Sunday, 22 September, 2024

Η Ντόρα Μπακογιάννη στην ορκωμοσία του Ερντογάν

Στην Άγκυρα για την ορκωμοσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη. Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Εξωτερικών έλαβε πρόσκληση

από την τουρκική προεδρία και τελικά έδωσε το παρών.

Η Ντόρα Μπακογιάννη με τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Αχμέτ Χατζηοσμάν


Νέα κόντρα
“Ευχαριστώ τον κ. Τσίπρα για την αναφορά στο όνομά μου. Ανέδειξε για μία φορά ακόμη την αιτία της παταγώδους αποτυχίας του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής”, σημείωσε η βουλευτής της ΝΔ, απαντώντας στον πρωθυπουργό. “Υποκριτικό το ενδιαφέρον της για τους Έλληνες στρατιωτικούς”, το σχόλιο κυβερνητικών πηγών.
Απάντηση στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για την αναφορά του στο όνομά της, με αφορμή την παρουσία της στην ορκωμοσία του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε η Ντόρα Μπακογιάννη.
Η βουλευτής της ΝΔ για τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Ευχαριστώ τον κύριο Τσίπρα για την σημερινή αναφορά στο όνομά μου. Ανέδειξε για μια ακόμα φορά την αιτία της παταγώδους αποτυχίας του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής που δεν είναι άλλη από την βαθιά διχαστική του λογική ακόμα και σε εθνικά θέματα.
Όταν δύο Έλληνες αξιωματικοί εξακολουθούν και είναι φυλακισμένοι, μετά από 130 μέρες θα περίμενε κανείς από τον πρωθυπουργό να καλοδεχθεί οποιαδήποτε προσπάθεια και δη από Έλληνα πολιτικό, ο οποίος θα μπορούσε να συμβάλει στην επίλυση του θέματος που ταλανίζει όλους τους Έλληνες. Λυπάμαι γιατί ο χθεσινός Καμμένος και ο σημερινός Τσίπρας επιβεβαιώνουν ότι η αποτυχία έχει όνομα και διεύθυνση».
Υ.Γ. Ας μην ανησυχεί ο κ. Τσίπρας. Όλες οι προσπάθειες που καταβάλλουμε, έχουν ως στόχο την απελευθέρωση των δύο αξιωματικών τώρα και όχι όταν γίνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης”.
Μαξίμου: Υποκριτικό το ενδιαφέρον της για τους δύο Έλληνες
“Ευχαριστούμε την κα Μπακογιάννη για την αμήχανη απάντησή της. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι το λιγότερο υποκριτικό η κα Μπακογιάννη να κάνει λόγο για διχαστικές λογικές, όταν υπό καθοδήγηση του κ. Σαμαρά πρωταγωνιστεί στην επιχείρηση διαστρέβλωσης και υπονόμευσης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής”, απαντούν κυβερνητικές πηγές.
“Το ίδιο όμως υποκριτικό είναι και το ενδιαφέρον της για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Και θα πρέπει να μας εξηγήσει πώς ακριβώς υπηρετείται ο στόχος της απελευθέρωσής τους, με τη συμμετοχή σε πολιτικές φιέστες στην Τουρκία. Διότι, άλλο οι διπλωματικοί δίαυλοι και άλλο οι δημόσιες σχέσεις στις οποίες είναι συνηθισμένη ως γνήσιο τέκνο της πολιτικής ελίτ.
Υ.Γ. Η κα Μπακογιάννη καλό θα είναι να μην εμπλέκει την οίηση και τις προσωπικές της επιδιώξεις με την εξωτερική πολιτική”.
Ορκωμοσία Ερντογάν: Ιππικό, οθωμανική μπάντα, πυροβολισμοί και μία λίρα δώρο σε κάθε προσκεκλημένο
Κάτι μεταξύ παραδοσιακού γάμου, θρησκευτικής και εθνικής εορτής θύμισε το τελετουργικό της ορκωμοσίας Ερντογάν στην Άγκυρα. Υποσχέθηκε μία ισχυρότερη Τουρκία υπό το νέο προεδρικό σύστημα.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ορκίστηκε στην Άγκυρα τη Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018, για μία νέα θητεία, μετά την ψηφοφορία της 24ης Ιουνίου, η οποία σημάδεψε τη μετάβαση της Τουρκίας σε ένα εκτελεστικό προεδρικό σύστημα κυβέρνησης, εξαλείφοντας τη θέση του πρωθυπουργού, μεταξύ άλλων αλλαγών.

Kατά την άφιξή του στο τουρκικό κοινοβούλιο, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο συνόδευε η σύζυγός του Εμινέ, υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα οι βουλευτές της συμμαχίας του όπου επικρατεί το κόμμα του, το AKP.

“Ως πρόεδρος της χώρας, ορκίζομαι στην τιμή και την ακεραιότητά μου, ενώπιον του μεγάλου τουρκικού έθνους και της ιστορίας, να εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να προστατεύσω και να εξυμνήσω τη δόξα και την τιμή της Δημοκρατίας της Τουρκίας και να εκπληρώσω τα καθήκοντα που αναλαμβάνω με αμεροληψία” είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση στην Άγκυρα, η οποία μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση από τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.

“Η Τουρκία ξεκίνησε την πορεία της προς μια ισχυρότερη κυβέρνηση και χώρα”, υπογράμμισε, υποσχόμενος την επίτευξη προόδου σε κάθε τομέα, από τα ανθρώπινα δικαιώματα έως τις επενδύσεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, που αναμένεται να ανακοινώσει προσεχώς, θα διεξαχθεί την Παρασκευή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας από τους εμβληματικούς Τούρκους αθρογράφους, ο Μουράτ Γετκίν, γράφει σήμερα στην Hurriyet Daily News, ότι αυτή θα είναι η “2η τουρκική Δημοκρατία”και υπογραμμίζοντας: “Μία νέα σελίδα ανοίγει στην ιστορία της Τουρκίας. Η δεύτερη φάση της δημοκρατίας, όπου όλη η εκτελεστική ισχύς συγκεντρώνεται στα χέρια ενός προσώπου – του Προέδρου. Πρακτικά, συμπίπτει με τις τάσεις για ‘ισχυρούς άνδρες’ στην διεθνή πολιτική σκηνή. Θα είναι καλό ή κακό αυτό για την Τουρκία; Μόνο ο χρόνος θα το δείξει…”
Εξακόσιοι βουλευτές από επτά πολιτικά κόμματα τήρησαν ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.


Στην τελετή προσήλθαν 22 αρχηγοί κρατών και 28 πρωθυπουργοί και ομιλητές από διάφορες χώρες, καθώς και εκπρόσωποι από την Τουρκία, ενώ την παρακολούθησαν συνολικά 10,000 άτομα, μεταξύ των οποίων κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ξένοι προσκεκλημένοι. Στην τελετή προσεκλήθησαν Τούρκοι πολίτες από όλα τα κοινωνικά στρώματα, συμπεριλαμβανομένων δασκάλων, πυροσβεστών, κοινοταρχών, εμπόρων, ανθρακωρύχων και οδοντιάτρων. Το παρών έδωσαν και ηγέτες θρησκευτικών κοινοτήτων”… Οι φιλοξενούμενοι έλαβαν ως δώρο από ένα κέρμα (!) τουρκικής λίρας. Τα νομίσματα αυτά κόπηκαν ειδικά για την περίσταση. Ορισμένα από αυτά τα κέρματα θα διατεθούν επίσης στην αγορά. Ακόμη, θα εκτυπωθεί ειδική σφραγίδα για την ημέρα της τελετής.
Σε ομιλία του στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Οι πρόεδροι του Πακιστάν, της Σομαλίας, της Βοσνίας, της Γεωργίας, της Βενεζουέλας, της Ζάμπια, της Μολδαβίας και ο Εμίρης του Κατάρ είναι μεταξύ των αρχηγών κρατών που παρακολούθησαν την ορκωμοσία του Ερντογάν.
tourkikanea – News247

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου