Μέσα με τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να οριστικοποιηθεί η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια, με τον Αλέξη Τσίπρα να σκοπεύει να φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση
στην ελληνική Βουλή τον Μάρτιο, όπως έχει συμφωνήσει με τον Πάνο Καμμένο.
Το Μαξίμου θεωρεί ως βέβαιη την ύπαρξη πλειοψηφίας για την υπερψήφιση της Συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, αλλά και πιθανή την εξεύρεση πλειοψηφίας από την παρούσα Βουλή, ακόμα και αν οι ΑΝΕΛ αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση. Παράλληλα εκτιμά ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υιοθετηθεί τυχόν πρόταση δυσπιστίας που θα θελήσει να καταθέσει η ΝΔ, προκειμένου να εκθέσει τον Πάνο Καμμένο, ιδίως μετά την τοποθέτηση του Προέδρου των ΑΝΕΛ στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο και χτες, στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματός του.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις σχέσεις με τον Πάνο Καμμένο έως τον Μάρτιο και ιδίως εάν μετά το αυστηρό μήνυμα του πρωθυπουργού για τερματισμό της διγλωσσίας ο υπουργός Άμυνας θα δημιουργήσει πρόβλημα τέτοιο που θα οδηγήσει στην απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση και συνεπώς στο τέλος της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στο χθεσινό Εθνικό Συμβούλιο του κόμματός του ο Π. Καμμένος δεν έδωσε τέτοια δείγματα, αλλά ο χρόνος έως τον Μάρτιο είναι αρκετός για να προβλεφθούν από τώρα οι πολιτικές εξελίξεις. Πολύ περισσότερο που ο Πάνος Καμμένος πιέζεται ιδιαιτέρως από τα δημοσκοπικά ευρήματα, ενώ αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να χάσει την μισή κοινοβουλευτική του ομάδα κατά την ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και την αποσκίρτηση βουλευτών του στο ενδεχόμενο διαμόρφωσης μίας νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από την παρούσα Βουλή. Σε περίπτωση πάντως διεξαγωγής των εθνικών εκλογών ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές εκτιμάται πως η Βουλή θα διαλυθεί περίπου μία εβδομάδα πριν από το Πάσχα που το 2019 είναι στις 28 Απριλίου. Η Βουλή δηλαδή θα διαλυθεί πιθανότατα την Παρασκευή 19 Απριλίου, δυο ημέρες πριν από την Κυριακή των Βαΐων.
Τα προβλήματα του Ζάεφ και το ενδεχόμενο διπλών εκλογών στα Σκόπια τον Μάρτιο
Αν και η εξεύρεση των 80 ψήφων για τη συνταγματική αναθεώρηση προϊδεάζει για αίσιο τέλος της προσπάθειας Ζάεφ, εν τούτοις τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα για τον πρωθυπουργό της FYROM.
Οι οκτώ βουλευτές που προστέθηκαν στους 72 του κυβερνητικού συνασπισμού ζητούν τώρα από τον Ζάεφ να κάνει επιπλέον αλλαγές στη συνταγματική αναθεώρηση, που θα κατοχυρώνουν πραγματικά την «μακεδονική γλώσσα» και το «μακεδονικό έθνος», κάτι που ήδη απασχολεί την Αθήνα.
Στα Σκόπια, πάντως, επικρατεί αισιοδοξία ότι στο τέλος θα βρεθούν ξανά οι 80 βουλευτές, ώστε να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση, εντός 100 ημερών, όπως απαιτεί η Συμφωνία.
Ούτως ή άλλως ο Ζόραν Ζάεφ, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το news24/7, προσανατολίζεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο, ώστε να κεφαλαιοποιήσει τα οφέλη από την επιτυχία του με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Κατ’ ουσίαν δηλαδή διπλές εκλογές, καθώς τον Μάρτιο εκλέγεται και ο διάδοχος του νυν σκληροπυρηνικού Προέδρου της FYROM Ιβανόφ.
news247