Η παραδοσιακή λαγάνα έχει την τιμητική της αμέσως μετά τις απόκριες. Οι φούρνοι είναι γεμάτοι από αυτό το ξεχωριστό είδος ψωμιού
αλλά μπορούμε πολύ εύκολα να φτιάξουμε και στο σπίτι με αυτήν την απλή συνταγή και να θυμίζει την παλιά καλή γεύση…
Προετοιμασία: 0:30′ Μαγείρεμα: 0:30′ Εύκολη Μερίδες: 3 τμχ
Υλικά Συνταγής
1 φακελάκι μαγιά ξερή (ή 1 κύβο 25 γραμ. νωπή)
300 ml νερό χλιαρό
100 ml ελαιόλαδο
500 γραμ. αλεύρι σκληρό για ψωμί
1 κ.σ. αλάτι,
1-2 γερές πρέζες ζάχαρη
σουσάμι, λίγο ούζο ή γλυκάνισο κοπανισμένο, ταχίνι (ανάλογα τα γούστα, δύο τρεις κουταλιές)
Εκτέλεση
Για την πιο εύκολη και νόστιμη σπιτική λαγάνα, διαλύουμε σε ένα μικρό μπολ τη μαγιά, με λίγη ζάχαρη και λίγο από το χλιαρό νερό. Αφήνουμε για 5 λεπτά να φουσκώσει και να αφρίσει η επιφάνεια. Διαλύουμε το αλάτι στο υπόλοιπο νερό. Ρίχνουμε το ούζο ή τον γλυκάνισο, το λάδι και το ταχίνι στο μείγμα. Στη συνέχεια βάζουμε το αλεύρι, και ανακατεύουμε τα υλικά, να μαζευτεί η ζύμη σε μπάλα. Αλευρώνουμε τα χέρια μας και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και εύπλαστη. Όσο πιο πολύ τη δουλεύουμε, τόσο πιο αφράτη θα γίνει.
Με τα χέρια, την τυλίγουμε σε μπάλα με τις ενώσεις προς τα κάτω και την αφήνουμε σε λαδωμένο μπολ σκεπασμένη για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αν βιαζόμαστε την βάζουμε σε ζεστό σημείο, πχ. χλιαρό φούρνο, για να γίνει πιο γρήγορα. Προσοχή, ο φούρνος πρέπει να είναι ή ζεστός και σβηστός ή στους 45 βαθμούς C αλλιώς θα καεί η μαγιά και δεν θα φουσκώσει η ζύμη.
Την= βάζουμε στον πάγκο, την κόβουμε σε 3 ίσα μέρη.
Πλάθουμε με τα δάχτυλα την κάθε λαγάνα, ανοίγοντας την όπως την πίτσα, σε λαδωμένο ταψί. Τρυπάμε ολόγυρα την επιφάνεια με βελόνα πλεξίματος ή άλλο μυτερό σουβλί. Δυνατό τρύπημα να φτάνει μέχρι κάτω στο ταψί η βελόνα. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο ή σπορέλαιο και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ετοιμάζουμε και τις 3 λαγάνες με τον ίδιο τρόπο.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C στον αέρα για 25-30 λεπτά.
Όταν τις βγάλουμε από το φούρνο, καυτές όπως είναι, τις αφήνουμε σε σχάρα να τραβήξουν την υγρασία τους για να παραμείνουν τραγανές.
Καλοφάγωτες και καλή Σαρακοστή!