Wednesday, 22 January, 2025
Τελευταίες Ειδήσεις

Ιταλία: Βρέθηκε μοναδικός αρχαιοελληνικός τάφος

Είχε διπλάσιο μέγεθος από την Πομπηία και βρίσκεται βορειοδυτικά της Νάπολης. Η Κύμη, η αρχαία ελληνική αποικία της Κάτω Ιταλίας στην περιοχή της Καμπανίας

και η πρώτη ελληνική αποικία στην ιταλική ενδοχώρα, τη φετινή ανασκαφική περίοδο επιφύλασσε μία έκπληξη για τους αρχαιολόγους. Τον Ιούνιο ήρθε στο φως ένας από τους πιο καλοδιατηρημένους αρχαιοελληνικούς τάφους που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα στην Ιταλία, και πλέον ήρθε η ώρα και για τις ανακοινώσεις από την ερευνητική ομάδα.
Όπως αποκάλυψαν, στην είσοδο του ταφικού θαλάμου υπάρχουν τοιχογραφίες που δείχνουν τη σκηνή ενός συμποσίου. Δεσπόζουσα θέση έχει και ένας γυμνός δούλος που κρατά μια ασημένια οινοχόη και κύπελλο.
Ζωγραφισμένες σκηνές υπάρχουν και στους πλευρικούς τοίχους που έχουν κόκκινο χρώμα σε αντίθεση με το θόλο που είναι κίτρινος, ενώ το διάκοσμο οριοθετεί μια ανθισμένη ζωφόρος. Η ποιότητα των έργων θεωρείται εξαιρετική και επιπλέον σπάνια μιας και οι σκηνές που έχουν ζωγραφιστεί δεν είναι συνηθισμένες για την περίοδο στην οποία έχει χρονολογηθεί ο τάφος.


Η πρόσβαση στο μνημείο γίνεται μέσα από έναν μεγάλο διάδρομο που είναι σκαμμένος στη γη, και πριν από τους αρχαιολόγους είχαν καταφέρει να μπουν οι τυμβωρύχοι. Το μνημείο φτιάχτηκε με σκοπό να φιλοξενηθούν πολλές ταφές, πιθανότατα επιφανών πολιτών της Κύμης. «Πρόκειται για ένα ορόσημο μεγάλης επιστημονικής και ιστορικής προόδου», σχολίασε ο Πάολο Γκιουλιερίνι, διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου των Φλεγραίων Πεδίων.
Επικεφαλής της ανασκαφής που γίνεται κάτω από την ακρόπολη ήταν η Πρισίλα Μούνζι από το Κέντρο «Jean Bérard» της Γαλλικής Σχολής της Ρώμης και ο Ζαν-Πιέρ Μπρουν από το Collège de France. Και οι δύο βρίσκονται στην Κύμη από το 2001, σύμφωνα με τη La Stampa.
Ο τάφος χρονολογείται τον 2ο αιώνα π.Χ. Η συγκεκριμένη αποικία ιδρύθηκε τον 8ο αι. από κατοίκους της Χαλκίδας και της Κύμης και θεωρείται πως «εισήγαγε» το ελληνικό αλφάβητο στην ιταλική χερσόνησο. Υπήρξε η πατρίδα της Κυμαίας Σίβυλλας που ήταν ιέρεια του μαντείου του Απόλλωνα και μία από τις πιο γνωστές μάντισσες. Μια σπηλιά που πιστεύεται ότι ήταν η κατοικία της σήμερα είναι επισκέψιμη.
(Φωτ.: E. Lupoli, Jean Bérard Centre / CNRS / École française de Rome)

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου