Saturday, 16 November, 2024

Όταν ο γίγαντας, Αργύρης Καμπούρης, έκανε τους Έλληνες να ουρλιάζουν από χαρά

Δύο βολές ήταν αρκετές για να γράψει η Ελλάδα για πρώτη φορά με χρυσά γράμματα το όνομα της στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ. Το ημερολόγιο έγραφε 14 Ιουνίου 1987.
Ο τίμιος γίγαντας, όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο Φίλιππος Συρίγος, Αργύρης Καμπούρης με ολύμπια ψυχραιμία σκοράρει δύο φορές από τη γραμμή των ελεύθερων βολών και στέλνει τους Ελληνες στα ουράνια και τους Σοβιετικούς να μένουν με την απορία για το τι είχε συμβεί. Ηταν η ημέρα που οι Ελληνες αγάπησαν το μπάσκετ.
Η διοργάνωση του Ευρωμπάσκετ 1987 ήταν η 25η που διοργανώθηκε από την FIBA και ήταν από τις πιο δύσκολες όλων των εποχών. Το τουρνουά πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στο σχετικά καινούριο τότε Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ). Μασκότ της διοργάνωσης ήταν ο πελαργός με το όνομα Ολύμπιος.
Ομάδες όπως της θρυλικής Σοβιετικής Ένωσης των Βάλτερς, Βολκόφ, Μαρτσουλιόνις, Τσατσένκο, της Γιουγκοσλαβίας με παίκτες όπως οι Ντράζεν Πέτροβιτς, Ντίβατς, Ράτζα, της Ισπανίας με θρύλους όπως οι Σαν Επιφάνειο, Σιμπίλιο, Χιμένεθ, αλλά και της Ιταλίας των Ρίβα, Μπρουναμόντι, Μανίφικο μόνο ως εύκολα αντιμετωπίσιμες δεν μπορούσες να τις χαρακτηρίσεις. Μέσα σε αυτά τα μεγαθήρια ήταν και η Ελλάδα η οποία τα τελευταία χρόνια είχε αρχίσει να εδραιώνεται με τις εμφανίσεις της ως μία νέα αλλά και μικρή (από άποψη ιστορίας) ομάδα, με πολύ αξιόλογους όμως παίκτες.


Πρώτος αγώνας για την Εθνική μας ήταν με την Ιταλία την οποία και κερδίζουμε με 90-78. Αμέσως επόμενο θύμα των Ελλήνων παικτών ήταν η θρυλική Γιουγκοσλαβία η οποία ηττάται σε ένα δύσκολο ματς με 81-77. Και έρχεται ο μεγάλος τελικός.
Σε ένα κατάμεστο ΣΕΦ το οποίο σειόταν κυριολεκτικά με το άκουσμα του Εθνικού Ύμνου και της ιαχής «Ελλάς-Ελλάς», η μικρή Ελλάδα των 8,5 εκατομμυρίων κατοίκων αντιμετώπιζε την Σοβιετική Ένωση των 250.000.000.
Η Ελλάδα κατέβηκε στο γήπεδο με τους: Νίκο Σταυρόπουλο, Παναγιώτη Γιαννάκη, Αργύρη Καμπούρη, Νίκο Λινάρδο, Παναγιώτη Καρατζά, Μιχάλη Ρωμανίδη, Νίκο Φιλίππου, Λιβέρη Ανδρίτσο, Παναγιώτη Φασούλα, Μέμο Ιωάννου, Φάνη Χριστοδούλου, Νίκο Γκάλη, ενώ προπονητής ήταν ο Κώστας Πολίτης.
Η Σοβιετική Ένωση έπαιξε με τους: Αλεξάντερ Βολκώφ, Χέινο Έντεν, Σεργκέι Ταρακάνοφ, Βαλντεμάρας Κομίσους, Σεργκέι Μπαμπένκο, Βαλερί Τικονένκο, Βάλντις Βάλτερς, Βλαντιμίρ Τσατσένκο, Σαρούνας Μαρτσουλιόνις, Σεργκέιους Γιοβάισα, Βίκτορ Πανκράσκιν, Βαλερί Γκομπόροφ και προπονητή τον:Αλεξάντερ Γκομέλσκι.
Το παιχνίδι απλώς απολαυστικό με την αγωνία να διαρκεί μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Όλα τα παιδιά έδωσαν ό,τι είχαν στην ψυχή τους προκειμένου η Ελλάδα να κερδίσει, ωστόσο χωρίς να υπάρχει η διάθεση να αδικηθεί κανείς, το χάιλάιτ του αγώνα ήταν η τερατώδης ψυχραιμία που έδειξε ο Αργύρης Καμπούρης στις τελευταίες του βολές φέρνοντας την εθνική μας μπροστά στο σκορ.
Για την Ιστορία, οι 128 πόντοι των Γιουγκοσλάβων στον προημιτελικό με την Πολωνία συνιστούν το δεύτερο καλύτερο επιθετικό ρεκόρ ομάδας σε Ευρωμπάσκετ. Επίσης, οι Σοβιετικοί στην φάση των ομίλων νίκησαν τους Γιουγκοσλάβους 100-93 σε ένα ματς που κανείς δεν φανταζόταν τότε, ότι θα ήταν η τελευταία τους αναμέτρηση σε Ευρωμπάσκετ. Φυσικά, MVP και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης ήταν ο Γκάλης με (37 πόντους μ.ο.) αφήνοντας πίσω του τον Ντράζεν Πέτροβιτς με (22,7 πόντους μ.ο.).
Καμπούρης: «Δεν είχα την επιλογή να χάσω τις βολές»
Ο Αργύρης Καμπούρης μιλώντας ΣΤΗΝ Καθημερινή ανέφερε «Το μόνο που σκεφτόμουν ήταν ότι δεν είχα άλλη επιλογή από το να βάλω τις βολές. Όσο και αν ακούγεται περίεργο, εκείνη τη στιγμή ένιωθα απόλυτα ήρεμος, παρότι στο γήπεδο οι μισοί είχαν κλείσει τα μάτια τους από την αγωνία. Θυμάμαι ότι γύρισα και κοίταξα προς τον πάγκο μας και μετά άκουσα τον Παναγιώτη Γιαννάκη, που είχε φτάσει σχεδόν έως το κέντρο του γηπέδου, να μου φωνάζει: “Πήγαινε να βάλεις τις βολές!”. Κι εγώ απλώς του αποκρίθηκα με ένα νεύμα. Και μετά έκανα ακριβώς αυτό. Πήγα στη γραμμή, σκόραρα και το ματς τελείωσε».
iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου