Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τους δεσμούς των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) με τους πιο συντηρητικούς Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), το CDU προτείνει αναθεώρηση του νόμου για τη στρατιωτική θητεία
Εκτός από τους επαγγελματίες στρατιώτες, θα μπορούν όλοι οι νέοι, αγόρια και κορίτσια, Γερμανοί πολίτες και πρόσφυγες ή μετανάστες, να υπηρετούν εθελοντικά στον γερμανικό στρατό για ένα χρόνο. Ο γερμανικός στρατός έγινε επαγγελματικός το 2011, έπειτα από 50 χρόνια που στρατιωτική θητεία ήταν υποχρεωτική για όλους τους Γερμανούς πολίτες που τελείωναν το σχολείο. Αν για κάποιο λόγο δεν ήθελαν να υπηρετήσουν στοn στρατό ή δεν μπορούσαν, έπρεπε να προσφέρουν κοινωνική εργασία. Ωστόσο, στους γερμανικούς συντηρητικούς κύκλους η ιδέα της στρατιωτικής θητείας για όλους δεν έσβησε ποτέ και σε μια στιγμή που η Χριστιανοκοινωνική Ένωση αντιμετωπίζει προβλήματα συνοχής λόγω και του μεταναστευτικού, η γενική γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ δήλωσε ότι όλοι οι νέοι, αγόρια και κορίτσια «θα πρέπει να κάνουν ένα χρόνο εθελοντικής θητείας στις ένοπλες δυνάμεις».
Όπως τόνισε, το πρόγραμμα, αν εγκριθεί θα πρέπει να εφαρμοστεί και στους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στη χώρα. Οι εθελοντές αυτοί θα μπορούν να υπηρετήσουν είτε στον στρατό, είτε στην πυροσβεστική είτε στις υπηρεσίες διασωστών. Εναλλακτικά θα μπορούν να εργαστούν σε υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, όπως γηροκομεία και νοσοκομεία. Η Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπάουερ, που θεωρείται πιθανή διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ και αναμένεται να καταθέσει τις προτάσεις της στο επόμενο συνέδριο του κόμματος τον Δεκέμβριο, υποστήριξε ότι η ιδέα ήταν αποτέλεσμα των επαφών που είχε σε όλη τη χώρα με στελέχη του κόμματος και πιστεύει ότι θα βοηθήσει «να επιστρέψει το κόμμα στις ρίζες του». Όσον αφορά τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες, υποστήριξε πως θα τους βοηθήσει να ενταχθούν πιο ομαλά στη γερμανική κοινωνία. Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) επενδύει στην ιδέα ώστε να αυξήσει και την εκλογική πελατεία του.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Σάαρλαντ, Τομπίας Χανς, η στρατιωτική θητεία «θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή στη Γερμανία». Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Bild της Κυριακής, οι νέοι στη Γερμανία «απολαμβάνουν δωρεάν εκπαίδευση και υψηλές κοινωνικές υπηρεσίες», συνεπώς πρέπει «να προσφέρουν κι εκείνοι κάτι στην πατρίδα τους». «Λαϊκισμός» Η πρόταση όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, που μίλησε για λαϊκιστικό μέτρο, ενώ η υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν, την απέρριψε χωρίς δεύτερη κουβέντα. Όπως είπε, ο στρατός της Γερμανίας δεν έχει ούτε τους πόρους ούτε τον εξοπλισμό για να αναλάβει την εκπαίδευση κι άλλων κληρωτών. Οι Σοσιαλδημοκράτες, που μετέχουν στην κυβέρνηση με τη Χριστιανική Ένωση, είπαν ότι το μέτρο είναι «λαϊκιστικό» και ότι το κόμμα το απορρίπτει. Την πρόταση απορρίπτουν τόσο οι Πράσινοι όσο και το Κόμμα της Αριστεράς Die Linke και το Κόμμα των Φιλελευθέρων. Όπως θα ήταν αναμενόμενο, το μόνο κόμμα που θεωρεί την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία αναγκαία είναι η ακροδεξιά ξενοφοβική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD). Πάντως, ιδέα της Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπάουερ δεν είναι και πολύ εύκολο να εφαρμοστεί. Κατ’ αρχάς ο γερμανικός στρατός έχει αρκετούς απλούς εθελοντές στρατιώτες, ωστόσο αναζητά στρατιώτες που να είναι διατεθειμένοι να παραμείνουν στο στράτευμα και να κάνουν μακροχρόνια καριέρα. Επιπλέον, για να εφαρμοστούν οι αλλαγές, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί αναθεώρηση του γερμανικού Συντάγματος, που απαγορεύει όλες τις μορφές εξαναγκαστικής εργασίας.
tilestwra.com