Tuesday, 14 January, 2025

Πέθανε η ζωγράφος και φιλάνθρωπος Νίκη Γουλανδρή – Δηλώσεις για το έργο της

Η Νίκη Γουλανδρή αφιέρωσε τη ζωή της από πολύ νέα στο κοινό καλό, στην μάθηση, στον στοχασμό, στην επιστήμη και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Η φήμη της ξεπέρασε τα σύνορα της Ελλάδος ενώ ανακηρύχθηκε γυναίκα της Ευρώπης το 1991. Μαζί με το σύζυγό της Άγγελο Γουλανδρή, δημιούργησαν το μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Ίδρυμα ΓΑΙΑ, αφιερώνοντας έτσι όλη τους την περιουσία στο κοινό καλό.
Με τη συνεχή υποστήριξη του συζύγου της Άγγελου Γουλανδρή, καλλιέργησε το ερευνητικό της πνεύμα και έμεινε αδιάφορη σε ιδεολογίες που θεωρούσε εφήμερες και απαρχαιωμένες. Πάντοτε πίστευε ότι ο κόσμος χρειάζεται νέες αξίες προκειμένου να επιτευχθεί η απαραίτητη ισορροπία μεταξύ του ανθρώπου και της κοινωνίας.
Σαν άτομα, η ίδια και ο άνδρας της Άγγελος Γουλανδρής, θεωρούνται πρωτοπόροι στη σκέψη και στην πράξη. Με την ίδρυση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή το 1964, ως κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης, τέθηκαν επί κεφαλής της μάχης για τη διάσωση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της επαναφοράς του ανθρώπου σε ένα νέο κώδικα αξιών.
Η σταδιοδρομία της επιβεβαιώνει την πραγματοποίηση των πιστεύω της.
Η Νίκη Γουλανδρή σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης, στην Πολιτειολογία και στην Φιλοσοφία με τους φιλοσόφους Horkheimer και Adorno.
Η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου , στις 12.00 από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, στην Κηφισιά.
Οι σταθμοί της ζωής της
1964: Με τον σύζυγό της Άγγελο Γουλανδρή, ίδρυσαν το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Το Μουσείο αποτελεί σήμερα σημαντικό κέντρο οικολογικής έρευνας και εκπαίδευσης.
1974-1975: Υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών στην κυβέρνηση Καραμανλή με ιδιαίτερη αποστολή την μέριμνα των 200.000 προσφύγων της Κύπρου.
1975-1981: Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης.
1989-1991: Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.
1980- 2002: Πρόεδρος του Σωματείου “Σώστε τα Παιδιά”.
1992- 1995: Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ερευνών Διεθνούς Ανάπτυξης (IDCR) του Καναδά.
1992: Μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπίας στην Συνδιάσκεψη του Ρίο.
1993- 96: Μέλος της 12μελούς Διεθνούς Επιτροπής για τον Πολιτισμό και την Ανάπτυξη, υπό την Προεδρία του κ. Perez de Cuellar.
1996: Πρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
2003: Μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Διάσκεψης του Johannesburg
“Αφήνει πίσω της σημαντικό έργο”
«Λίγοι άνθρωποι φεύγουν από τη ζωή αφήνοντας πίσω τόσο σημαντικό έργο σε τόσους πολλούς και διαφορετικούς τομείς, όσο η Νίκη Γουλανδρή»: με τα λόγια αυτά αποχαιρετά τη σπουδαία αυτή Ελληνίδα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Το ίδρυμα ΓΑΙΑ και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το ζωγραφικό της έργο, η δουλειά της στην UNESCO αλλά και όσα έκανε ως Υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών για την ομαλή ένταξη χιλιάδων Κυπρίων προσφύγων που ήρθαν στην Ελλάδα το 1974 είναι ενδεικτικά του εύρους της δράσης της», υπογραμμίζει ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε σχετική ανάρτηση που έκανε στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Θέλω, όμως», συνεχίζει, «να σταθώ λίγο περισσότερο στη δουλειά που έκανε για το περιβάλλον. Διότι σε εποχές που η προστασία του περιβάλλοντος δεν απασχολούσε ούτε το δημόσιο διάλογο ούτε ήταν στην ατζέντα των πολιτικών, υπήρξε πρωτοπόρος στην ανάδειξη των οικολογικών προβλημάτων. Και συνέβαλε όσο λίγοι στην ευαισθητοποίηση των πολιτών. Είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω τη θέρμη με την οποία την απασχολούσε αυτό το ζήτημα, όταν συνεργάστηκα μαζί της την περίοδο που ήμουν Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος στη Βουλή. Σπάνια έρχεται κανείς σε επαφή με έναν άνθρωπο της ευγένειας και της ευρύτητας πνεύματος της Νίκης Γουλανδρή.
Θα λείψει σε όλους μας και πιο πολύ στους δικούς της, στους οποίους εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια», καταλήγει στο μήνυμά του ο πρόεδρος της ΝΔ.
skai.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου