Συνέντευξη στην εκπομπή «Αταίριαστοι» της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ και στους δημοσιογράφους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο, έδωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο κ. Τζιτζικώστας απάντησε σε ερωτήσεις για το σκοπιανό, τον επιχειρούμενο διχασμό της χώρας σε Βορρά και Νότο, τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση και την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές, το επικείμενο ταξίδι του στις ΗΠΑ, τα σχέδιά του και την πορεία της Νέας Δημοκρατίας.
Για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων:
Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ήταν το μεγαλύτερο φιάσκο που γνώρισε η χώρα μας την τελευταία δεκαετία. Ο χειρισμός του θέματος ήταν τραγικός. Φαίνεται ότι αυτή η διαπραγμάτευση δεν θα καταλήξει πουθενά, ότι δεν πηγαίνουμε για λύση. Και την ευθύνη γι’ αυτή την κατάληξη φέρει αποκλειστικά η κυβέρνηση, η οποία απέφυγε να συνεννοηθεί με τις πολιτικές δυνάμεις και να χαράξει μια εθνική γραμμή, εκμεταλλευόμενη και τη χρονική συγκυρία. Αποτέλεσμα ήταν να μαθαίνουμε όλο το προηγούμενο διάστημα όχι από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, όχι από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, αλλά από το Σκοπιανό Πρωθυπουργό και το Σκοπιανό Υπουργό τι γίνεται στη διαπραγμάτευση. Αυτά δεν έχουν ξαναγίνει. Όλα αυτά έχουν ονοματεπώνυμο: «Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ». Η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να λυθεί το θέμα αυτό. Αλλά πώς; Να λυθεί έχοντας πάντα στο μυαλό μας, ότι πρέπει να τελειώνουμε οριστικά με τα αλυτρωτικά ζητήματα και αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο εάν προηγηθεί οποιασδήποτε συζητήσεως η αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων. Αυτό η κυβέρνηση δεν το έβαλε στη διαπραγμάτευση από την αρχή, όπως δεν έβαλε και το θέμα της ταυτότητας. Τα Σκόπια είναι αυτά που έχουν την πίεση να βρουν λύση στο θέμα της ονομασίας της χώρας τους, επειδή ως κράτος κινδυνεύουν με διάλυση εάν δεν προχωρήσει η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Αυτή την πίεση έπρεπε να αξιοποιήσει η κυβέρνηση. Δυστυχώς, επέλεξε να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση με την «κόκκινη γραμμή» του 2008, με μια γραμμή που χαράχτηκε σε άλλες συνθήκες δέκα χρόνια πριν. Οι συνθήκες σήμερα μάς ευνοούσαν να διεκδικήσουμε λύση χωρίς τον όρο «Μακεδονία», που θα ήταν κατά την άποψή μου η μόνη λύση, που μπορεί να διασφαλίσει τα συμφέροντα της χώρας σήμερα και στο μέλλον. Δεν είμαι θιασώτης της μη λύσης. Προϋπόθεση όμως για να συζητήσουμε οποιαδήποτε λύση στο ζήτημα της ονομασίας είναι να τελειώνουμε με τον αλυτρωτισμό και την προπαγάνδα, δηλαδή να γίνει αλλαγή του Συντάγματος. Αυτό δεν το δέχεται η κυβέρνηση των Σκοπίων. Άρα, είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να πάμε σε λύση. Και το ερώτημα είναι: γιατί φτάσαμε εδώ; Διότι η κυβέρνηση έκανε λανθασμένους χειρισμούς από την αρχή και ποτέ δεν ζήτησε συνεργασία, ώστε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να διαμορφώσουν μια ενιαία εθνική γραμμή για τη διαπραγμάτευση.
Για τον επιχειρούμενο διχασμό της χώρας και τους χειρισμούς της κυβέρνησης:
Αυτά είναι αστεία πράγματα. Δεν υπάρχει καμιά απολύτως τάση να χωριστεί η χώρα στα δύο. Οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι, περισσότερο από ποτέ. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί τις δυσκολίες, οικονομικές και εθνικές. Αυτό που με ανησυχεί όμως είναι η αυξημένη προκλητικότητα των γειτόνων μας, που τις τελευταίες μέρες έχει ενταθεί. Ανησυχώ για πιθανό θερμό επεισόδιο όχι επειδή θα προκληθεί από κάποιον συνειδητά, αλλά λόγω ατυχήματος. Ακόμη και το τραγικό συμβάν που χάσαμε τον πιλότο μας μπορεί να μην ήταν επιθετική κίνηση των Τούρκων, όμως έγινε διότι επιμένουν οι Τούρκοι καθημερινά να παραβιάζουν το ελληνικό FIR. Όταν γίνεται ένα ατύχημα είναι πάρα πολύ δύσκολο αν δεν υπάρχει «κόκκινο τηλέφωνο» να αντιμετωπιστεί. Κι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δυστυχώς και σε αυτόν τον τομέα απέδειξε ότι δεν έχει «κόκκινο τηλέφωνο» να σηκώσει, όπως αποδείχτηκε πρόσφατα και με την κράτηση των δύο στρατιωτικών μας. Όσο για τα περί «Λέγκας του Βορρά», τα γράφουν, τα διαβάζουμε, αλλά προσωπικά τα θεωρώ το πιο σύντομο ανέκδοτο. Αυτή τη στιγμή η χώρα θέλει ομοψυχία, θέλει συνεννόηση στα εθνικά μας θέματα και συνεργασία. Πρέπει η κυβέρνηση να συγκαλέσει άμεσα το συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Κι αυτό που χρειάζεται επίσης η χώρα, είναι μια καλύτερη κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που θα πιστέψει ότι υπάρχει ο τρόπος και ότι έχει τη συνταγή αλλά και τους ανθρώπους, που θα είναι ταγμένοι σε αυτόν, να στηρίξουν την επιχειρηματικότητα, να στηρίξουν τις επενδύσεις, να σταματήσουν να κινούνται σε μια κρατικοδίαιτη λογική.
Για τις κυβερνητικές εξαγγελίες και το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο:
Χτες μόλις έγινε μια παρουσίαση στους φορείς της Θεσσαλονίκης για την επέκταση του Μετρό στη δυτική Θεσσαλονίκη. Το έργο στοιχίζει 1 δισ. ευρώ και σήμερα τα μόνα χρήματα που υπάρχουν είναι 30 εκ. ευρώ. Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα η πρόθεση, η εξαγγελία, και τελείως διαφορετικό η υλοποίηση. Το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο καλώς έγινε, οι φορείς παρουσιάσαμε όχι μόνο τα προβλήματα, αλλά τις λύσεις και τις προτάσεις που έχουμε. Περιμένουμε, μετά την καταγραφή των προβλημάτων, που έγινε για πολλοστή φορά για πολλοστή φορά, να δούμε επιτέλους να δίνονται λύσεις. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Χτες ανακοινώθηκαν δραματικά στοιχεία, που δείχνουν ότι το 25%, των καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη, ένα στα τέσσερα, είναι κλειστά. Σε όλη τη Μακεδονία, επιχειρήσεις κλειστές, λουκέτα, ανεργία, υπερφορολόγηση, με ένα κλίμα και με ένα καθεστώς εχθρικό προς τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα. Στοιχεία που δεν πρόκειται να βοηθήσουν ποτέ τη χώρα μας να σταθεί στα πόδια της.
Για την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση:
Για μένα η απλή αναλογική είναι παράγοντας αστάθειας. Και για τις εθνικές εκλογές και για τις περιφερειακές και δημοτικές. Παρότι έχουμε κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, πρωτοβουλία στην οποία πρωταγωνίστησα για να υλοποιηθεί, οι αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση δεν είναι γνωστές. Παίζει κρυφτό, διότι επί ενάμιση χρόνο προτίθεται να μας παρουσιάσει την πρότασή της, αλλά ακόμη και σήμερα, παραμονές του συνεδρίου, δε μας έχει παρουσιάσει απολύτως καμία πρόταση. Το μόνο που ξέρουμε είναι η αλλαγή του χρόνου των εκλογών, στην οποία είμαι αντίθετος, καθώς η χώρα πρέπει να συμμαζέψει τα έξοδά της. Γιατί να κάνουμε περισσότερες εκλογές όταν μπορούμε σε μια μέρα να βάλουμε τρεις κάλπες; Η απλή αναλογική κατά την άποψή μου είναι «έγκλημα» ειδικά για την Αυτοδιοίκηση. Αν δεν προκύψουν συμφωνίες και συνεργασίες ή αν αυτές δεν είναι στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας, αλλά με βάση τις… καρέκλες, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια εγκλωβισμένη ακυβερνησία σε Δήμους και Περιφέρειες. Για παράδειγμα να μην μπορούν να μαζευτούν τα σκουπίδια στους δρόμους όσον αφορά στους Δήμους, να μην μπορούν να τρέξουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα και οι απορροφήσεις όσον αφορά στις Περιφέρειες και το ΕΣΠΑ.
Για το ταξίδι του στις ΗΠΑ:
Φέτος έχουμε την πιο σημαντική ΔΕΘ όλων των εποχών, αφού τιμώμενη χώρα είναι οι ΗΠΑ. Θα είναι μια τεράστια ευκαιρία όχι μόνο για να προσελκύσουμε επενδυτικό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη και όλη τη Μακεδονία αλλά και πολύ σημαντικό γεγονός για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους Έλληνες επιχειρηματίες, καθώς θα μπορούν να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους και τις επιχειρήσεις τους και να συνάψουν σχέσεις συνεργασίας με πολλές επιχειρήσεις της Αμερικής. Και γεωστρατηγικά είναι πάρα πολύ σημαντικό γεγονός. Αυτό είναι και το αντικείμενο της επίσκεψής μου στις ΗΠΑ τις επόμενες μέρες, ώστε να δουλέψουμε για να επιτύχουμε αυξημένη παρουσία, επιχειρηματική και επενδυτική, των ΗΠΑ στην περιοχή μας.
Για τα σχέδιά του για το μέλλον:
Το έχω ξεκαθαρίσει: θα είμαι και πάλι υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας το 2019, γιατί δεν έχω μάθει να αφήνω μια δουλειά στη μέση. Έχουμε κάνει ένα πολύ σημαντικό έργο ως διοίκηση της Περιφέρειας. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Θέλω όμως να ολοκληρώσω το έργο αυτό.
Για την πορεία της ΝΔ:
Η ΝΔ θέτει πολύ σωστά μετ’ επιτάσεως τα κρίσιμα ζητήματα της χώρας, λειτουργεί με σωστό τρόπο, με συγκεκριμένες προτάσεις και με σχέδιο. Αυτό ακριβώς χρειάζεται και η χώρα: σχέδιο, όραμα και ανθρώπους ικανούς να το υλοποιήσουν.
Α. Τζιτζικώστας: Η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό, το μεγαλύτερο φιάσκο της κυβέρνησης
Μοιραστείτε με τους φίλους σας