Ξαναφουντώνουν τα σενάρια για εκλογικό αιφνιδιασμό από πλευράς κυβέρνησης, με απώτατο όριο τον Μάιο του 2019 και δυο «ενδιάμεσες» πολύ πιθανές ημερομηνίες
περί τα τέλη Οκτωβρίου και αρχές του νέου χρόνου.
Βασικά «οχήματα» για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, θ’ αποτελέσουν η «καθαρή έξοδος» τον Αύγουστο (και η εξ αυτής πιθανολογούμενη αναστολή της περικοπής των συντάξεων, με ανοχή των δανειστών ή μονομερώς με «ηρωική» σύγκρουση μαζί τους, ανάλογα με τις εξελίξεις), και οι εξελίξεις περί την συμφωνία με τα Σκόπια.
Εφημερίδες, ραδιοτηλεοράσεις και ενημερωτικά sites, αναπαράγουν και προβάλλουν εκτιμήσεις αλλά και πληροφορίες κύκλων που κινούνται πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου, σύμφωνα με τις οποίες η αιφνίδια νομοθετική μετακίνηση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τον Οκτώβριο του ‘19 στον Μάιο του ίδιου έτους, πείθουν ότι ο κ. Τσίπρας δημιουργεί τις προϋποθέσεις που θα του επιτρέψουν να προκηρύξει εκλογές στον καλύτερο (και πάντως όχι στον χειρότερο…) για τον ίδιο και το κόμμα του χρόνο.
Κατά τους ίδιους κύκλους, έτσι κι’ αλλιώς ο κ. Τσίπρας έχει αποδείξει ότι με τις κινήσεις του επιδιώκει να αιφνιδιάζει τους πολιτικούς του αντιπάλους, όπως έκανε αμέσως μετά την έγκριση από την Βουλή του τρίτου μνημονίου, το καλοκαίρι του 2015, όταν διαβεβαίωνε δημόσια και επίσημα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που είχαν «βάλει πλάτη», ότι δεν πρόκειται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, τις οποίες… προκήρυξε μετά την υπογραφή του μνημονίου!
Η εκτίμηση που διατυπώνεται, είναι ότι ο κ. Τσίπρας έχει ήδη αποφασίσει ότι σε εκλογές με κομμένες εκ νέου τις συντάξεις, δεν μπορεί να πάει. Ποντάρει (και καλλιεργεί προσδοκίες) είτε στην υποχώρηση των δανειστών, ως αντάλλαγμα για την στάση του στο προσφυγικό αλλά και την συμφωνία με τον Ζάεφ, είτε στην μονομερή αναστολή του μέτρου, δημιουργία «αριστερού» φιλολαϊκού μετώπου και προσφυγή στις κάλπες περί το τέλος του έτους, για να εκμεταλλευθεί τις επιπτώσεις της αναστολής, επισείοντας μάλιστα τον κίνδυνο «αν βγει ο Μητσοτάκης, να τις κόψει…».
Η συμφωνία για το σκοπιανό, προσφέρεται επίσης για εκλογική εκμετάλλευση. Αν οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί στη γειτονική χώρα τον Ιανουάριο ή το αργότερο Φεβρουάριο, οπότε ανοίγει ο δρόμος για να έρθει η συμφωνία στην ελληνική Βουλή για κύρωση, ο πρωθυπουργός εκτιμάται ότι θα επιδιώξει να έχει «κλείσει» η συμφωνία, και την μη υπερψήφισή της και συνακόλουθη αποχώρηση των ΑΝΕΛ, θα προσπαθήσει να την καλύψει κοινοβουλευτικά με ψήφους «ανεξαρτήτων», του Ποταμιού ίσως και κάποιων από τους ΑΝΕΛ. Αν δεν το εξασφαλίσει, θα επιχειρήσει «ηρωική εθνική έξοδο» με εκλογές.
Οι ίδιοι κύκλοι, πάντως, εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας αυτό που πρωταρχικά θέλει είναι να πάει σε εκλογές με την συμφωνία «κλεισμένη». Επειδή φοβάται ότι αν δεν έχει επικυρωθεί από την Βουλή, η ΝΔ με προεκλογικές αοριστίες και γενικότητες ως προς το τι θα πράξει επί του θέματος ως κυβέρνηση, θα εξασφαλίσει την ψήφο των ευρύτατων στρωμάτων (που διαπερνούν οριζόντια τα κόμματα) που αντιτίθενται κατηγορηματικά με την συμφωνία.
Στους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου, ισχυρό «χαρτί» θεωρείται και μια… αναζωπύρωση της συζήτησης για συνταγματική μεταρρύθμιση (με αναφορές σε… λαϊκές δημοψηφισματικές διαδικασίες), με πρόσθετο δέλεαρ για την αντιπολίτευση -πλην ΝΔ-, πρόσκληση για εκ νέου ψήφιση από την παρούσα βουλή της απλής αναλογικής, ώστε να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες και όχι τις μεθεπόμενες εκλογές.
Σε περίπτωση που όλες αυτές οι παράμετροι «κάτσουν» ευνοϊκά για τον πρωθυπουργό, τότε θα πάει σ’ εκλογές τον Μάιο, ελπίζοντας ότι με τις… πολλαπλές κάλπες θα πετύχει την εκτόνωση της λαϊκής δυσφορίας στις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές, περιορίζοντας την ήττα του στις βουλευτικές σε τέτοιο επίπεδο που θα του εξασφαλίζει ρόλο και λόγο την «επόμενη μέρα».
iefimerida.gr