Σχεδόν δύο μήνες μετά την έναρξη του κινήματος, τα «κίτρινα γιλέκα» ετοιμάζονταν να κατέβουν και πάλι στους δρόμους για το ένατο Σάββατο κινητοποιήσεων
ώστε να δείξουν πως η οργή τους δεν έχει εξαλειφθεί, τρεις ημέρες πριν από τον εθνικό διάλογο που ξεκινά ο Εμανουέλ Μακρόν στην προσπάθεια να κατευνάσει την κρίση.
Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, οι εκκλήσεις για διαδηλώσεις σήμερα στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις εξακολουθούν να πληθαίνουν και οι αρχές περιμένουν μια πιο ισχυρή και πιο ριζοσπαστική κινητοποίηση από αυτήν της προηγούμενης εβδομάδας.
Στην πρωτεύουσα, ένα τμήμα των διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων μία από τις φυσιογνωμίες του κινήματος, ο οδηγός φορτηγού Ερίκ Ντρουέ, ανακοίνωσαν ότι θα συναντηθούν στην επιχειρησιακή συνοικία Ντεφάνς, στο δυτικό Παρίσι, όμως το αληθινό σημείο θα αποκαλυφθεί πιθανότατα την τελευταία στιγμή.
Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών προέβλεψε την ανάπτυξη 5.000 αστυνομικών και χωροφυλάκων στην πρωτεύουσα, καθώς και τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού της χωροφυλακής. Συνολικά, σχεδόν 80.000 μέλη των δυνάμεων της τάξης αναμένεται να κινητοποιηθούν σε όλη τη Γαλλία.
Οι αρχές αναμένουν επίσης ισχυρή κινητοποίηση στην Μπουρζ, μια πόλη της κεντρικής Γαλλίας η οποία επελέγη από μια συλλογικότητα με επιρροή των «κίτρινων γιλέκων», ως πόλος συγκέντρωσης.
Στο Facebook, περισσότεροι από 2.800 άνθρωποι δήλωναν ότι είναι έτοιμοι την Παρασκευή (χθες) γύρω στις 18:00 για να συμμετάσχουν. Σχεδόν παντού στη Γαλλία ναυλώθηκαν λεωφορεία ή έγιναν διευθετήσεις για κοινή κάθοδο με ΙΧ στις συγκεντρώσεις.
Μια επιλογή που ανησυχεί τους κατοίκους και τον δήμο της πόλης αυτής των 66.000 ψυχών. «Ανήσυχοι, έχουμε λόγους να ανησυχούμε. Μια τέτοια διαδήλωση (…) πιστεύω είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί», εξηγούσε την Παρασκευή ο δήμαρχος της Μπουρζ στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL.
Σύμφωνα με επίσημες πηγές, 2.500 μέλη της τάξης θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε επίπεδο νομαρχίας και περιφέρειας.
Έπειτα από μια επιβράδυνση της κινητοποίησης στα τέλη του χρόνου, το κίνημα ξαναβρήκε τη δύναμή του το περασμένο Σάββατο, όταν 50.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία αμφισβητούνται συχνά από τα «κίτρινα γιλέκα».
Η ημέρα σημαδεύτηκε από βία, κυρίως από την εισβολή διαδηλωτών σε υπουργείο με έναν εκσκαφέα. Τριακόσιοι σαράντα πέντε άνθρωποι προσήχθησαν σε όλη τη Γαλλία, εκ των οποίων οι 281 τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.
Η σημερινή κινητοποίηση μπορεί, σύμφωνα με τον αρχηγό της εθνικής αστυνομίας, να επανέλθει στα επίπεδα προ Χριστουγέννων: στις 15 Δεκεμβρίου, 66.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις στη Γαλλία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Στο Παρίσι, ο διευθυντής της αστυνομίας Μισέλ Ντελπέκ περιμένει μια ημέρα κινητοποίησης με «περισσότερο ριζοσπαστισμό».
«Παρατηρούμε εβδομάδα την εβδομάδα μια παρέκκλιση προς συμπεριφορές όλο και πιο βίαιες», δήλωσε χθες.
«Εκείνοι που καλούν σε διαδηλώσεις αύριο γνωρίζουν ότι θα υπάρξει βία και άρα έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης», προειδοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, σε συνέντευξη στο Facebook. «Και εκείνοι που έρχονται να διαδηλώσουν στις πόλεις όπου έχουν προαναγγελθεί σπασίματα γνωρίζουν ότι θα είναι συνεργοί σε αυτές τις εκδηλώσεις» πρόσθεσε.
Η ημέρα αυτή είναι ένα τεστ για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την κυβέρνησή του, η οποία διέρχεται με το κίνημα αυτό τη χειρότερη κρίση της θητείας του.
Από τις 17 Νοεμβρίου, Γάλλοι που προέρχονται από λαϊκά και μεσαία στρώματα καταγγέλλουν τη δημοσιονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, την οποία χαρακτηρίζουν άδικη, διεκδικώντας αύξηση της αγοραστικής δύναμης.
Οι Γάλλοι που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα παρέμειναν ασυγκίνητοι από τις παραχωρήσεις που ανακοίνωσε ο Μακρόν στην προσπάθεια να κατευνάσει την κρίση.
Εκτός από τα κοινωνικά μέτρα, η κυβέρνηση αναμένεται να ξεκινήσει την Τρίτη έναν μεγάλο εθνικό διάλογο ώστε οι Γάλλοι να προσεγγίσουν εκείνους που παίρνουν τις πολιτικές αποφάσεις.
Αυτή η διαβούλευση που οργανώθηκε σε όλη τη Γαλλία «είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία. Πρέπει ο καθένας να την εκμεταλλευτεί, με το μέρος της ευθύνης, του ρίσκου και του αγνώστου που του αναλογεί», δήλωσε χθες ο αρχηγός του κράτους.
Εξάλλου, ο Μακρόν εκτίμησε στη διάρκεια μιας τελετής στο Μέγαρο των Ηλυσίων πως πολλοί Γάλλοι δεν διαθέτουν αρκετά «την αίσθηση της προσπάθειας», μια δήλωση που κατήγγειλε η αντιπολίτευση χαρακτηρίζοντάς την πρόκληση προς το κοινωνικό κίνημα.
Η κυβέρνηση κατέστησε τη διαβούλευση που θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα προτεραιότητά της για τους πρώτους μήνες του χρόνου, βλέποντας σε αυτήν την πύλη εξόδου από την κοινωνική κρίση, αλλά επίσης και τη δυνατότητα να ανακτήσει την πολιτική πρωτοβουλία των κινήσεων.
Το διακύβευμα είναι μεγάλο, την ώρα όπου η δυσπιστία απέναντι στους πολιτικούς θεσμούς και τους παράγοντες της δημοκρατικής ζωής στη Γαλλία, με πρώτο τον Εμανουέλ Μακρόν, βρίσκεται στο πιο υψηλό σημείο, σύμφωνα με έρευνα του γαλλικού ινστιτούτου πολιτικών ερευνών Cevipof.
zougla