Tuesday, 24 December, 2024

«Έφυγε» ο Νίκος Μουτσόπουλος, ο αναστηλωτής της Βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου

Έφυγε στα 92 του από τη ζωή ο ομότιμος καθηγητής του Αρχιτεκτονικού Τμήματος της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. ΑΠΘ Νικόλαος Μουτσόπουλος

ο άνθρωπος που έφερε στο φως και μελέτησε τη Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου στο ομώνυμο νησάκι των Πρεσπών.
Το 1969 ο Νίκος Μουτσόπουλος ανακάλυψε σε ανασκαφή στην Πρέσπα, πλάι στον τάφο με το λείψανο του Αγίου Αχιλλείου ακόμη τέσσερις σαρκοφάγους.
Όπως αποδείχτηκε μετά από διεξοδικές επιστημονικές εξετάσεις των οστών αυτές ανήκαν στον βασιλιά Σαμουήλ στον «πατέρα του έθνους» της Βουλγαρίας αλλά και σε στενούς συγγενείς του.
Επί δεκαετίες ο ομότιμος καθηγητής Ν. Μουτσόπουλος φύλασσε τα οστά του Βούλγαρου ηγέτη στο πατάρι του σπιτιού του, για να τα παραδώσει αργότερα στο Βυζαντινό Μουσείο της Θεσσαλονίκης.
Το 1958 εκλέχτηκε τακτικός καθηγητής στην Έδρα της Αρχιτεκτονικής Μορφολογίας στο Αρχιτεκτονικό Τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Ασχολήθηκε με τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή εκκλησιαστική αρχιτεκτονική και τη μελέτη της βυζαντινής και της παραδοσιακής κατοικίας και τέχνης.
Ήταν αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (1980), της Academia Pontaniana της Νεαπόλεως (Ιταλίας) (1981), ξένος εταίρος της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών της Σόφιας (1985). Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Kliment Ohrinski της Σόφιας (Βουλγαρία) (1990), του Πανεπιστημίου Paisii Hilandarski του Plovdiv (Φιλιππουπόλεως) (2010), του Πανεπιστημίου Άγ. Κύριλλος και Μεθόδιος του Veliko Târnovo (Βουλγαρία) (2015). Του Δημοκρίτιου Πανεπιστημίου Θράκης (2015). Eπίτιμος δημότης: Καστοριάς (1966), Βεροίας (1970), Περιστεράς (1988), Απολλωνίας Μυγδονικής (2005), Βασιλικών (2005).
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης για την απώλεια του ερευνητή:
Θλίψη για την απώλεια του καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, Νικόλαου Μουτσόπουλου. Ήταν μια σπάνια προσωπικότητα, από τις πλέον εμβληματικές και χαρισματικές του επιστημονικού τομέα όπου μελετούσε, δίδασκε και ερευνούσε.
Θα μείνει αθάνατος για την τεράστια προσφορά του, στη Βέροια, στην Ημαθία, σε όλη την Ελλάδα. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου