Sunday, 22 September, 2024

Γάλλος Αστυνομικός με το «Μολών λαβέ» στη στολή του – Περνάει ΕΔΕ

Σάλο προκάλεσε άντρας της ειδικής ομάδας της Γαλλικής αστυνομίας CRS (ειδικές δυνάμεις), ο οποίος εμφανίστηκε έχοντας ραμμένη στη στολή του το μήνυμα «Μολών Λαβέ».
Ο ένστολος εικονίζεται να φορά στη στολή του το σύμβολο της NRA, το «Μολών Λαβέ».
Σύμφωνα με το γαλλικό δίκαιο και με το καταστατικό των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων θεωρείται παράνομη η αναγραφή μηνύματος ή συμβόλου που συνδέεται με πολιτική ή οικονομική κίνηση στην στολή του σώματος.
Το ζήτημα έφτασε μέχρι τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, ο οποίος διέταξε ΕΔΕ για το περιστατικό. Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, προβλέπεται επίπληξη προς τον ένστολο.
Η αρχαία ελληνική ρηματική φράση «Μολών λαβέ» είναι η πασίγνωστη ιστορική φράση του Λεωνίδα, βασιλιά των Σπαρτιατών η οποία δόθηκε σε απάντηση των κηρύκων του βασιλιά των Περσών Ξέρξη, όταν αυτός ζήτησε την παράδοση των όπλων των αμυνομένων Ελλήνων στο στενό των Θερμοπυλών.
Η φράση αποτελεί μότο της NRA (National Riffle Association) η οποία έχει μάλιστα παραγγείλει και κατασκευάσει όπλο στο οποίο είναι χαραγμένη στη βάση της κάνης η αρχαία ελληνική φράση.
Το «Μολών Λαβέ», πάντως, συνδέεται όλο και περισσότερα με ακροδεξιές απόψεις και θέσεις στον κόσμο, χάνοντας την πραγματική του έννοια! Θα μας πουν στο τέλος ότι και ο Λεωνίδας ήταν φασίστας!
iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου