Σε κακό τέλος οδηγείται, όπως όλα δείχνουν, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, με τη διοίκηση να έχει αφήσει τα πράγματα στο… έλεος του Μαξίμου
και τους παραγωγούς να μπαίνουν το πρωί της Τρίτης 20 Μαρτίου 2018, με τα τρακτέρ τους οργισμένοι στα εργοστάσιο του Πλατέως, έτοιμοι να μην αφήσουν τίποτα όρθιο αν δεν βρεθεί κάποια λύση.
Οι περίπου 200 παραγωγοί που “κατέλαβαν” το χώρο του εργοστασίου φόρτωσαν συμβολικά μια παλέτα με τσουβάλια ζάχαρης και ζήτησαν για εξόφληση σε είδος.
Το πρώτο ζητούμενο έχει να κάνει με την εξόφληση των παραγωγών για την παραγωγή που παρέδωσαν στα εργοστάσια (Πλατέως και Ορεστιάδας) την προηγούμενη χρονιά και το δεύτερο με την αναζήτηση μιας καλύτερης προοπτικής όσον αφορά τη νέα καλλιεργητική περίοδο (η οποία μάλλον χάνεται) και φυσικά σε ότι αφορά το μέλλον της βιομηχανίας.
Από ότι φαίνεται η διοίκηση της ΕΒΖ έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά και το θέμα μεταφέρεται μετ’ επιτάσεως στο μέγαρο Μαξίμου, απ’ όπου όμως δεν μπορεί να προκύψουν μαγικές λύσεις, όταν τα εργοστάσια έχουν απαξιωθεί, τα χρέη έχουν πολλαπλασιασθεί και οι πιστωτές δεν δείχνουν καμιά διάθεση να στηρίξουν περαιτέρω τον «τρύπιο κουβά» της άλλοτε κραταιούς επιχείρησης.
Στα χέρια των παραγωγών το Πλατύ
Από την πλευρά τους οι παραγωγοί τονίζουν προς όλες τις κατευθύνσεις ότι «το θέμα είναι κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό. Με αυτή την τακτική δίνεται ίσως η χαριστική βολή στους τελευταίους πνεύμονες βαριάς βιομηχανίας που υπάρχουν». Τα ίδια επανέλαβαν και χθες, σε μια ακόμα συμβολική κατάληψη του εργοστασίου στο Πλατύ. Στο σημείο έφτασαν περίπου 200 τευτλοπαραγωγοί από όλες τις τευτλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας (από τον Δομοκό μέχρι την Ορεστιάδα), ζητώντας την εξόφλησή τους για τις ποσότητες τεύτλων που παρέδωσαν.
Οι παραγωγοί είτε πεζή όσο και με αγροτικά μηχανήματα στο χώρο του εργοστασίου φόρτωσαν συμβολικά μια παλέτα με τσουβάλια ζάχαρης: «Αυτά τα εργοστάσια είναι η περιουσίας μας. Δεν μπορεί κανείς να μας τα πάρει», είπαν χαρακτηριστικά λίγη ώρα πριν τη διεξαγωγή της νέας διυπουργικής επιτροπής στο Μέγαρο Μαξίμου, ζητώντας παράλληλα να βρεθεί άμεσα λύση.
Επιπλέον, στη νέα αυτή διαμαρτυρία των τευτλοπαραγωγών τέθηκε και ένα ακόμα ζήτημα – εκτός των πληρωμών – αυτό της καλλιέργειας. «Το τοπίο είναι εντελώς θολό. Οδηγούμαστε σε αποβιομηχάνιση. Όλοι αυτοί που τα προηγούμενα χρόνια μας έβαζαν να καλλιεργήσουμε θα πρέπει να αναλογιστούν τι έκαναν. Ακόμα και ο Πρωθυπουργός πριν από λίγους μήνες έλεγε ότι τα εργοστάσια δεν θα κλείσουν».
Η κυβέρνηση
Εν τω μεταξύ, τη διαβεβαίωση ότι η ελληνική κυβέρνηση διερευνά κάθε δυνατότητα να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για την ΕΒΖ, έδωσε προ ημερών ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, σε δηλώσεις του στο περιθώριο του 1ου Επιχειρηματικού Φόρουμ Ελλάδας-Σερβίας, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
«Εμείς αυτή τη στιγμή διερευνούμε κάθε δυνατότητα να βρούμε λύση για την ΕΒΖ. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω τώρα. Προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανή τη βιομηχανία και να βρούμε μια βιώσιμη λύση. Κάνουμε ό,τι μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή, προκειμένου να βρεθεί μια λύση που θα διατηρήσει ανοιχτή τη Βιομηχανία Ζάχαρης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτσιόρλας.
Στο μεταξύ, σε επιστολή τους στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, οι 2.500 τευτλοπαραγωγοί της ΕΒΖ ζητούν την εξόφλησή τους για την ποσότητα τεύτλων που παρέδωσαν στην ΕΒΖ το 2017, ύψους 6,2 εκατ. ευρώ, αλλά και να δώσει «εντολή για επαναλειτουργία των εργοστασίων της βιομηχανίας».
Τευτλοπαραγωγοί των Σερρών, της Ορεστιάδας, της Κ. Μακεδονίας και της Λάρισας, στην επιστολή τους αναφέρονται στη διυπουργική συνάντηση της περασμένης Παρασκευής και τονίζουν πως δεν γίνεται «η μεγαλύτερη καθετοποιημένη αγροτική βιομηχανία της χώρας να γίνεται έρμαιο των τραπεζιτών και των μεγαλοεισαγωγέων».
Μεταξύ άλλων, στην επιστολή τους, οι τευτλοπαραγωγοί τονίζουν πως «η εταιρεία οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο, γιατί εδώ και πέντε μήνες ουδείς από τους εμπλεκόμενους φορείς (πιστώτρια τράπεζα, υπουργεία, διοίκηση), φαίνεται ικανός να δώσει λύση. Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να κινδυνεύει η χώρα να χάσει ένα εθνικό προϊόν μετά από 57 ολόκληρα χρόνια».
Οι αριθμοί
Υπενθυμίζεται ότι – σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας – παρά τα προβλήματα, αύξηση 52,78% σημείωσε ο κύκλος εργασιών του Ομίλου εταιριών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ το 2017 σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ανήλθε σε 176,777 εκατ. ευρώ έναντι 115,71 εκατ. ευρώ το 2016.
Το μικτό περιθώριο κέρδους έγινε θετικό και από αρνητικό περιθώριο 3,964 εκατ. ευρώ το 2016 διαμορφώθηκε σε θετικό 27,653 εκατ. ευρώ.
Υπήρξε μείωση στα έξοδα διάθεσης διοίκησης κατά 15,50%, που ανήλθαν σε € 4,550 εκατ. ευρώ έναντι των 5,385 εκατ. ευρώ, και στα έξοδα διοίκησης κατά 15,34%, που ανήλθαν σε 7,453 εκατ. ευρώ.
Ερώτηση βουλευτών της ΝΔ
Εν τω μεταξύ για «ώρα μηδέν» στην ελληνική τευτλοκαλλιέργεια, κάνει λέει η τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή και οι αρμόδιοι αναπληρωτές τομεάρχες του κόμματος, Γιάννης Αντωνιάδης και Γιώργος Στύλιος σε ερώτηση που κατέθεσαν για το θέμα. Την ερώτηση συνυπογράφουν οι: Λευτέρης Αυγενάκης, γραμματέας ΠΕ ΝΔ, ο γραμματέας της Κ.Ο. Κωνσταντίνος Τσιάρας και οι Τάσος Δημοσχάκης, Χρήστος Κέλλας, Ανδρέας Κατσανιώτης, Χρήστος Μπουκώρος, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Κώστας Κουκοδήμος, Βασίλης Οικονόμου, Δημήτρης Κυριαζίδης.
Ολόκληρη η ερώτηση των βουλευτών της Ν.Δ:
ΘΕΜΑ: Οικονομικά μετέωροι οι τευτλοπαραγωγοί, «ώρα μηδέν» για τη βιωσιμότητα της ΕΒΖ – Κατάθεση Ερώτησης
Γραπτή Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσαν ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης κι άλλοι 12 Βουλευτές της Ν Δ για το θέμα της βιωσιμότητας της ΕΒΖ, η οποία χρωστάει το 65% της σοδειάς του 2017 στους τευτλοπαραγωγούς.
Οι κυβερνητικές παλινωδίες οδηγούν σε εγκατάλειψη μια ταλαιπωρημένη καλλιέργεια, που ειδικά τα 3 τελευταία χρόνια συρρικνώνεται συνεχώς λόγω της πολιτικής κυβερνητικής ανεπάρκειας.
Την ίδια στιγμή συνεχώς αυξάνονται οι φήμες για πιθανό κλείσιμο του εργοστασίου της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας, καθώς και γι’ εκείνο της Ορεστιάδας.
Οι Βουλευτές ρωτάνε τους Υπουργούς πότε επιτέλους θα πληρωθούν οι τευτλοπαραγωγοί το σύνολο της παραγωγής τους για το 2017.
Αναλυτικά η Ερώτηση
«Ώρα μηδέν» για την ελληνική τευτλοκαλλιέργεια, καθώς η έκτακτη Διυπουργική Επιτροπή, που συνεδρίασε την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018, για το θέμα της βιωσιμότητας της ΕΒΖ, που χρωστάει στους αγρότες το 65% (6 εκατομμύρια ευρώ) της σοδειάς του 2017, δεν είχε δυστυχώς κανένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα.
Ομοίως, και οι σημερινές δηλώσεις του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιου Πιτσιόρλα από τη Θεσσαλονίκη «εμείς αυτή τη στιγμή διερευνούμε κάθε δυνατότητα να βρούμε λύση για την ΕΒΖ. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω τώρα» δεν δίνουν καμία προοπτική ξεκάθαρης λύσης.
Παρατείνεται έτσι η αγωνία των 2,5 χιλιάδων τευτλοπαραγωγών, οι οποίοι, μένουν «ξεκρέμαστοι» και οικονομικά «μετέωροι», έχοντας πληρωθεί μόνο το 35% της περσινής παραγωγής τους, καθυστέρηση που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στο παρελθόν
Παρά τις υποσχέσεις της ηγεσίας της ΕΒΖ αλλά και του ίδιου του Αν. Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξη Χαρίτση για πληρωμή της προκαταβολής – 30% του συνολικού ποσού των 10,5 εκατ. ευρώ – μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου και εξόφλησή τους μέχρι τέλος του 2017.
Και παρά το ότι η Διοίκηση της ΕΒΖ έχει υποσχεθεί εξόφληση του υπολοίπου 65% της οφειλής (περίπου 6,6 εκατ ευρώ) μέχρι τις 16 Μαρτίου 2018, καθώς και προμήθεια των απαραίτητων σπόρων και λιπασμάτων στους τευτλοπαραγωγούς για την τρέχουσα περίοδο.
Ακόμη όμως και αν υλοποιηθούν, έστω και τώρα, οι υποσχέσεις της Διοίκησης της ΕΒΖ, σε καμία περίπτωση δεν αμβλύνουν την τεράστια αγωνία των παραγωγών.
Καθώς οι συνεχείς αλλαγές Διοικήσεων στην Εταιρία τα τελευταία 3 χρόνια, η «ένεση», των 30 εκατ. ευρώ στην ΕΒΖ με την περιβόητη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το 2015, από τον τότε Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, που, αντί για εγγύηση της βιωσιμότητας, όπως παρουσιάστηκε, αποδείχθηκε «φιάσκο» με μόνο τα 950.000 ευρώ να διοχετεύονται τελικά στους παραγωγούς, οι συνεχιζόμενες ανεκπλήρωτες υποσχέσεις για πληρωμή των οφειλόμενων στους παραγωγούς, το φημολογούμενο κλείσιμο και του τελευταίου Εργοστασίου της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας, που λειτουργούσε τουλάχιστον ως έσχατο «μαξιλάρι» ελπίδας για την διοχέτευση της παραγωγής τους, έχουν μεγιστοποιήσει την απογοήτευση των παραγωγών και δημιουργούν πλέον κλίμα οριστικής εγκατάλειψης της καλλιέργειας. Οι τευτλοπαραγωγοί, απογοητευμένοι, δηλώνουν ότι δεν σκοπεύουν να καλλιεργήσουν αλλά απλά περιμένουν την εξόφληση της περσινής σοδειάς τους.
Άλλωστε, ακόμη και αν υποτεθεί ότι σήμερα θα τους καταβάλλονταν τα δικαιούμενα ποσά και θα προμηθεύονταν τα απαραίτητα εφόδια σποράς, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα προλάβουν τελικώς να καλλιεργήσουν. Καθώς η φετινή καλλιεργητική περίοδος είναι πλέον στο όριο να χαθεί, αφού στα τέλη Μαρτίου ολοκληρώνεται.
Εάν δε λάβουμε υπ’ όψιν το ενδεχόμενο δυσμενών καιρικών συνθηκών το επόμενο χρονικό διάστημα, γίνεται εύλογα αντιληπτό ότι και από άποψη χρόνου και η όποια αισιόδοξη διάθεση καλλιέργειας βρίσκεται «στο κενό».
Κατόπιν τούτων και επειδή:
Οι κυβερνητικές παλινωδίες οδηγούν σε εγκατάλειψη μια ταλαιπωρημένη καλλιέργεια, που ειδικά τα 3 τελευταία χρόνια συρρικνώνεται συνεχώς λόγω της πολιτικής σας ανεπάρκειας (από τα 11.070 στρέμματα το 2014 στα 6.430 το 2016 μόνο για την Π.Ε. Σερρών!!!)
Υπονομεύσατε την αναπτυξιακή στόχευση της προηγούμενης διακυβέρνησης της ΝΔ και της πολιτικής της επιλογής, να ενισχύσει την τευτλοκαλλιέργεια με την παροχή συνδεδεμένης ενίσχυσης στη Νέα ΚΑΠ
Υπό κανονικές συνθήκες τέτοια εποχή τα τεύτλα στα χωράφια ήταν ήδη φυτρωμένα, ενώ αντιθέτως σήμερα οι αγρότες όχι μόνο είναι απλήρωτοι – για πρώτη φορά στα χρονικά έναν ολόκληρο χρόνο – αλλά δεν έχουν στη διάθεσή τους ούτε καν σπόρους για να σπείρουν
Η ενδεχόμενη περικοπή σε σχέση με πέρσι στο τιμολογιακό καθεστώς, λόγω των οικονοµικών δυσκολιών που αντιµετωπίζει η ΕΒΖ, θα επιτείνει την έλλειψη εμπιστοσύνης των παραγωγών και θα αποθαρρύνει έτι περαιτέρω την καλλιέργεια των εκμεταλλεύσεών τους.
Πέντε μήνες μετά την αλλαγή Διοίκησης στην ΕΒΖ, η παρούσα, δυστυχώς, δεν έχει παρουσιάσει κανένα απολύτως σχέδιο εξυγίανσης, για τη διάσωση της Βιομηχανίας
Το αδιέξοδο των παραγωγών επιτείνεται έτι περαιτέρω από την ήδη συντελούμενη οικονομική αφαίμαξή τους, λόγω των διαρκώς διογκούμενων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, που τους επιφύλαξε η πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ
Οι ανάστατοι τευτλοπαραγωγοί, αναμένεται να κλιμακώσουν ακόμη περισσότερο τις διαμαρτυρίες τους και τις ενέργειές τους για την διεκδίκηση των δικαιούμενων ποσών, που τους οφείλονται.
Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:
Πότε επιτέλους θα πληρωθούν οι τευτλοπαραγωγοί το σύνολο της παραγωγής τους για το 2017;
Πώς προτίθεστε θα διασφαλίσετε το εισόδημα των τευτλοκαλλιεργητών από το ενδεχόμενο να χαθεί η τρέχουσα καλλιεργητική περίοδος λόγω των πρωτοφανών καθυστερήσεών σας;
Τι θα πράξει η Κυβέρνηση για τη συνέχιση της λειτουργίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, που διακυβεύεται παρά τις έωλες δεσμεύσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού;
agronews