχόντων σχετικά με το πρόγραμμα και τις δράσεις της εβδομάδας.

Την Τρίτη, 21 Νοεμβρίου, με αφετηρία το 1ο ΕΠΑΛ Έδεσσας, οι αντιπροσωπείες και οι εκπαιδευτικοί και μαθητές του σχολείου πραγματοποίησαν ημερήσια εκδρομή στη Θεσσαλονίκη. Πρώτη στάση έγινε στις εγκαταστάσεις της VITRO, μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της έρευνας και της διάθεσης φυτικών πολλαπλασιαστικών υλικών υψηλής ποιότητας. Στη Θεσσαλονίκη, οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν σε βυζαντινά και ρωμαϊκά μνημεία στο κέντρο της πόλης και απόλαυσαν την παραλιακή διαδρομή από το λιμάνι ως τον Λευκό Πύργο.Η δεύτερη εκδρομή, την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, προγραμματίστηκε για την πόλη της Βέροιας. Η Βέροια είναι μια πόλη 45.000 κατοίκων και βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από την Έδεσσα. Αρχικά, η αποστολή ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου «Χρυσοχόος». Ακολούθως, εκπαιδευτικοί και μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τον τάφο του Φιλίππου και το μουσείο στη Βεργίνα, με τελικό προορισμό την πόλη της Βέροιας.

Η Πέμπτη,23 Νοεμβρίου, περιλάμβανε περίπατο στην υπαίθρια αγορά της Έδεσσας, ώστε οι εταίροι να δουν και να δοκιμάσουν τοπικά φρούτα, λαχανικά και βότανα της περιοχής. Στη συνέχεια, οι εταίροι εκπαιδευτικοί μετέβησαν στο Δημαρχείο της πόλης, όπου, στην αίθουσα συνεδριάσεων, τους υποδέχτηκε ο Δήμαρχος, ο οποίος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ιστορία της πόλης και τους επέδωσε αναμνηστικά δώρα. Τελικός προορισμός ήταν το 1ο ΕΠΑΛ Έδεσσας, στο οποίο η διευθύντρια και εκπαιδευτικοί υποδέχτηκαν τις αντιπροσωπείες των άλλων χωρών και, αφού τους ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις του σχολείου, αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα. Ακολούθως, οι εκπαιδευτικοί οδηγήθηκαν σε εργαστήριο πληροφορικής για να ολοκληρώσουν δραστηριότητες του προγράμματος. Οι φιλοξενούμενοι μαθητές ακολούθησαν το ωρολόγιο πρόγραμμα των Ελλήνων μαθητών που τους φιλοξενούσαν. Μετά το πέρας των δραστηριοτήτων, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί φιλοξενήθηκαν σε χώρο που πραγματοποιείται η απόσταξη τσίπουρου και είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τοπικά εδέσματα από την ελληνική γαστρονομική παράδοση.

Την Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου, οι Έλληνες και οι εταίροι εκπαιδευτικοί και μαθητές συγκεντρώθηκαν στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας, όπου παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Ο κύκλος του νερού»,  συμμετείχαν σε δραστηριότητες του προγράμματος ERASMUS+ και συζήτησαν για τις περαιτέρω δράσεις και τους τρόπους διάχυσής του. Τέλος, οι συντονιστές συνεργάστηκαν για τα έγγραφα και τα απαραίτητα δικαιολογητικά της διακρατικής συνάντησης. Το Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των εκπαιδευτικών στις ιαματικές πηγές στο Λουτράκι Αλμωπίας, όπου περιδιάβηκαν τα γραφικά μονοπάτια και κατέληξαν στο ομώνυμο σπήλαιο της περιοχής.

Οι αντιπροσωπείες των εκπαιδευτικών και των μαθητών, που συμμετείχαν στη Διεθνική Συνάντηση, αναχώρησαν την Κυριακή, 26Νοεμβρίου 2017 για τις πατρίδες τους και τα σχολεία τους.

Η αντιπροσωπεία των Ιταλών εταίρων, καθώς και ενός Πολωνού εκπαιδευτικού συνεχίστηκε για δεύτερη εβδομάδα στην πόλη μας, στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος, με θέμα την Παρατήρηση Διδασκαλίας. Τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, οι ευρωπαίοι καθηγητές επισκέφθηκαν το Γυμνάσιο και το Γενικό Λύκειο Εξαπλατάνου και παρακολούθησαν τη διδασκαλία της εκπαιδευτικού Ευαγγελίας Μήκα, επίσης παρουσίασαν τα σχολεία και τις πόλεις τους. Την Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, παρευρέθηκαν στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ)και εργάστηκαν για την κατασκευή διακοσμητικών αντικειμένων με ανακυκλωμένα υλικά στο πλαίσιο του προγράμματος του Κέντρου με τίτλο «Εργαστήριο Χριστουγεννιάτικων Κατασκευών από απαξιωμένα υλικά 1+1 Δώρο». Την Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, οι ευρωπαίοι εταίροι επισκέφθηκαν το 2ο Γενικό Λύκειο Έδεσσας και παρακολούθησαν τη διδασκαλία της καθηγήτριας Καρουσιώτη Βασιλικής, ενώ την Πέμπτη, 30Νοεμβρίου, τη διδασκαλία της Δράμαλη Ελισάβετ στο Γυμνάσιο της Άρνισσας, όπου επίσης παρουσίασαν τις πόλεις και τα εκπαιδευτικά τους συστήματα. Η Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, τελευταία ημέρα παραμονής των εκπαιδευτικών από την Ιταλία και την Πολωνία επισφραγίστηκε με την επίσκεψή τους στα γραφικά Μετέωρα. Το Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, αναχώρησαν για τις πατρίδες τους.

Παράλληλα, ένας μαθητής από την Πολωνία και τέσσερις μαθητές από την Ιταλία με ειδικότητες μαγειρικής και σέρβις, πραγματοποιούν την πρακτική τους στο εστιατόριο «Καταρράκτες», όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα. Ο πρώτος παρέμεινε για μία εβδομάδα ενώ οι υπόλοιποι θα παραμείνουν έως τις 21 Δεκεμβρίου ολοκληρώνοντας τον κύκλο Μάθησης/Διδασκαλίας/Κατάρτισης και Επιμόρφωσης του δεύτερου μέρους της επίσκεψης στην Έδεσσα. Η 2η διακρατική συνάντηση αποτέλεσε για όλους τους Έλληνες συμμετέχοντες μια μοναδική ευκαιρία για να γνωρίσουν στους Ευρωπαίους εταίρους την παιδεία, τον πολιτισμό, την κουλτούρα, την ιστορία και τα αξιοθέατα της ‘Εδεσσας και της ευρύτερης περιοχής. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Έδεσσας είχαν τη μοναδική ευκαιρία να φιλοξενήσουν στα σπίτια τους μαθητές από διαφορετικές χώρες, να συναναστραφούν και να συνεργαστούν με παιδιά της ηλικίας τους που ανήκουν σε διαφορετική εθνικότητα και να δημιουργήσουν νέες φιλίες.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου