Sunday, 22 December, 2024

Η Γερμανία θεωρεί «λήξαν» το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα

«Λήξαν» χαρακτηρίζει η Γερμανία το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως ξεκαθάρισε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Βερολίνο.
Η Γερμανία αρνείται να συζητήσει το ζήτημα, μία ημέρα αφότου η Ελλάδα προέβη σε ρηματική διακοίνωση, με την οποία ζήτησε την έναρξη διαπραγματεύσεων για το ζήτημα που αφορά ποσό ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Περισσότερα από 70 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου και περισσότερα από 25 χρόνια μετά την συνθήκη 4+2 (για την εθνική κυριαρχία της επανενωμένης Γερμανίας), το ζήτημα των επανορθώσεων θεωρείται λήξαν τόσο από νομικής όσο και από πολιτικής απόψεως», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων έχει πολιτικά και νομικά διευθετηθεί»
Θέση στο ζήτημα έλαβε και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Μαρτίνα Φιτς, που επανέλαβε την πάγια θέση της Γερμανίας, ότι «έχει επίγνωση της ιστορικής της ευθύνης και της οδύνης που προκάλεσε κατά την περίοδο του εθνικοσοσιαλισμού στην Ελλάδα, αλλά το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων έχει πολιτικά και νομικά οριστικά διευθετηθεί».
Σύμφωνα με την κυρία Φιτς, «η Γερμανία σε κάθε περίπτωση έχει επίγνωση της ιστορικής της ευθύνης και γνωρίζουμε τη μεγάλη οδύνη την οποία προκάλεσαν η Γερμανία και οι Γερμανοί κατά την περίοδο του εθνικοσοσιαλισμού στην Ελλάδα. Το δίδαγμά μας από αυτό είναι να κάνουμε το παν ώστε η Γερμανία και η Ελλάδα να έχουν ως φίλοι και εταίροι καλές σχέσεις και να αλληλοϋποστηρίζονται προς το συμφέρον και των δύο χωρών. Αυτό ισχύει επί της αρχής. Σε ό,τι αφορά το νομικό σκέλος, η γερμανική θέση έχει εδώ αποσαφηνιστεί».
Δεν διευκρινίστηκε αν θα υπάρξει επίσημη απάντηση
Από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος Ράινερ Μπρόιλ προσέθεσε ότι η Γερμανία ασφαλώς αναγνωρίζει την πολιτική και ηθική της υποχρέωση για τα εγκλήματα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ταυτόχρονα διευκρίνισε: «Αυτό που μας είναι σημαντικό είναι να τονίσουμε την παράμετρο ότι το θέμα των αποζημιώσεων έχει πολιτικά και νομικά κλείσει…
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν σε αυτή την επίσημη κίνηση εκ μέρους της Ελλάδας θα υπάρξει και επίσημη απάντηση από τη γερμανική πλευρά, ο κ. Μπρόιλ περιορίστηκε να δηλώσει ότι κάποιες Ρηματικές Διακοινώσεις απαιτούν απάντηση, ενώ άλλες όχι, χωρίς να διευκρινίσει τι ισχύει για τη συγκεκριμένη.
Ερωτηθείς ο ίδιος ειδικά για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, σημείωσε ότι δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο και επανέλαβε ότι «πάνω από 70 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου και 25 χρόνια μετά τη Συμφωνία 2+4, το θέμα των αποζημιώσεων έχει νομικά και πολιτικά διευθετηθεί», ενώ η κυρία Φιτς, αναφερόμενη στο ζήτημα της επιστροφής των «λεηλατηθέντων και παράνομα αφαιρεθέντων αρχαιολογικών και άλλων πολιτιστικών αγαθών», όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι «και εδώ ισχύει επί της αρχής ότι θέλουμε να ενεργήσουμε σε συμφωνία μεταξύ μας», διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
«Δεν έχουμε επίσημη μετάφραση του ψηφίσματος του Ελληνικού Κοινοβουλίου»
Κληθείς τέλος να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα του γερμανικού Τύπου που αναφέρεται στο κείμενο του ψηφίσματος του Ελληνικού Κοινοβουλίου που επιδόθηκε μαζί με την Ρηματική Διακοίνωση, ο κ. Μπρόιλ διευκρίνισε ότι το Βερολίνο δεν διαθέτει ακόμη την επίσημη μετάφραση.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνουμε τι περιέχει, αλλά επειδή πρόκειται και για νομικά θέματα, δεν εναπόκειται σε μας να κάνουμε αυτή την μετάφραση, αλλά είναι θέμα του ελληνικού Κοινοβουλίου, καθώς και της ελληνικής κυβέρνησης να μας διαθέσει μια επίσημη μετάφραση. Επρόκειτο απλώς για μια τεχνική επισήμανση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παρακολουθούμε με προσοχή τις διαδικασίες στην Ελλάδα», προσέθεσε.
Η Βουλή είχε ψηφίσει το κείμενο που εγκρίνει τη διεκδίκησή τους
Η Ολομέλεια της Βουλής είχε εγκρίνει με ευρύτατη πλειοψηφία το κείμενο, με το οποίο καλούσε την Ελληνική Κυβέρνηση να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων.
Αν και ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει την αποστολή της ρηματικής διακοίνωσης από τις 17 Απριλίου, η αποστολή της ρηματικής διακοίνωσης προεκλογικά προκάλεσε αντιδράσεις στον γερμανικό Τύπο, που είχε πει ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, μετά από οδηγίες της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών, Σίας Αναγνωστοπούλου, ο πρέσβυς της Ελλάδας στο Βερολίνο επέδωσε χθες το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών Ρηματική Διακοίνωση, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση καλεί την γερμανική πλευρά να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των αξιώσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων από τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η διπλωματική διαδικασία ακολούθησε τη συζήτηση σε επίπεδο Πολιτικών Αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, στις 17 Απριλίου, και σε εκτέλεση της απόφασης που ελήφθη με ευρεία πλειοψηφία, λαμβάνοντας υπ΄όψιν το Πόρισμα-Έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς τη χώρα μας.
Οι ελληνικές αξιώσεις αφορούν αποζημιώσεις και επανορθώσεις για ζημίες που υπέστη η Ελλάδα και οι πολίτες της κατά τον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, για πολεμικές αποζημιώσεις για τα θύματα και τους απογόνους των θυμάτων της γερμανικής Κατοχής, την αποπληρωμή του Κατοχικού Δανείου και την επιστροφή των λεηλατηθέντων και παράνομα αφαιρεθέντων αρχαιολογικών και άλλων πολιτιστικών αγαθών.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει καλέσει τη γερμανική σε διαπραγματεύσεις, προκειμένου να υπάρξει έμπρακτη ικανοποίηση των συγκεκριμένων αξιώσεων, που έχει ιδιαίτρη σημασία για τον ελληνικό λαό, ως ζήτημα ηθικό και υλικό.
πρώτο θέμα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου