Wednesday, 25 December, 2024

ΔΕΗ: Άμεση προτεραιότητα η ρευστότητα

Δύο σημαντικούς κρίκους της ενεργειακής αλυσίδας αλλά και του επιχειρησιακού σχεδίου σωτηρίας της ΔΕΗ επιχειρεί να συμπληρώσει η κυβέρνηση

προκειμένου να οργανώσει την ομάδα δράσης που θα διαχειριστεί και θα εφαρμόσει τις πολιτικές για την διάσωση της εταιρείας αλλά και όλα τα μεγάλα και ανοικτά μέτωπα του κλάδου.
Οι απαραίτητες προσθήκες αφορούν την κάλυψη της θέσης της γενικής γραμματείας Ενέργειας που μαζί με τον υφυπουργό κ. Γεράσιμο Θωμά θα αναλάβουν τον μετασχηματισμό και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής αγοράς ενέργειας και η δεύτερη τον αντικαταστάτη του κ. Μανόλη Παναγιωτάκη που παραιτήθηκε την περασμένη Τετάρτη και παραμένει στην ΔΕΗ μέχρι να επιλεγεί ο διάδοχός του. Εκτιμάται ότι για να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται από το Υπερταμείο για την αλλαγή της διοίκησης θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο μήνες. Ως προς το πρώτο σκέλος, η κυβέρνηση εμφανίζεται να ακολουθεί μια διαφορετική διαδικασία από εκείνη που είχε ξεκινήσει αλλά δεν ολοκληρώθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγοντας δικά της δοκιμασμένα στελέχη με γνώση του χώρου της ενέργειας.
Στο πλαίσιο αυτό ως επικρατέστερο πρόσωπο εμφανίζεται η κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου που ανήκει στον πυρήνα των συμβούλων του Πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας και φυσικών πόρων. Η κ. Σδούκου είναι καταξιωμένη νομικός με μεγάλη θητεία στην διοίκηση καθώς από το 2004 αποτελεί ειδική νομική σύμβουλο σε θέματα Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία.
Πριν την ένταξη της στην ομάδα Μητσοτάκη, είχε διατελέσει σύμβουλος του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννη Μανιάτη ενώ καθήκοντα συμβούλου είχε στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, στο υπουργείο Ανάπτυξης και στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Από το 2007 είναι στέλεχος της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων.
Οι θέσεις των γενικών γραμματέων υπολογίζεται ότι θα αρχίσουν να επικοινωνούνται από την κυβέρνηση αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις.
Ο γρίφος της ΔΕΗ
Πιο δύσκολη άσκηση αποτελεί η επιλογή του επικεφαλής της ΔΕΗ. Παρά την έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών για την ηλεκτρική καρέκλα της δημόσιας επιχείρησης έχουν παρελάσει πολλοί είτε ως επιλογές της κυβέρνησης είτε ως προτεινόμενοι. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι άλλοι έχουν αρνηθεί λόγω της μεγάλης δυσκολίας που διαβλέπουν στην εφαρμογή ενός αποτελεσματικού σχέδιο εξυγίανσης και άλλοι γιατί κρίνονται ανεπαρκείς. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόσωπο είναι δυνατόν να επιλεγεί μέσα στο επόμενο 15θήμερο το αργότερο. Άλλες πηγές δεν αποκλείουν να ανακοινωθεί ακόμη και στα τέλη της εβδομάδας.
Τώρα, σε ότι αφορά τον υπόλοιπο σχεδιασμό εντός της ημέρας θα αποσαφηνιστεί εάν η πολιτική ηγεσία θα έχει ξεχωριστή συνάντηση με στελέχη των θεσμών τις επόμενες μέρες πέραν των επαφών που είναι προγραμματισμένες με τα τεχνικά κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού που βρίσκονται στην Αθήνα.
Για το ΥΠΕΝ και την κυβέρνηση πάντως, υπ’ αριθμόν ένας κίνδυνος αυτή την περίοδο είναι τα άδεια ταμεία της επιχείρησης, για αυτό και στις προτεραιότητες μπαίνει η εξάντληση κάθε πιθανής πηγής που μπορεί να ενισχύσει τα ταμεία της ΔΕΗ. Για τις ανάγκες αυτές θα επιστρατευτούν έσοδα από τις παλιές οφειλές ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) που προσεγγίζουν τα 200 εκ. ευρώ αλλά απαιτούν νομοθετική ρύθμιση για να χορηγηθούν. Επίσης εξετάζονται και μια σειρά από άλλες πιθανές πηγές όπως είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς της ΔΕΗ που αγγίζουν επίσης τα 200 εκ. ευρώ αλλά απαιτούν παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα για να δοθούν ενώ υπό εξέταση με μεγάλες πιθανότητες εφαρμογής είναι και η κατάργηση της έκπτωσης συνέπειας του 10%. Στο τραπέζι παραμένει επίσης η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων χρεών, η οποία εκτιμάται ότι δεν θα αποφέρει έσοδα πριν το Σεπτέμβριο.
Ο κ. Χατζηδάκης δέχεται εισηγήσεις και για την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ ωστόσο πρόκειται για μια απόφαση που δεν θα τεθεί σε εφαρμογή πριν εξεταστούν ενδελεχώς άλλα ισοδύναμα μέτρα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης της εταιρείας ώστε να επικαιροποιηθεί το σχέδιο διάσωσης που έχει καταρτίσει για την ΔΕΗ και θα παρουσιάσει ο κ. Χατζηδάκης το επόμενο Σαββατοκύριακο.
Εκτιμάται ότι το σχέδιο αυτό θα εξειδικευτεί στις προγραμματικές δηλώσεις ωστόσο κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν θα αναλυθεί σε βάθος αφού το κουβάρι είναι τόσο μπερδεμένο που απαιτεί περισσότερο χρόνο για να ξεμπερδέψει.
πρώτο θέμα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου