Tuesday, 24 December, 2024

Το τρομακτικό ατύχημα αυτού του 2χρονου κοριτσιού πρέπει να μας αφυπνίσει ως προς τη χρήση του παιδικού καθίσματος

Το παιδικό κάθισμα στο αυτοκίνητο είναι απαραίτητο μέχρι τα παιδιά να φτάσουν μια συγκεκριμένη ηλικία. Για τη δική τους ασφάλεια δεν πρέπει να τα μεταφέρουμε ποτέ χωρίς αυτό ακόμα κι αν πρόκειται να βρεθούν στο κινούμενο αυτοκίνητο για πολύ λίγη ώρα.

Μία μαμά πίστευε πως κάνει το καλύτερο για το παιδί της, αφού ακολουθούσε κατά γράμμα τους κανονισμούς για τη χρήση του παιδικού καθίσματος μέχρι που ενεπλάκη σε ατύχημα με το αυτοκίνητο, μαζί με την 2χρονη – τότε – κόρη της.

Η Tanya Bender, πριν δύο χρόνια περίπου χτύπησε με το αυτοκίνητο την ώρα που μέσα σε αυτό βρισκόταν και η κόρη της, η μικρή Aniyah, η οποία καθόταν στο καθισματάκι της στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Το καθισματάκι της κοιτούσε προς τα μπροστά και αυτό – όπως παραδέχτηκε και η μητέρα της – ήταν το μεγάλο λάθος που εκείνη είχε κάνει.

«Το κάθισμά της ήταν σωστά δεμένο. Είχα ακολουθήσει κατά γράμμα τις οδηγίες του κατασκευαστή και είχα διαβάσει τη νομοθεσία για τα παιδικά καθίσματα, απλώς το είχα γυρίσει να κοιτάζει προς τα εμπρός. Αφού η μικρή ήταν 2 ετών σκεφτόμουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα», έγραψε η Tanya σε post της στο Facebook, μέσω του οποίου προσπαθεί να αφυπνίσει και άλλους γονείς για την ορθή χρήση των παιδικών καθισμάτων αυτοκινήτου. «Αν όμως το κάθισμά της κοιτούσε προς τα πίσω, αντίθετα δηλαδή από την φορά του αυτοκινήτου, τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά και ίσως η κόρη μου να μην είχε χτυπήσει καθόλου».

Το σώμα του μωρού ταρακουνήθηκε τόσο από την σφοδρότητα της σύγκρουσης που ο αυχένας του σχεδόν αποκολλήθηκε από τη σπονδυλική του στήλη. Ο τραυματισμός αυτός είναι σπάνιος και τα θύματά του δύσκολα επιβιώνουν. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, μόλις το 31% των παιδιών που δέχθηκαν αυτόν τον τραυματισμό επιβίωσαν στο νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας, στην Αμερική. Τα παιδιά – ειδικά τα πιο μικρά – κινδυνεύουν περισσότερο από τέτοιου είδους τραυματισμούς, καθώς το σώμα τους δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως και τα κόκκαλά τους δεν έχουν «δέσει» εντελώς.

Το μικρό κορίτσι στάθηκε πολύ τυχερό, καθώς έφερε εσωτερικά τραύματα στους αυχενικούς σπονδύλους της και για αυτό είχε παραλύσει μερικώς. «Δεν θα καταφέρει ποτέ να κάνει τραμπολίνο, να ιππεύσει ή να κάνει άλλα αθλήματα», γράφει η μαμά της, «αλλά είναι καλά». Σήμερα είναι τεσσάρων ετών και η ανάρρωσή της βρίσκεται σε πολύ καλό στάδιο. Οι δικοί της άνθρωποι ελπίζουν ότι η ιστορία της θα αφυπνίσει και άλλους γονείς και θα τους οδηγήσει στο να μην παραλείπουν κανέναν κανόνα ασφαλείας όσον αφορά τα παιδιά τους.

Η χρήση καθισμάτων που είναι στραμμένα ανάποδα στη φορά κίνησης του αυτοκινήτου θεωρείται η πιο ασφαλής, αφού όπως έχει αποδειχθεί μέσα από πειράματα, οι δυνάμεις που προκαλούνται κατά τη διάρκεια ενός ατυχήματος εκτονώνονται κυρίως πάνω στο κάθισμα και οχι πάνω στο σώμα του παιδιού. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα μεγάλης Σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας σε σύνολο 13.000 ατυχημάτων με εμπλεκόμενα 800 παιδιά από 0-4 ετών, οι σοβαροί τραυματισμοί σε παιδιά που ήταν δεμένα σε καθίσματα τα οποία κοιτούσαν αντίθετα από την φορά του οχήματος ήταν 8%, ενώ σε παιδιά που ήταν σε καθίσματα που κοιτούσαν μπροστά το ποσοστό των τραυματισμών άγγιξε το 40%.

Στη Σκανδιναβία, η οποία βρίσκεται κάθε χρόνο στις πρώτες θέσεις της λίστας σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών σε τροχαία ατυχήματα, η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών παραμένει ανάποδα στο καθισματάκι αυτοκινήτου μέχρι 4 ετών, στην υπόλοιπη Ευρώπη μέχρι 9-12 μηνών, ενώ στις ΗΠΑ μέχρι 12-15 μηνών.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδηγικής Κυκλοφορίας η χρήση παιδικού καθίσματος είναι υποχρεωτική μέχρι και το 12ο έτος της ηλικίας του παιδιού, ενώ η σωστή επιλογή του εκάστοτε καθίσματος γίνεται με βάση τα κιλά του παιδιού. Πριν αποφασίσετε, λοιπόν, να αλλάξετε την φορά του παιδικού καθίσματος στο αυτοκίνητό σας διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες της κατασκευάστριας εταιρείας, συμβουλευτείτε, αν θέλετε, το γιατρό σας και – κυρίως – μην βιαστείτε!

infokids

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου