Για τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου στην κοινωνία μίλησε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης
«Οι πολιτικές δυνάμεις του ενδιάμεσου πολιτικού χώρου, εάν θέλουν να δικαιώσουν τον αυτοπροσδιορισμό τους ως ‘κεντροαριστερές’ ή ‘σοδιαλδημοκρατικές’, πρέπει να αναζητήσουν συγκλίσεις με την Αριστερά. Δεν μπορεί να είναι ουδέτεροι παρατηρητές της σύγκρουσης μεταξύ της προοδευτικής και της συντηρητικής πολιτικής », επισημαίνει ακόμα σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός ναυτιλίας.
«Ο αναγκαίος διάλογος της Κεντροαριστεράς, του ΚΙΝΑΛ, με την Αριστερά», προσθέτει, «προϋποθέτει την απομάκρυνσή του από τη σημερινή πολεμική του στάση απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό το στοιχείο δεν υπάρχει. Ο προοδευτικός όμως πόλος δημιουργείται και συγκροτείται μέσα στην ίδια την κοινωνία».
Όσον αφορά τις ζυμώσεις στην Ευρώπη, αναγνωρίζει ότι «η άνοδος του ακροδεξιού λαϊκισμού είναι υπαρκτός και απειλεί την Ευρώπη», αλλά όμως, «η ΕΕ οφείλει να κάνει μια δυναμική επανεκκίνηση με άμεσο τερματισμό της λιτότητας και επιτάχυνση της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης, με όρους δημοκρατίας, κοινωνικής συνοχής και συνανάπτυξης».
Στο θέμα των σχέσεων με την πΓΔΜ, ο κ. Κουβέλης χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών ως «τη λύση του χρόνιου προβλήματος με τη γειτονική χώρα» και, από την ώρα που θα υπάρξει, «διαμορφώνει συνθήκες σταθερότητας και συνανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή με αποφασιστικό παράγοντα την Ελλάδα».
«Οι πολιτικοί και κοινωνικοί συσχετισμοί στην ΠΓΔΜ διαμόρφωσαν συνθήκες για να υπάρξει λύση. Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της την απομάκρυνε από μεγαλοϊδεαλισμούς και αλυτρωτισμούς, και την οδηγεί σε επαναπροσδιορισμό της μέσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί τη λύση του χρόνιου προβλήματος με τη γειτονική χώρα. Η Συμφωνία είναι συμφέρουσα και αναγκαία για την Ελλάδα, με τους όρους που περιέχει και αφορούν στους αλυτρωτισμούς, στην εγγύηση των συνόρων και με σύνθετη ονομασία, με χρήση έναντι όλων -erga omnes. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι σαφής και δεν παραχωρεί ούτε εθνότητα ούτε γλώσσα, και από την ώρα που θα υπάρξει, διαμορφώνει συνθήκες σταθερότητας και συνανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή με αποφασιστικό παράγοντα την Ελλάδα.
Τα στοιχεία αυτά διαμορφώνουν προϋποθέσεις για να ψηφισθεί η Συμφωνία των Πρεσπών και από βουλευτές – πέραν των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και εν τέλει να υπερψηφισθεί» τονίζει χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για τη στάση των ΑΝΕΛ στο θέμα, ο κ. Κουβέλης σημείωσε: «Οι ΑΝΕΛ, σύμφωνα με τη δήλωσή τους, θα καταψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα αποσύρουν τους υπουργούς τους από την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και δεν θα συμπράξουν σε πρόταση δυσπιστίας που τυχόν κατατεθεί από τη Ν.Δ. Αυτό επιτρέπει στην κυβέρνηση να συνεχίσει ανεμπόδιστα το έργο της και την πορεία της έως τις εκλογές τον Οκτώβριο του 2019, στο τέλος της τετραετούς θητείας της».
Σχετικά με τη στάση της ΝΔ και το ενδεχόμενο πρότασης μομφής, ο κ. Κουβέλης είπε: «Είναι αμφίβολο εάν η Ν.Δ. θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Είναι προφανές ότι θα εκτιμήσει πως η πρότασή της θα απορριφθεί και δεν θα θελήσει να δεχθεί μια κοινοβουλευτική ήττα. Εκτιμώ ότι θα συνεχίσει να αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση με τη στείρα, ανεύθυνη και επιζήμια για την Ελλάδα αντίθεσή της στη Συμφωνία. Έτσι θα πορευτεί, επιχειρώντας να κερδίσει εκλογικό ακροατήριο, να διχάσει την κοινωνία και να δημιουργήσει, όπως πιστεύει το μέτωπο των «πατριωτών» εναντίον της κυβέρνησης».
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μιλά, τέλος, στο Πρακτορείο για το μεταφορικό ισοδύναμο και τις προτεραιότητες του υπουργείου για το 2019, ανακοινώνει μάλιστα ότι το νομοσχέδιο για τις παραχωρήσεις δραστηριοτήτων στα δέκα Λιμάνια – Οργανισμούς θα ψηφιστεί μέσα στον Ιανουάριο του 2019.