Monday, 23 December, 2024

Εκλογές 2019: Για πρώτη φορά πέντε κάλπες τον Μάιο;

Το υπουργείο Εσωτερικών, έχει τεθεί προ πολλού (και παρά τις πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις για εξάντληση της τετραετίας…) επί ποδός «πολέμου» για την πιθανότητα τετραπλών εκλογών

τον προσεχή Μάιο (πρώτη φορά θα συμβεί κάτι τέτοιο, και δεν υπάρχει σχετική εμπειρία…) και την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που συνεπάγεται.
Πρόσφατα, μάλιστα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου (και ειδήμων περί τα εκλογικά και δημοσκοπικά…) Κώστας Πουλάκης αποκάλυψε δημόσια και λεπτομέρειες του αγώνα προετοιμασίες των υπηρεσιών. Ανέφερε ότι ο σχεδιασμός προβλέπει ότι για τις ευρωεκλογές θα χρησιμοποιηθούν σιέλ ψηφοδέλτια, ενώ για τις εθνικές λευκά, αφήνοντας αδιευκρίνιστο αν θα χρησιμοποιηθούν διαφορετικού χρώματος ψηφοδέλτια για τις αυτοδιοικητικές και δημοτικές. Ο κ. Πουλάκης σε συνέντευξή του ανέφερε μάλιστα ότι ετοιμάζονται παραγγελίες για 140.000 κάλπες, ενώ θα διπλασιαστούν τα εκλογικά τμήματα, από 15.000 με 20.000 που είναι σήμερα, στα 35.000, και θα παραγγελθούν κάμποσες… εκατοντάδες χιλιάδες παραβάν για την εξυπηρέτηση των ψηφοφόρων!
Ο διπλασιασμός και μόνο των χιλιάδων εκλογικών τμημάτων, αναπόφευκτα δημιουργεί προβλήματα εξεύρεσης ( επιμελητειακής υποστήριξης και… πληρωμής, φυσικά…) του ανθρώπινου δυναμικού που θ’ απαιτηθεί για την διεξαγωγή αλλά και τον έλεγχο των ταυτόχρονων εκλογών. Δικαστικοί αντιπρόσωποι, μέλη εφορευτικών επιτροπών, δυνάμεις τάξεως και ασφάλειας, (και η αποζημίωση όλων αυτών…) θα πρέπει κι’ αυτά να… τριπλασιασθούν. Κάτι όχι και τόσο εύκολο, αν σκεφθεί κανείς ότι στις τελευταίες εκλογές ανέκυψαν, λόγω απουσιών, προβλήματα στην λειτουργία πολλών εκλογικών τμημάτων…
Τετραπλές εκλογές με… πέντε κάλπες!
Πέρα από τα επιμέρους τεχνικά, «επιμελητειακά», αλλά και όσα αφορούν την επάρκεια προσώπων στα τμήματα, που θεωρητικά μπορούν ευκολότερα να λυθούν, το μεγαλύτερο πρόβλημα που προκύπτει από τις τετραπλές εκλογές, είναι ο χρόνος! Αν μάλιστα συνυπολογισθεί ότι, εξ αιτίας του νέου εκλογικού συστήματος, της απλής αναλογικής, που θα ισχύσουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι ψηφοφόροι θα πρέπει να περάσουν συνολικά από… πέντε και όχι τέσσερις κάλπες (ένας φάκελος με την επιλογή του υποψήφιου δημάρχου, και… άλλος φάκελος για την σταυροδότηση των συμβούλων, αφού θα μπορεί κάποιος να ψηφίσει τον Α για δήμαρχο, αλλά υποψήφιους συμβούλους από άλλη παράταξη!), πρόσωπα που γνωρίζουν τις εκλογικές διαδικασίες και είχαν μετάσχει στην προετοιμασία και διεξαγωγή των «τριπλών» (και δη με… μόνο τρεις κάλπες!) του 2014, υπολογίζουν ότι ο μέσος χρόνος για να ολοκληρώσει ο ψηφοφόρος την όλη διαδικασία, φθάνει τα 25 λεπτά- πέραν της όποιας αναμονής σε ουρά…
Και, βέβαια, επίσης μεγάλο πρόβλημα χρόνου θα προκύψει και στην καταμέτρηση. Κατά τους ειδικούς, θα είναι αισθητά μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο του 2014, χωρίς να απαιτηθεί τελικά και ο διπλάσιος!
Όπως αναφέρουν οι τεχνοκράτες του υπουργείου με πείρα εκλογικών αναμετρήσεων «το κύριο πρόβλημα είναι ο χρόνος που θα χρειαστεί για να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών. Όσο μεγαλύτερη η καθυστέρηση, τόσο θα αυξάνουν προβληματισμοί τύπου “γιατί τα κρατάνε;” και τόσο θα φουντώνει η συνομωσιολογία για νοθεία. Καλό θα ήταν να υπάρξει μία ιεράρχηση σχετικά με την καταμέτρηση, δηλαδή να δοθεί προτεραιότητα στις εθνικές εκλογές, μετά στις ευρωεκλογές, στις περιφερειακές και τέλος στις δημοτικές».

Το πρόβλημα «χρόνος», θα έχει και ακόμη μια… παράπλευρη συνέπεια: το μέχρι πόθε θα μείνουν ανοικτά και θα δέχονται ψηφοφόρους τα εκλογικά τμήματα. Στις τριπλές εκλογές του 2014, κάποια εκλογικά τμήματα παρέτειναν το χρόνο λειτουργίας τους καθώς η ψηφοφορία αργούσε λόγω της τριπλής σταυροδοσίας – (σε εκείνες τις εκλογές ήταν η πρώτη φορά που έμπαιναν σταυροί στα ευρωψηφοδέλτια). Με τις… πέντε κάλπες της 26ης Μαίου, είναι πλέον ή βέβαιο πως θ’ απατηθεί πολύς επιπλέον χρόνος, και μετά τις 19.00 το βράδυ.
Το «σύστημα», οι υποψίες…
Η τελευταία εμπειρία ταυτόχρονων εκλογών, αφορά τις τριπλές (ευρωεκλογές, περιφερειακές και δημοτικές) κάλπες του 2014. Και τότε προέκυψαν προβλήματα που τελικά λύθηκαν, με μόνο «κόστος» την καθυστέρηση δημοσιοποίησης της ροής των αποτελεσμάτων, και τις πολιτικές υποψίες για «μαγειρέματα» κ.λ.π. που κυριάρχησαν για κάμποσες ώρες. Οι ανάγκες του πληροφοριακού ηλεκτρονικού συστήματος που υποστηρίζει, συγκεντρώνει και ανακοινώνει τ’ αποτελέσματα, ήταν και πάλι τότε αυξημένες, αλλά αντιμετωπίσθηκαν έγκαιρα και άψογα από την Singular Logik, την εταιρία που «τρέχει» το πληροφοριακό σύστημα κατά τις εκλογικές διαδικασίες τις τελευταίες δεκαετίες.
Η Singular, το κύρος της οποίας δεν έχει αμφισβητηθεί από κανέναν μέχρι σήμερα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε διαψεύσει δημοσίως δημοσίευμα (που είχε χαρακτηρισθεί «περίεργο»…)στο οποίο αναφερόταν ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων της Singular Logic με το υπουργείο κατά την οποία η εταιρία είχε δήθεν εκφράσει9 την άποψη πως θα υπάρχει ιδιαίτερα υψηλό ρίσκο στην περίπτωση τεσσάρων καλπών. «Η εταιρεία είναι έτοιμη, όταν της ζητηθεί, να ανταποκριθεί σε κάθε αίτημα της Ελληνικής πολιτείας για την κάλυψη των εκλογικών αναμετρήσεων», ανέφερε σε δελτίο τύπου της τότε η Singular Logic.
Το γεγονός αυτό, πυροδότησε πολλές υποψίες και σενάρια ότι πιθανόν η κυβέρνηση μεθοδεύει να αναθέσει σε άλλη εταιρία την τεχνική ηλεκτρονική υποστήριξη και κάλυψη των εκλογών, υποψίες που πλήθυναν από μια ανακοίνωση, τότε, του υπουργείου Εσωτερικών ότι «μελετάται η προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάδειξη της εταιρίας που θ’ αναλάβει την ευθύνη» που επί δεκαετίες είχε η Singular Logic.
Η σύγχυση αυτή, μάλιστα, είχε υποχρεώσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βγει δημόσια και να προειδοποιήσει ότι «οι εκλογές θα γίνουν με τους ίδιους ακριβώς όρους, με τις ίδιες τεχνικές προδιαγραφές που έγιναν όλες οι προηγούμενες αναμετρήσεις. «Με ελεγμένους εκλογικούς καταλόγους, με ασφαλές ηλεκτρονικό σύστημα και με τρόπο που θα διασφαλίζει απόλυτα την ομαλή διαδικασία της ψηφοφορίας. Και αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο στην περίπτωση που γίνουν τετραπλές εκλογές τον Μάιο. Αν κάποιοι έχουν άλλα σχέδια στο μυαλό τους, αν κάποιοι θέλουν να προκαλέσουν σκόπιμα σύγχυση με την εκλογική διαδικασία να το ξεχάσουν», ανέφερε.
iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου