Wednesday, 25 December, 2024

Ο Μητσοτάκης στις ΗΠΑ: Τι θα ζητήσει

Το απόγευμα της Κυριακής ο πρωθυπουργός αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη όπου θα πάρει μέρος στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών

Οι στόχοι του ταξιδιού είναι πολύπλευροι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις επαφές που θα έχει στην αμερικανική μητρόπολη, θα επιδιώξει να παρουσιάσει την Ελλάδα που οραματίζεται και θα μεταφέρει ένα σαφές μήνυμα: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, ανακτά την θέση της ως ένας σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ταυτόχρονα, μετασχηματίζεται σε έναν πόλο ανάπτυξης και επενδυτικών προοπτικών. Η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα έχει φέρει ψηλά στην ατζέντα του ταξιδιού τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ραντεβού, την Τετάρτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει τον Ταγίπ Ερντογάν και η ατζέντα είναι ιδιαίτερα καυτή. Στο πρώτο τους τετ α τετ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει στον Τούρκο Πρόεδρο ότι αν έχει πραγματική διάθεση να κάνει μια ουσιαστική επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αποδείξει έμπρακτα.

Οι εμπρηστικές δηλώσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες από την πλευρά της Άγκυρας έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, που όμως επιμένει ότι μόνο όταν συνομιλείς μπορείς να παρουσιάζεις με αυτοπεποίθηση και σιγουριά, τις θέσεις της πατρίδας σου, να εκτονώνεις την ένταση και να αναζητάς αμοιβαία αποδεκτές λύσεις. Η συζήτηση πρόκειται, εκτός των ελληνοτουρκικών σχέσεων και των παράνομων ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ, να περιλαμβάνει και το μεταναστευτικό. Ο κ. Μητσοτάκης εκτιμάται ότι θα ζητήσει από τον κ. Ερντογάν «να καταλάβει ότι δεν νοείται να απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη και πρόσθεσε πως αν χρειάζεται να συζητήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το πώς αυτή η συμφωνία μπορεί να επεκταθεί οικονομικά, πρέπει να γίνει αυτή η συζήτηση. Όχι, όμως, με απειλές και τσαμπουκάδες».

Η συνάντηση Μητσοτάκη- Τραμπ

Μια ημέρα πριν ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός όπως αξιολογείται από ελληνικής πλευράς και αυτό διότι συναντάται με ελάχιστους ηγέτες άλλων χωρών (5-6 στον αριθμό) και επέλεξε σε αυτούς να συμπεριλαμβάνεται ο Έλληνας πρωθυπουργός. Η στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο θεωρείται κομβική από ελληνικής αλλά και κυπριακής πλευράς. Οι δυο χώρες συντονίζουν τις ενέργειες τους σε όλα τα επίπεδα και μετά από αυτά τα κρίσιμα ραντεβού Μητσοτάκης και Αναστασιάδης θα συναντηθούν εκ νέου στη Νέα Υόρκη.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι για την ελληνική κυβέρνηση η στήριξη την ΗΠΑ και στην οικονομία. Ο πρωθυπουργός σκοπεύει στη συνάντηση με τον κ. Τραμπ να παρουσιάσει το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο και το νέο περιβάλλον που δημιουργείται με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ξεχωριστή σημασία έχει το γεγονός ότι ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος θα παραθέσει γεύμα στον κ. Μητσοτάκη παρουσία επενδυτών από τις ΗΠΑ.

Επίσης θα έχει συναντήσεις με διεθνείς επενδυτές και κορυφαίους παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας στο πλαίσιο του Global Business Forum του Bloomberg. Θα αναλύσει τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται πλέον στην Ελλάδα και θα απευθύνει πρόσκληση για επενδύσεις στην Πατρίδα μας υπογραμμίζοντας το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που προωθεί η κυβέρνηση και το φιλικό επενδυτικό κλίμα που δημιουργείται.

Συναντήσεις με Ζάεφ, Ράμα
Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους ομολόγους της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, Έντι Ράμα και Ζόραν Ζάεφ, αντίστοιχα. Ειδικά για το ραντεβού με τον κ. Ζάεφ από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης σημειώνουν ότι «οι διαφωνίες του κ. Μητσοτάκη με τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι γνωστές στον κ. Ζάεφ και θα τις επαναλάβει. Είναι γνωστό ότι η Συμφωνία δεν μπορεί να αλλάξει μονομερώς, αλλά θα η ελληνική πλευρά θα είναι πάρα πολύ αυστηρή ως προς την εφαρμογή της. Και αυτό πρέπει να είναι γνωστό σε όλους». Άλλωστε πρόκειται για δύο χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που εντάσσονται στη διεύρυνση της ΕΕ και η Ελλάδα διαθέτει το δικαίωμα του βέτο αν κρίνει ότι δεν πληρούν κάποια από τα απαιτούμενα κριτήρια ή δεν τηρούν στάση καλής γειτονίας.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί και με παράγοντες της ελληνικής ομογένειας και θα μιλήσει σε εκδήλωση όπου θα αναπτύξει την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στη ψήφιση νόμου που θα δίνει στους εκτός της Επικράτειας εκλογείς τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της διαμονής τους.

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου