Το κλισέ σαν τη Χαλκιδική δεν έχει… μάλλον έχει μείνει απλά ως φράση από συνήθεια προηγούμενων ετών, όταν είχε επίπεδο το τουριστικό προϊόν και «πελάτες» ανάλογους να το εκτιμήσουν…
Όταν παίρνεις την απόφαση να ξεκινήσεις ένα… τουρ στα δύο πόδια της Χαλκιδικής για να θυμηθείς τα παιδικά σου χρόνια, σκέφτεσαι πόσο άλλαξαν οι εποχές!
Περνώντας λοιπόν και ξεκινώντας από τις αρχές του 1ου «ποδιού», έχοντας κλείσει διαδικτυακά δωμάτιο και σε άλλα μέρη ρωτώντας – αν έχετε χρόνο ακολουθείτε αυτή τη μέθοδο, να μην κλείνετε από το ιντερνέτ εκτός αν είναι ξενοδοχείο – ή διαμέρισμα -που έχετε ξαναπάει ή έχετε άποψη φίλου (και πάλι ίσως τα γούστα να διαφέρουν!) ή ξέρετε ότι είναι το τοπ 5αστερο ή 4 κλειδιών και είναι εγγύηση ή τουλάχιστον μη στέλνετε μεγάλη προκαταβολή – ότι κι αν συμβεί να μπορείτε να φύγετε μετά από μια δυο βραδιές – αποκτάς εμπειρίες και τρίβεις τα μάτια σου με αυτά που βλέπεις.
Τι να πρωτοπεί κανείς για τη Χαλκιδική! Ναι! Δεν έχει σε πολλά μέρη αυτή τη χάρη με τις συνεχόμενες, συνήθως, παντού καλές παραλίες είναι η αλήθεια! Και δυστυχώς από συμπεριφορά και εκμετάλλευση, έχει όπως και αλλού…
Η νοοτροπία του Έλληνα για εκμετάλλευση και του τελευταίου… κοτετσιού για το χρήμα, η έλλειψη παιδείας μας; Το γεγονός ότι αν δεν έχει κάποιος με κατάλυμα ή κατάστημα τις ανάλογες γνώσεις και σπουδές ξενοδοχειακών, μάρκετινγκ, διαχείρισης, δημοσίων σχέσεων, κλπ, θα ΄πρεπε να απαγορεύεται δια ροπάλου να έχει επιχείρηση; Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς;
Όπως σχολίασε ένας φίλος «Δικά μας παιδιά αδούλευτα που θέλουν να βγάλουν χαρτζιλίκι ή οικονομικοί μετανάστες που το χειμώνα βόσκουν πρόβατα ή απασχολούνται στις οικοδομές μεταμορφώνονται σε ξνοδόχους ή bar tenders»! Εγώ πάλι θα πω ότι αν έβοσκαν πρόβατα θα ήξεραν και τις βασικές αρχές της διαχείρισης γιατί του τσοπάνη δεν του ξεφεύγει ούτε ένα πρόβατο!
Ανθρωπιά μήπως και ένα χαμόγελο με ένα ευχαριστώ λείπουν που έχουν ξεχαστεί κάπου εκεί που άρχισε να γεμίζει η τσέπη από την αρπαχτή; Ίσως! Άγνωστο τι λείπει και δεν θα το αναλύσουμε και πολύ!
Το ζήτημα είναι πώς να μην την πατήσουμε εμείς που πάμε για λίγες – ή περισσότερες – ημέρες διακοπών! Να μη μας βγει από τη μύτη που λένε!
Περιπτώσεις συμφωνίας από το ιντερνέτ: Άλλες φωτογραφίες και άλλο βλέπουν τα ματάκια μας από κοντά – ελέγχουμε καλά, όχι μόνο από μία διαδικτυακή σελίδα και δίνουμε βάση στα σχόλια «θυμάτων» που έπεσαν για μας πριν από μας! Όταν βλέπουμε πάνω από 5 αρνητικά σχόλια καταλαβαίνουμε ότι δεν αρμενίζει στραβά ο γυαλός, είναι στραβός (ένας ανάποδος-κακεντρεχής παντού θα τύχει και κάτι δε θα του αρέσει, όταν είναι πολλά τα μη θετικά όμως, αποφεύγουμε την όποια επικοινωνία (έστω κι αν είναι δελεαστική η τιμή σε σύγκριση με άλλα καταλύματα, επί τούτου συμβαίνει) όπως ο διάολος το λιβάνι!
Ο άλλος είχε τέλειες φωτο μέσα έξω, αλλά κάπου έλεγες «κάτι βρωμάει, μάλλον πρέπει να μείνω στα σχόλια». Αυτό και ίσχυε. Θα πρεπε να τον μαζέψει το υγειονομικό και η Αστυνομία μαζί…
Είναι δυνατόν στην εποχή μας να μπαίνεις σε δωμάτιο και να αντικρίζεις βρωμιά, δαχτυλιές, άπλυτο μπαλκόνι με αράχνες ή υπόγειο και να «κοπανάει» κιόλας τιμή και να πρέπει να δοξάζεις και το Θεό που βρήκες λόγω πληρότητας; Και στην ερώτηση πότε καθαρίζετε – σκεπτόμενος βέβαια αν έχει καθαριστεί ποτέ, η απάντηση να είναι… «θα σας φέρουμε σφουγγαρίστρα» ή «ανά 4 ημέρες»! φύγετε τρέχοντας και μην κοιτάξετε πίσω!
Ενώ δεν πληρούν τις προδιαγραφές που αναφέρονται στις διαφημίσεις τους διαδικτυακά, σε κοροϊδεύουν κι από πάνω ενώ το βλέπεις… ιδίοις όμμασι.
«Γιαγιά» μεταμορφωμένη σε… αντεροβγάλτη – με το ύφος της – να σου λέει: Δεν μπορώ να κόψω αποδείξεις. Βοηθάω τα παιδιά μου που λείπουν, πέθανε ο άντρας μου και έχω θέμα με τα κληρονομικά… σσσς μη μας ακούσουν! Αν δε θέλετε να φύγετε»! Σε διώχνει κιόλας! Εφόσον ξέρει ότι κάποιος θα πέσει στα δίχτυα της μέρες που είναι και όλοι καίγονται για ένα δωμάτιο… και τι με νοιάζει εμένα και τον καθένα; Κλείστε το για ένα ή δύο χρόνια και ανοίξτε το όταν θα λύσετε τα θέματα σας!
Να πιάσουμε τις παραλίες και τις ξαπλώστρες; Γνωστά τα τελευταία χρόνια… αλά Μύκονος η Χαλκιδική. Για όσες παραλίες έχουν βαβούρα και περισσότερο κόσμο, η χρέωση για το ζεύγος ξαπλώστρας μετά της ομπρέλας στα 15 ευρώ! Όσες είναι στο ενδιάμεσο από 3 – 5 ή 8 ευρώ ανάλογα και το μπαράκι-καφέ (και σε άλλα πάει με την ώρα). Έχει όμως αρκετά μαγαζιά που χρεώνουν μόνο ότι παραγγείλεις, χωρίς επιβάρυνση ποσού στην ξαπλώστρα.
Για αυτό πριν κάτσουμε, δεν το παίζουμε άνετοι. Όσα και να έχεις, σίγουρα δε θέλεις να τα πετάξεις στην ξαπλώστρα! Αν θέλεις.., μαγκιά σου! Εμείς ενημερώσαμε, όχι… δεν ήξερα δεν ρώτησα!
Περνώντας σιγά σιγά και μετά από κάποιες αλλαγές σε καταλύματα (και μέρη και ηλιοβασιλέματα και τοπία που τουλάχιστον αυτά σε αποζημιώνουν) στο 2ο πόδι της κατά τ’ άλλα όμορφης Χαλκιδικής, μαθαίνουμε και άλλα πράγματα. Εδώ στα περισσότερα μαγαζιά – πλην Αη Γιάννη, Α. Νικόλαο και Μαρμαρά – η χρέωση είναι πιο χαμηλή για την ξαπλώστρα ή δεν έχει (παρά μόνο τη χρέωση της παραγγελίας).
Έλληνες (και Ελληνίδες, οι περισσότερες ως καμαριέρες) Αλβανοί, Πακιστανοί, κ.α. στους κήπους και σε άλλες δουλειές, εργάζονται υπό αιματηρές συνθήκες 12ωρα και 15ωρα για 500 ευρώ (ίσως και ανασφάλιστοι) για να κονομήσουν οι ξενοδόχοι και τα καταλύματα μέσα σε ένα τρίμηνο για όλο το χρόνο…
Άλλος ένας κύκλος απάτης, λεχριτιάς και αρπαχτής… και τα ίδια σε όλη την Ελλάδα, στα νησιά μας, στα παραθαλάσσια μέρη το καλοκαίρι και στα ορεινά το χειμώνα. Παροχές έως και μηδενικές, από άποψης συμπεριφοράς, υγιεινής, κόστους… Οι εξαιρέσεις δυστυχώς ελάχιστες και μόνο αν «σκάσεις» πάνω από 150αρα τη βραδιά! Αλλιώς οικονομικά και αξιοπρεπώς σπάνια περίπτωση να βρεις… Όσο για καφέ, μπιτσόμπαρα, φαγητό, εκεί κάνεις την επιλογή σου, αναλόγως μπάτζετ και πάντα ζητάς τιμοκατάλογο.
Η Χαλκιδική κατά κύριο λόγο έχασε το στίγμα της, την αυθεντικότητα και την ταυτότητα μαζί! Άδειασε από Έλληνες. Εκτός αυτών που συνεχίζουν και την επισκέπτονται γιατί έχουν εξοχικό, τα καταλύματα και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δουλεύουν με μεγαλύτερο ποσοστό ξένων παρά ντόπιων. Όλα αυτά ένα σχέδιο για να υποβαθμίσουν για κάποια χρόνια τη Χαλκιδική, να αλλάξουν τα λεφτά χέρια και να αρχίσει και πάλι, τουλάχιστον μετά από μια δεκαετία η ανάκαμψη! *Βλέπε απαλλοτριώσεις σε διάφορα σημεία και των δύο ποδιών για να αρχίσεις να μπαίνεις στο «κόλπο»!
Προς το παρόν για να μη χάσουμε τον… Παράδεισο και την ηρεμία μας τις ημέρες των διακοπών μας, ρωτάμε πρώτα την κάθε λεπτομέρεια,… δίνουμε τα λεφτά μας, απαιτούμε αμοιβαίο σεβασμό και για τις παροχές για τις οποίες τα δίνουμε… Και ένα χαμόγελο! Διορθώστε ελλείψεις και λάθη γιατί θα μείνετε με τους αλλοδαπούς που το μπάτζετ τους φτάνει μέχρι το greek coffee και σουβλάκι και το πακέτο τα μπισκότα στην παραλία από το πρωί έως το βράδυ!
Καλή η συμπεριφορά με ευγένεια πάντως στα περισσότερα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
*Επαναλαμβάνουμε ότι πρόκειται για τη γενική εικόνα που χαλάει και τους σωστούς επιχειρηματίες που προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο!
Συνεχίζουμε για άλλες περιπέτειες…