Friday, 15 November, 2024

Σήμερα 12/04/2018: Σύναξη της Παναγίας της Καμαριώτισσας στη Σαμοθράκη

Εορτάζουν: Όσιος Βασίλειος ο Ομολογητής Επίσκοπος Παρίου, Οσία Ανθούσα, θυγατέρα του Κωνσταντίνου του Κοπρώνυμου

Άγιος Αρτέμων ο Ιερομάρτυρας, Όσιος Ακάκιος ο Νέος, ο Καυσοκαλυβίτης
Μεταφορά της Τιμίας Ζώνης της Θεοτοόκου στην Κωνσταντινούπολη, Άγιοι Δήμης και Πρωτίων
Άγιοι Μηνάς, Δαβίδ και Ιωάννης οι Οσιομάρτυρες
Άγιος Σέργιος Β’ Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης
Όσιος Νεόφυτος ο έγκλειστος που ασκήτευσε στην Κύπρο
Άγιος Σάββας ο Μάρτυρας εν Μπουζάου Ρουμανίας
Άγιος Δαμιανός Επίσκοπος Παβίας
Σύναξη Υπεραγίας Θεοτόκου εν Μούρωμ Ρωσίας
Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Μπελινίτς της Ρωσίας
Άγιος Μιχαήλ ο Μαυρουδής
Παναγία η Καμαριώτισσα Ο ναός αυτός βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό και σε αυτόν φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας από τις Καμάρες. Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα βρέθηκε την Πέμπτη της Διακαινησίμου, στα χρόνια της εικονομαχίας. Ένα βράδυ, μια παρέα ψαράδων διέκρινε μια λάμψη στον ορίζοντα, που ολοένα και πλησίαζε. Η περιέργειά τους, τους ώθησε να πλεύσουν προς εκείνο το σημείο με τις βάρκες τους. Έτσι βρέθηκε στα χέρια τους η εικόνα, που έκτοτε φυλάσσεται σα θησαυρός, ενώ τη συγκεκριμένη ημέρα τελείται κάθε χρόνο προς τιμήν της Παναγίας πανήγυρις, γνωστή ως «το πανηγύρι της Καμαριώτισσας».
Οσία Ανθούσα, θυγατέρα του Κωνσταντίνου του Κοπρώνυμου (757 – 809)
Η Οσία Ανθούσα ήταν θυγατέρα του εικονομάχου βασιλιά Κωνσταντίνου του Κοπρώνυμου και της τρίτης συζύγου του Ευδοκίας. Γεννήθηκε μέσα στην ανακτορική δόξα και λαμπρότητα, αλλά αυτή ζήτησε άλλου την ευχαρίστηση και παρηγοριά της ψυχής της.
Μάταια ο βασιλιάς πατέρας της (741 – 775 μ.Χ.) θέλησε να την παντρέψει με νέο που είχε όλα τα πλεονεκτήματα του γένους, του κάλλους και του πλούτου. Αυτή έφερε στην καρδιά της βαθειά τη θλίψη, ότι ο πατέρας της ήταν εχθρός των εικόνων και δεν ήθελε σύζυγο που είχε τα ίδια φρονήματα μ’ αυτόν. Παρέμεινε λοιπόν άγαμη και χρησιμοποιούσε τον καιρό της σε έργα ελέους και φιλανθρωπίας.
Μετά το θάνατο του πατέρα της, μοίρασε τα υπάρχοντα της σε φτωχούς, φιλανθρωπικά ιδρύματα και ναούς και έγινε μοναχή από τον Πατριάρχη Ταράσιο μολονότι δέχθηκε πολλές παρακλήσεις και πιέσθηκε από την ευσεβέστατη αυγούστα Ειρήνη την Αθηναία (797 – 802 μ.Χ.) να μείνει μαζί της και να συμβασιλεύσει. Στο μοναστήρι η ζωή της ήταν ασκητική, γεμάτη ταπεινοφροσύνη και αγάπη.
Το έτος 809 μ.Χ. και σε ηλικία 52 ετών έφυγε από τον κόσμο αυτό, σ’ όλα άξια του αμάραντου στεφάνου της αιώνιας βασιλείας, η παρθένος η σεμνή, που καταφρόνησε τις ψεύτικες λάμψεις και τις απατηλές τιμές των πρόσκαιρων βασιλειών της γης.
saint.gr – wondergreece.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου