Monday, 23 December, 2024

Αύξηση ελληνικών εξαγωγών φρούτων και λαχανικών το πρώτο οκτάμηνο του 2018

Οι ελληνικές εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2018 ανήλθαν σε 696,6 εκατ. ευρώ, 12% περίπου αυξημένες σε σχέση με το αντίστοιχη περσινή περίοδο

σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε επεξεργασία του συνδέσμου εξαγωγέων Incofruit-Hellas. Αντίστοιχα οι κατά όγκο εξαγωγές ανήλθαν σε 1.073.798 τόνους, αυξημένες σε ποσοστό +8,6% έναντι του 2017. Πρώτα σε αξία εξαγωγών είναι τα πορτοκάλια (84,8 εκατ. ευρώ – ποσότητα 200.988 τόνοι) και ακολουθούν τα ακτινίδια (81,1 εκατ. ευρώ – ποσότητα 76.384 τόνοι).
Ωστόσο, όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Incofruit-Hellas, «είναι ανάγκη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προετοιμάσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για το Brexit, ανεξάρτητα αν θα υπάρξει συμφωνία ή όχι τον Απρίλιο του 2019, δεδομένου ότι οι εμπορικές σχέσεις θα αλλάξουν ριζικά και θα υπάρξουν συνοριακοί έλεγχοι».
Και προσθέτει: «Αυτά τα σχέδια θα πρέπει να περιλαμβάνουν μέτρα για τη στήριξη της αγοράς, σε περίπτωση στρεβλώσεών της, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη σημασία που έχουν οι εξαγωγές στα ιδιαίτερης ευαισθησίας και φθαρτότητας νωπά οπωροκηπευτικά».
Ακόμη επισημαίνει ότι «η χώρα μας πρέπει να βρει νέες αγορές για τα προϊόντα της, καθ ότι τα επίπεδα κατανάλωσης στην Ευρώπη είναι στάσιμα και με τις τιμές συμπιεσμένες. Το κόστος των ελληνικών εξαγώγιμων προϊόντων δείχνει ότι μπορεί πραγματικά να είναι ανταγωνιστικό και, σε συνδυασμό με την καλή ποιότητα, θεωρούμε οτι μπορούμε να απευθυνθούμε και σε απομακρυσμένες παγκόσμιες αγορές. Η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στην πλειονότητα των ασιατικών αγορών, εξαιτίας φυτοϋγειονομικών φραγμών, αλλά ακόμη και όταν αίρονται τα εμπόδια αυτά, η χώρα μας συχνά αποτυγχάνει να ανταγωνιστεί αποτελεσματικά έναντι άλλων χωρών λόγω οργανωτικών ελλείψεων (η προσφορά είναι κατακερματισμένη και ανεπαρκώς προσαρμοσμένη σε αυτές τις αγορές).
Οι ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες είναι σε θέση να ανταγωνίζονται τις άλλες χώρες στις ασιατικές αγορές και η υπέρβαση των φυτοϋγειονομικών φραγμών, που εμποδίζουν την πρόσβαση σε πολλές αγορές είναι προτεραιότητα. Για παράδειγμα τα μήλα, είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι με την μεγάλη ευρωπαϊκή παραγωγή, όπως αυτή που έχουμε αυτή τη εμπορική περίοδο, η χώρα μας δεν μπορεί να εξάγει στην Κίνα, μια χώρα με 1,4 δισ. καταναλωτές, που εφέτος η παραγωγή της θα είναι μειωμένη λόγω παγετού, ενώ αντιθέτως η Γαλλία και η Πολωνία μπορούν.
Ο χρόνος για άμεση κυβερνητική δράση είναι τώρα. Χρειάζεται να υπογράψουμε διμερείς συμφωνίες σε σύντομο χρονικό διάστημα, με δραστηριοποίηση της διπλωματίας μας σε ανώτατο επίπεδο για να μην χαθούν αυτές οι αγορές. Το άνοιγμα νέων αγορών θεωρείται αναγκαίο για να αντισταθμιστεί η παγκοσμιοποίηση της ενδοκοινοτικής αγοράς, με έντονη την αύξηση των εισαγωγών στην ΕΕ, καθώς και την απώλεια της ρωσικής αγοράς.
Ως εκ τούτου, θεωρούμε προτεραιότητα την προώθηση των εμπορικών διαπραγματεύσεων κατά τρόπον ώστε τα φυτοϋγειονομικά πρωτόκολλα να μην αποτελούν εμπόδιο στο εμπόριο. Επίσης θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση και αποκατάσταση της αρχής της κοινοτικής προτίμησης στα παραγόμενα φρούτα και λαχανικά (σύστημα τιμών εισόδου και προτιμησιακές συμφωνίες)».
agrotypos

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου