Μια συνταγή για ένα από τα πιο ωραία παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά.
Ραβανί, Μια εύκολη, γρήγορη και υπέροχη συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου
που θα την απολαύσετε σκέτη ή σαν βάση για το παγωτό σας.
Υλικά συνταγής
Για το ραβανί:
6 αυγά (χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια)
140 γρ. ζάχαρη
140 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (προαιρετικά βανίλια, ξύσμα πορτοκάλι)
Για το σιρόπι:
250 γρ. ζάχαρη
220 γρ. νερό
30 γρ. γλυκόζη (κάνει πιο ρευστό το σιρόπι, δεν ζαχαρώνει και σε αυτές τις ποσότητες δεν αλλοιώνει τη γεύση) και ένα κουτ. του γλυκού βούτυρο αγελάδος που θα κάνει το γλυκό να μοσχομυρίσει και να γυαλίσει!
Εκτέλεση συνταγής
Για το ραβανί: Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους αυγών με 100 γρ. από τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι με το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
Χτυπάμε τα ασπράδια με τα 40 γρ. ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα, την οποία ενσωματώνουμε στο μείγμα σε δύο δόσεις, ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα.
Αδειάζουμε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα διαμέτρου 20 εκ. ή σε ένα τετράγωνο ταψί διαστάσεων 23 x 23 εκ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170° C, για 20 – 30 λεπτά.
Για το σιρόπι: Βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη γλυκόζη για 4 λεπτά (μετρώντας από το σημείο βρασμού). Βγάζουμε το ρεβανί από το φούρνο και σιροπιάζουμε με το σιρόπι ζεστό (δηλαδή και τα δύο ζεστά).