Υπέρ της εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας τάχθηκε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, τονίζοντας ωστόσο ότι οι πιέσεις κατά τις διαπραγματεύσεις ζημιώνουν παρά βοηθούν και εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στις δύο κυβερνήσεις.
Μάλιστα πριν αρχίσει να τοποθετείται στη συνέντευξη Τύπου προσφώνησε τον Ζάεφ λέγοντας πως «Καλωσορίζω στο Βερολίνο τον Μακεδόνα Πρωθυπουργό».
Σημείωσε δε ότι οι συμβιβασμοί είναι πάντα επώδυνοι, αλλά πρέπει να είναι και υλοποιήσιμοι.
«Η στάση μου είναι να λυθεί το πρόβλημα. Και η πίεση τις περισσότερες φορές σε διαπραγματεύσεις δεν είναι ιδιαίτερα βοηθητική. Έχω την εντύπωση, εδώ και πολύ καιρό για πρώτη φορά, ότι και οι δύο πλευρές έχουν ενδιαφέρον για την επίλυση αυτού του θέματος και αυτό είναι μια καλή προϋπόθεση. Και κατά τα άλλα νομίζω γνωρίζετε ότι δημόσιες δηλώσεις μερικές φορές μπορεί περισσότερο να ζημιώσουν παρά να είναι χρήσιμες. Και έχω εμπιστοσύνη και στις δυο πλευρές ότι θα χειριστούν την επιθυμία να επιλύσουν αυτό το πρόβλημα με μεγάλη επιμέλεια και προσοχή».
«Ποτέ άλλοτε στα τελευταία δέκα χρόνια δεν ήμασταν τόσο κοντά σε λύση» στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, δήλωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και τόνισε ότι το Βερολίνο, όπου μπορεί να συμβάλει, θα παροτρύνει και τις δύο πλευρές να κάνουν τα αναγκαία βήματα. Εξέφρασε δε τη χαρά και την ανακούφισή της για το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ζάεφ έφερε κινητικότητα στο θέμα.
«Τα τελευταία χρόνια έχουμε συζητήσει κατά καιρούς εντατικά. Όταν μιλούσαμε για την Μακεδονία συζητούσαμε και για το θέμα του ονόματος. Θυμάμαι μεταξύ άλλων τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, όπου τότε η δυνατότητα ένταξης απέτυχε λόγω του θέματος της ονομασίας και είμαι πολύ χαρούμενη και ανακουφισμένη που με την κυβέρνηση Ζάεφ τώρα ήρθε πάλι κινητικότητα στις συνομιλίες. Μίλησα χθες και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Και οι δύο πλευρές προσεγγίζουν η μία τη άλλη.
Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί ακόμη. Αλλά από τη δική μας πλευρά κατέστησα σαφές ότι επιθυμούμε πολύ μια λύση, και όπου μπορούμε να βοηθήσουμε και να συμβάλουμε, θα παροτρύνουμε και τα δύο διαπραγματευόμενα μέρη να κάνουν βήματα που είναι αναγκαία. Θα έλεγα ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, μια λύση δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά όσο τώρα και θα ήταν βεβαίως πολύ ωραίο εάν θα μπορούσαν να γεφυρωθούν οι υπάρχουσες δυσκολίες. Αυτό θα σήμαινε πολλά για τη χώρα της Μακεδονίας αλλά και για την Ελλάδα. Διότι διενέξεις υπάρχουν αρκετές στην περιοχή και κάθε διένεξη που επιλύεται, είναι κάτι καλό», δήλωσε η κ. Μέρκελ μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.
Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ονοματολογικό, είπε όμως πως υπάρχει ένα πρόβλημα ανάμεσα στη χώρα του και στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά το ονοματολογικό, επανέλαβε πολλές φορές πως για την ΠΓΔΜ δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, παρά η είσοδος στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και σημείωσε πως η χώρα του θα προσπαθήσει να προβεί σε όλες τις προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε κάτι τέτοιο. Χαρακτήρισε δε τη Γερμανία ως την υπ’αριθμόν ένα στρατηγική και οικονομική εταίρο της ΠΓΔΜ.
eleftherostypos