Monday, 23 December, 2024

Σε Έλληνα ερευνητή το κορυφαίο ευρωπαϊκό βραβείο καινοτομίας

Στην κορυφή των πιο καινοτόμων επιχειρηματικών projects της Ευρώπης σκαρφάλωσε η εφεύρεση του Ελληνα ερευνητή Ιωάννη Ταρνανά

στο πλαίσιο των βραβείων που απένειμε στη Βουδαπέστη το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ). Η ελληνικής έμπνευσης Αltoida αποτελεί μία εφαρμογή η οποία μετρά την εγκεφαλική δραστηριότητα των χρηστών σε ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, με στόχο να διαγνώσει εάν κάποιος από αυτούς ενδέχεται να παρουσιάσει Αλτσχάιμερ μέσα σε έξι χρόνια. Μάλιστα, η υπηρεσία αποτελεί μία από τις πρώτες επικυρωμένες λύσεις που μπορούν να προβλέψουν τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ για άτομα άνω των 50 ετών. Το όνομα του project συνιστά «συνδυασμό» του γερμανικού alter που σημαίνει ηλικία και του αρχαίου οίδα που σημαίνει «γνωρίζω» (γνωρίζω την ηλικία μου), ενώ αποτελεί spin-off από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.
Εκτός από τον ίδιο, θερμά σχόλια έλαβε και ο έτερος Έλληνας καθηγητής Γιάννης Ποντίκης, ο οποίος με το project του recover κατόρθωσε να εξασφαλίσει μία θέση στον τελικό της διοργάνωσης μεταξύ άλλων 38 υποψηφίων, διεκδικώντας το ίδιο έπαθλο (ΕΙΤ Ιnnovators Awards). Ο κ. Ποντίκης και ο κ. Ταρνανάς, όμως, αποτελούν δύο περιπτώσεις νέων που επιλέγουν να αναπτύξουν τα προϊόντα τους και την τεχνογνωσία τους στο εξωτερικό. Ο λόγος; Το επιχειρηματικό περιβάλλον της Ελλάδας φαίνεται να δρα για αυτούς αποτρεπτικά, γεγονός που ενδέχεται να εμποδίζει την ανάπτυξη και την εξέλιξη των προϊόντων τους. Η έδρα της Altoida που εκπροσωπεί ο κ. Ταρνανάς βρίσκεται την Ελβετία, ενώ το Recover του κ. Ποντίκη στο Βέλγιο.
Για αυτή τη φυγή νέου επιστημονικού δυναμικού στο εξωτερικό μάς μίλησε και η κ. Κατερίνα Σερέτη, η οποία τον τελευταίο χρόνο είναι υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του ινστιτούτου (Head of stakeholder relations section). «Η Ελλάδα σε επίπεδο ευκαιριών, περιβάλλοντος επιχειρηματικότητας και φορολογίας καθιστά δύσκολη την παραμονή νέων επιχειρηματιών στη χώρα». Για τον λόγο αυτό, προσθέτει η ίδια, «πρέπει απαραιτήτως να βρεθούν κίνητρα που να ωθήσουν τους νέους επιχειρηματίες να διατηρήσουν την έδρα τους στην Ελλάδα» . Εχοντας μάλιστα εργαστεί στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης επισημαίνει ότι είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση των δημόσιων φορέων, ώστε να αποκτήσουν οι τοπικοί φορείς πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΕΙΤ.
Ο θεσμός του ΕΙΤ Σημειώνεται ότι η ιστορία του ΕΙΤ μετράει, πλέον, δέκα χρόνια και αποτελεί μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία βασικός στόχος της οποίας είναι αφενός η παροχή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αφετέρου η δημιουργία νέων επιχειρηματιών, μέσω της σύμπραξης πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων είτε ΜμΕ είτε πολυεθνικών όπως η Siemens, η Philips, η Τotal και η Roche. Εντός του EIT κυριαρχούν έξι κοινότητες (κλιματικής αλλαγής, ψηφιακής τεχνολογίας, βιώσιμης ενέργειας, πρώτες ύλες, τρόφιμα για το μέλλον, υγιής διαβίωση) από τις οποίες έχουν αναδυθεί περισσότερες από 1.250 νεοφυείς επιχειρήσεις, έχουν υποστηριχθεί πάνω από 600 νέα προϊόντα και υπηρεσίες και έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 6.100 νέες θέσεις εργασίας. Όσον αφορά την Ελλάδα, θετική κρίνεται η ανταπόκριση των εγχώριων επιχειρήσεων, στα εγκαίνια των δύο νέων κοινοτήτων καινοτομίας του ΕΙΤ που αναμένεται να λάβουν χώρα από τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους. Οι κοινότητες αυτές αφορούν την ανάπτυξη δράσεων στους τομείς της «αστικής κινητικότητας» και της «μεταποίησης προστιθέμενης αξίας», στο πλαίσιο των οποίων πολλές ελληνικές επιχειρήσεις ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ώστε να ενισχύσουν το έργο του ΕΙΤ, «εκπαιδεύοντας» στους κόλπους τους νέους επίδοξους Ευρωπαίους επιχειρηματίες.
Έντυπη

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου