Tuesday, 24 December, 2024

Τζάκρη – Κατρούγκαλος για τα υπομνήματα επαγγελματικών συλλόγων της Πέλλας για τη διάνοιξη συνοριακής πύλης

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη είχε συνάντηση χθες 27 Φεβρουαρίου 2019 με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο στο γραφείο του στο Υπουργείο

κατά την οποία κατέθεσε τα Υπομνήματα:
1. του Σωματείου Ενοικιαζόμενων Δωματίων Διαμερισμάτων Λουτρακίου Αλμωπίας Ν. Πέλλας, που ιδρύθηκε το 1999 και στο οποίο ανήκει ένας μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων από την περιοχή του Λουτρακίου, της Όρμας, του Αρχαγγέλου, της Αριδαίας του Δήμου Αλμωπίας, καθώς και της Παναγίτσας, Άρνισσας και Αγίου Αθανασίου του Δήμου Έδεσσας, που κατέχει σήμερα περί τις 2.500 κλίνες και
2. της Ένωσης Ξενοδόχων Λουτρακίου Αλμωπίας, που ιδρύθηκε το 2012 και στην οποία ανήκει ένας μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών ξενοδοχείων (3 και 4 αστέρων) από την περιοχή του Λουτρακίου, της Όρμας και της Αριδαίας του Δήμου Αλμωπίας, που κατέχει σήμερα περί τις 2.500 κλίνες,
με τα οποία του ζητούν, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, να προχωρήσει στη δημιουργία συνοριακής πύλης εισόδου στην Πέλλα, που αποτελεί διαχρονικό αίτημα των μελών των Συλλόγων και σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας, γεγονός το οποίο αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και θα διευκολύνει τη μετακίνηση -μέσω αυτής- επισκεπτών από τις χώρες της Βόρειας και της Κεντρικής Ευρώπης, καθώς και από τις χώρες της Βαλκανικής στους σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς του Νομού Πέλλας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης.
Οι δύο Σύλλογοι αναφέρουν στα υπομνήματά τους ότι οι ομορφιές της Πέλλας σε συνδυασμό με τον επαγγελματισμό που διακρίνει τα μέλη τους, καθώς και η σημαντική ενίσχυση των υποδομών των Λουτρών Λουτρακίου (Πόζαρ) έχει συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση του αριθμού των επισκεπτών, όχι μόνο των Λουτρών, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Σύμφωνα με τον αριθμό των εισιτηρίων, μόνο τα Λουτρά Λουτρακίου επισκέπτονται ετησίως τα τελευταία χρόνια της κρίσης κατά μέσο όρο 1.300.000 επισκέπτες, οι οποίοι εκτός από τη χώρα μας προέρχονται στο μεγαλύτερο βαθμό από τις όμορες Βαλκανικές χώρες, αλλά και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Τσεχία, η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Αυστρία και η Ρωσία, καθώς και από Σκανδιναβικές χώρες (Σουηδία, Δανία κ.λπ.), ενώ προσφάτως τα Λουτρά Λουτρακίου αποτελούν τουριστικό προορισμό για επισκέπτες από το Ισραήλ και την Κίνα, έχοντας καταστεί πλέον διεθνής προορισμός στον τομέα του Θερμαλιστικού Τουρισμού.
Πέραν του Θερμαλιστικού Τουρισμού, στην ευρύτερη περιοχή της Αλμωπίας και της Έδεσσας σημειώθηκαν μια σειρά από σημαντικές μάχες κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου εις ανάμνηση των οποίων έχουν στηθεί αρκετά μνημεία, όπως το σερβικό μνημείο στη Χρυσή της Αλμωπίας, το σερβικό μνημείο στον Εξαπλάτανο, το σερβικό μνημείο στο Νεκροταφείο Αγίου Λαζάρου στην Αριδαία και τα μνημεία στην κορυφή του Καϊμακτσαλάν, όπως το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και το σερβικό οστεοφυλάκιο, τα οποία αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών κυρίως από τη Σερβία, αλλά και από τη Γαλλία, τη Βουλγαρία κ.λπ.
Ομοίως και οι οικισμοί Άγιος Αθανάσιος, Παναγίτσα, Άρνισσα (Λίμνη Βεγορίτιδα) και το Χιονοδρομικό Κέντρο «Βόρρας – Καϊμάκτσαλαν», στους οποίους δραστηριοποιείται επαγγελματικά επίσης στον τομέα της παροχής υπηρεσιών ενοικιαζόμενων δωματίων ένας σημαντικός αριθμός επιχειρηματιών, αποτελούν σημαντικούς χειμερινούς προορισμούς που προσελκύουν ετησίως περί τους 800.000 επισκέπτες κατά μέσο όρο.
Επιπλέον η Πέλλα διαθέτει σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς που αποτελούν πόλο έλξης τουριστών από διάφορες χώρες. Το σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο της Πέλλας -που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο Μουσείο του Βορειοελλαδικού χώρου– και ο αρχαιολογικός χώρος της Πέλλας, η Έδεσσα με τους Καταρράκτες και τον Αρχαιολογικό Χώρο του Λόγγου, τα Οθωμανικά Μνημεία των Γιαννιτσών και της Έδεσσας θα μπορούσαν να προσελκύσουν ακόμη περισσότερους επισκέπτες προερχόμενους από τις χώρες της Βορείου και της Κεντρικής Ευρώπης, καθώς και από τις χώρες της Βαλκανικής, αν η Πέλλα διέθετε συνοριακή πύλη εισόδου.
Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, όμως, δυστυχώς δεν διαθέτει καμία συνοριακή πύλη εισόδου, σε αντίθεση με τις Περιφερειακές Ενότητες Φλώρινας, Κιλκίς, Σερρών που διαθέτουν μία τουλάχιστον πύλη εισόδου, γεγονός που επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξή της, εφόσον εντείνει την συγκοινωνιακή της απομόνωση. Προσφάτως μάλιστα έγινε γνωστό ότι προωθείται μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών στην όμορη Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας και δεύτερη πύλη εισόδου από τις Πρέσπες. Να σημειωθεί επίσης ότι μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’40 λειτουργούσε τελωνείο στα σύνορα της Πέλλας με την τότε Γιουγκοσλαβία στην Περίκλεια (θέση Ούμα), το οποίο στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε και έπαψε να λειτουργεί.
Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε την κ. Τζάκρη ότι αυτές τις ημέρες κλιμάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών βρίσκεται στη γειτονική χώρα, όπου έχει συναντήσεις με το αντίστοιχο Υπουργείο Εξωτερικών για την προώθηση των διμερών συμφωνιών για τη δημιουργία των νέων συνοριακών πυλών, μεταξύ των οποίων και η συνοριακή πύλη στην Πέλλα και θα την ενημερώσει άμεσα για την έκβαση των συνομιλιών αυτών.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου