Sunday, 22 December, 2024

Δήλωση Γ. Σηφάκη σχετικά με την ανακοίνωση του δημάρχου Έδεσσας για τους φορείς Διαχείρισης και τη Βεγορίτιδα

Δήλωση Γιάννη Σηφάκη σχετικά με την ανακοίνωση του Δημάρχου Έδεσσας 
«Κε Δήμαρχε διάβασα την ανακοίνωση σας και ειλικρινά εκπλήσσομαι.
Αντί να χαιρετίσετε σήμερα την ίδρυση Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βόρα – Πάικου – Βέρμιου με έδρα την Έδεσσα (που έγινε κατορθωτό με την επιμονή μου να «σπάσει» στα δύο ο μεγάλος φορέας από τον Βόρα μέχρι την Καστοριά που αρχικά είχε προταθεί και ζητώντας ακόμη να γίνει και έδρα η Έδεσσα, κάτι που απεδέχθη ο Υπουργός) στην ανακοίνωση σας αναφέρεστε σε αρνητικές εξελίξεις κλπ.
Όσον αφορά τη λίμνη Βεγορίτιδα συμπεριελήφθη στον επίσης νεοϊδρυόμενο Φορέα Διαχείρισης των 6 λιμνών της Δυτικής Μακεδονίας για λόγους επιστημονικότερης και ενιαίας διαχείρισης των λιμναίων οικοσυστημάτων γιατί ο φορέας αυτός περιέχει μόνο λίμνες. Η έδρα αυτού του φορέα θα είναι η Καστοριά.
Ήδη διεκδικούμε (μόλις ιδρυθεί ο Φορέας θα τεθεί επισήμως το θέμα) παράρτημα του φορέα κοντά στη λίμνη Βεγορίτιδα (Αμύνταιο ή Άγιο Αθανάσιο ή Άρνισσα) για την καλύτερη παρακολούθηση της λίμνης. Και ακόμη προτείναμε ο ιστορικός σύλλογος προστασίας της Βεγορίτιδας να γίνει μέλος του ΔΣ του νέου φορέα. Με τον σύλλογο προστασίας δώσαμε μεγάλες μάχες τα τρία αυτά χρόνια με επιτυχημένο τρόπο για την απόκρουση σχεδίων που πήγαιναν να δρομολογηθούν μέσω της μελέτης που είχε ανατεθεί από τον Δήμο Αμύνταιου και τον Δήμο Έδεσσας με μεθοδεύσεις από την πλευρά του Αμύνταιου (αντισυνταγματικό ΦΕΚ καθορισμού αιγιαλού κ.α.) και παρά λίγο να παρασύρουν και την Έδεσσα, την προσπάθεια αφαίρεσης νερού από την λίμνη και άλλα.
Ο σύλλογος προστασίας, προφανώς μη γνωρίζοντας τα πραγματικά δεδομένα, εξέδωσε ανακοίνωση η οποία – ας μου επιτραπεί – δε λαμβάνει υπόψιν τα πραγματικά δεδομένα. Ίσως οι συντάκτες της ανακοίνωσης να μην έχουν σωστή πληροφόρηση για τον τρόπο που ιδρύονται οι νέοι Φορείς Διαχείρισης και οι περιοχές ευθύνης τους.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο νέος φορέας θα περιέχει τα ΝΑΤURA από την Καστοριά ως τον Βόρα, πράγμα που άλλαξε από το αρχικό σχέδιο που είχε υπ’ όψιν. Στο τελικό σχέδιο που θα ψηφιστεί η περιοχή αυτή δεν αποτελεί έναν ενιαίο φορέα, αλλά δύο φορείς, όπως προαναφέρθηκε. Οι εύλογες ανησυχίες τόσο του συλλόγου όσο και εμού προσωπικά στο αρχικό σχέδιο ελήφθησαν υπ’ όψιν από τον Υπουργό και ο φορέας αυτός «έσπασε» σε δύο φορείς.
Έναν Φορέα για τα ορεινά οικοσυστήματα Βόρα- Πάικου – Βέρμιου με κατοχύρωση της έδρας στην Έδεσσα και έναν που περιλαμβάνει όλες τις λίμνες (που πολύ λίγο διαφέρει από την πρόταση του συλλόγου προστασίας για φορέα 5 λιμνών).
Η επιστημονική μελέτη αποδεικνύει ότι ένας εξειδικευμένος φορέας σε διαχείριση λιμνών θα βοηθήσει περισσότερο όλες τις λίμνες και φυσικά και την λίμνη Βεγορίτιδα.
Κε Δήμαρχε νομίζω από κοινού να ζητήσουμε τα δύο που προανέφερα, τη δημιουργία παραρτήματος του Φορέα των λιμνών κοντά στη Βεγορίτιδα και τη συμμετοχή του συλλόγου προστασίας στο ΔΣ του νέου Φορέα.
Ακόμη παρακαλώ για την αποκατάσταση της πραγματικότητας και την θέση και στάση σας σε σχέση με την ίδρυση φορέα Διαχείρισης Βόρα- Πάικου- Βερμίου με έδρα την Έδεσσα».
Η δήλωση του δημάρχου Δ. Γιάννου για τους Φορείς Διαχείρισης και τη Βεγορίτιδα
Την ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη της ίδρυσης Φορέα Διαχείρισης για όλες τις περιοχές Natura της Δυτικής Μακεδονίας, μεταξύ αυτών και της λίμνης Βεγορίτιδας, πρέπει να προσπαθήσουμε να αναιρέσουμε με κάθε τρόπο.
Κατ’ αρχάς είναι απαράδεκτο να μην λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι η Βεγορίτιδα ανήκει κατά μεγάλο μέρος στο Δήμο Έδεσσας, που βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία και επιπλέον υπάρχει και η Λίμνη Άγρα, που συνδέεται άμεσα με τη Βεγορίτιδα και μέσω αυτής με τις υπόλοιπες λίμνες του λεκανοπεδίου Αμυνταίου. Είναι ανεύθυνο να συνδέεται κάτω από την ίδια ομπρέλα η λίμνη της Καστοριάς ή του Πολυφύτου με τη Βεγορίτιδα και να μένει εκτός η λίμνη του Άγρα. Δείχνει άγνοια και επικίνδυνη προχειρότητα!
Ο Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας έχει ξεκινήσει μία πολύ σημαντική προσπάθεια και θέλω να τονίσω ότι συντάσσομαι με τις θέσεις τους και την πρόταση για σύσταση Φορέα Διαχείρισης των πέντε λιμνών: Ζάζαρη, Χειμαδίτιδα, Πετρών, Βεγορίτιδα και Άγρα. Στο σημείο αυτό θέλω να προσθέσω και τον ποταμό Εδεσσαίο με τους Καταρράκτες της Έδεσσας, ένα εντυπωσιακό και σπάνιο φαινόμενο, καθώς είναι οι μοναδικοί στην Ευρώπη που βρίσκονται εντός αστικού χώρου.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα σύνθετο και ευαίσθητο οικοσύστημα που έχει το κρίσιμο μέγεθος για τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης. Πρέπει να καταλάβουν οι Κυβερνώντες, που λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις χωρίς να ρωτήσουν τις τοπικές κοινωνίες, ότι οι εποχές έχουν αλλάξει και απαιτούμε να έχουμε λόγο και ρόλο στη διαχείριση των τοπικών πραγμάτων, είτε αυτά έχουν να κάνουν με την προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, είτε με τους αναπτυξιακούς στόχους που τίθενται και τον τρόπο με τον οποίο εξυπηρετούνται.
Ήρθε η ώρα να ενώσουμε τις φωνές μας για την περιβαλλοντική προστασία του τόπου μας, αλλά και την ανάπτυξη που οφείλουμε να κάνουμε με σεβασμό στο οικοπολιτιστικό απόθεμα του τόπου μας. Ένας Φορέας Διαχείρισης για τις πέντε λίμνες και τον Εδεσσαίο ποταμό με τους Καταρράκτες της Έδεσσας!
Έχω ζητήσει ήδη συνάντηση με τον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλο συνάντηση, στην οποία θα προσκαλέσω όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να του εκθέσουμε από κοινού τις απόψεις μας.
Δημήτρης Γιάννου
Δήμαρχος Έδεσσας

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου