Sunday, 22 September, 2024

Η Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Αεροπορίας τιμά τους ήρωες της πατρίδας

Η Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Αεροπορίας/Παράρτημα Θεσσαλονίκης διοργανώνει τελετή μνήμης και τιμής για τους πεσόντες τον Ιούνιο 1947 Υποσμηναγούς Γιώργιο Ταγκαλάκη και Χαράλαμπο Νεοχωρίτη.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη θέση «Πάτημα» του όρους Βόρας (Καιμακτσαλαν)
την Κυριακή 24 Ιουνίου 2018.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
08.30 Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στη θέση «Πάτημα»
Τρισάγιο στο μνημείο των πεσόντων αεροπόρων.
Κατάθεση στέφανων.
Ομιλίες για το ιστορικό της κατάρριψης του αεροσκάφους και αναφορά στους πεσόντες Αξιωματικούς
Ενός λεπτού σιγή
Εθνικός Ύμνος
Παράθεση μνημόσυνης δεξίωσης
Η παρουσία των τοπικών αρχών και των κατοίκων θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.
Γεώργιος Ταγκαλάκης
Γεννήθηκε στον Μπράλο Φθιώτιδας.
Τον Σεπτέμβριο του 1940 κατατάχθηκε στο Τμήμα Υπαξιωματικών της Σχολής Αεροπορίας. Μετά την κατάρρευση του Ελληνικού Μετώπου το 1941, έφυγε για τη Νότια Ροδεσί, όπου συνέχισε την εκπαίδευσή του στο εκεί Ελληνικό Εκπαιδευτικό Τμήμα και τον Ιούλιο του 1942 ονομάστηκε Σμηνίας χειριστής. Πήρε μέρος στις επιχειρήσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Σκοτώθηκε στις 23 Ιουνίου 1947 σε πολεμική αποστολή τακτικής αναγνωρίσεως στην περιοχή Καϊμακτσαλάν με αεροσκάφος Harvard της Αεροπορικής Βάσεως Σέδες και παρατηρητή τον Υποσμηναγό Νεοχωρίτη Χαράλαμπο, όταν το αεροσκάφος τους, χτυπημένο από αντιαεροπορικά πυρά, προσέκρουσε στο έδαφος και συνετρίβη.


Χαράλαμπος Νεοχωρίτης
Γεννήθηκε το 1915 στα Ματζαβινάτα Κεφαλληνίας
Τον Οκτώβριο του 1938 κατατάχθηκε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού Κερκύρας. Αποφοίτησε τον Ιούλιο του 1939 με τον βαθμό του έφεδρου Ανθυπασπιστή. Τον επόμενο χρόνο αποκτώντας πτυχίο χειριστή, μετατάχθηκε στην Αεροπορία ως έφεδρος Αρχισμηνίας και πήρε μέρος στις επιχειρήσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Σκοτώθηκε στις 23 Ιουνίου 1947 σε πολεμική αποστολή τακτικής αναγνωρίσεως στην περιοχή Καϊμακτσαλάν με αεροσκάφος Harvard της Αεροπορικής Βάσεως Σέδες και χειριστή τον Υποσμηναγό Ταγκαλάκη Γεώργιο, όταν το αεροσκάφος τους, χτυπημένο από αντιαεροπορικά πυρά, προσέκρουσε στο έδαφος και συνετρίβη.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου