Monday, 23 September, 2024

Αγρυπνία στο… ΔΣ Πέλλας, με “χτύπημα” στη Δημοτική Αρχή – Καταψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος (video)

Τα 31 θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας, το βράδυ της Πέμπτης, συν τα προ ημερησίας, κράτησαν τόσο ώστε η συνεδρίαση

να λήξει περί τις 12:30 το ξημέρωμα! Και όχι δεν κέρασε κανείς τσίπουρα ή μεζέ λόγω μακραας συνεδρίασης, απλά η φώτο συνάδει με την… κατάσταση, αν και οι περισσότεροι σύμβουλοι με τη λήξη, δεν θα ήταν για τσίπουρα ή ουίσκι, αλλά για ύπνο, από τα χασμουρητά που είδαμε ήδη από τις 10!
Από τα πρώτα θέματα για την εκλογή εκπροσώπων του Δήμου Πέλλας στη Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας ( ΠΕΔΚΜ) και την εκλογή Αντιπροσώπων-μελών ΔΣ στον Σύνδεσμο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) Κεντρικής Μακεδονίας, έδειξαν ότι η Αντιπολίτευση εν τη ενώση έχει ισχύ, γεγονός που “παραλύει” τη δημοτική αρχή στις όποιες αποφάσεις ελάμβανε τα προηγούμενα χρόνια… απλά με την πλειοψηφία.

Επειδή όμως οι “καλές εποχές” τελείωσαν, ο λόγος των παρατάξεων της μειοψηφίας, εφόσον είναι ενωμένες θα δώσει αποτελέσματα στον δήμο. Όχι στείρα αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση… αλλά για να δουν οι πολίτες κάποια έργα που ειδάλλως, αν δεν υπήρχε πίεση, ίσως να καθυστερούσαν. Υπό αυτή τη λογική, για τον ΦοΣΔΑ έγινε ένα βήμα πίσω από τον δήμαρχο, αν και αρχικά ειπώθηκε από τον πρόεδρο του ΔΣ ότι η εγκύκλιος αναφέρει ότι δυο μέλη εκλέγονται από τον δήμαρχο.

Ο Στάθης Καστερίδης είπε ότι ισχύει η ποσόστωση των 3/5, οπότε έπρεπε και από την μείζονα αντιπολίτευση να εκλεγεί ένα μέλος: “Εμείς λέμε έναν από τον δήμαρχο και έναν υποψήφιο από τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης”.


Ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης σημείωσε σχετικά πως: Έρχεται ο 46/23 να καταστρατηγηθεί δεν είναι λογικό, λέμε και μεις έναν από σας και ένας να εκλεγεί από την αντιπολίτευση.
Άλλωστε, και η Αναστασία Δαρδανελιώτη, ως νομικός υποστήριξε πως “υπερισχύει το Σύνταγμα και μετά ο νόμος”.
Ο δήμαρχος Γρηγόρης Στάμκος δήλωσε ότι υπάρχει ερμηνευτική εγκύκλιος: “Όπως στο προηγούμενο συμβούλιο, δεν είχατε αυτή την άποψη, πχ για την σχολική επιτροπή…” σχολίασε, αφήνοντας υπονοούμενο ότι αλλάζουν οι απόψεις ανάλογα των “συμφερόντων” και συμπλήρωσε πως: “Αναμένεται και ο έλεγχος νομιμότητας για τις αποφάσεις μας και τις ψηφοφορίες”.
Ο επικεφαλής της ελάσσονος Ηλίας Θεοδωρίδης χαρακτήρισε αντιδημοκρατική τη διάταξη, “αλλά αυτός είναι ο νόμος”.


Η συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης έφερε επίσης κάποια ένταση, διότι εκτός της ιστοσελίδας του Δήμου, δεν υπήρξε ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή άλλων φορέων, Συλλόγων και ατόμων που ίσως να ενδιαφέρονταν για συμμετοχή. Με 250 άτομα που “είδαν” την πρόσκληση, και 40 υπέβαλλαν ενδιαφέρον δεν το λες και δημοκρατική διαδικασία, σε έναν δήμο 65.000 κατοίκων!

“Πρόχειρο” το Τεχνικό Πρόγραμμα, φέρνει αναμόρφωση!
“Τέτοια προχειρότητα στο τεχνικό πρόγραμμα δεν έχω ξαναδεί” είπε ο Σ. Καστερίδης, υποστηρίζοντας ότι ανά περιοχή λείπουν χωριά που δεν υπάρχει ούτε ένα έργο.
Λέτε ”Γέφυρα Δυτικού” ειναι συνεχιζόμενο; αναρωτήθηκε… χαρακτηρίζοντας φτωχό το Τεχνικό πρόγραμμα, ενώ απουσιάζουν Κοινότητες, όπως Άγιος Λουκάς, Νέα Πέλλα, Αγροσυκιά… πρότεινε λοιπόν, την αναβολή του θέματος και συζήτηση με τροποποίηση σε άμεσο χρόνο.
Ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης μίλησε για συναίνεση… έχοντας συζητήσει όπως είπε, αυτές τις ημέρες με τους περισσότερους προέδρους ΤΚ να ενταχθούν προτάσεις έργων και να αναμορφωθεί, “ειδάλλως, γνωρίζετε ότι μπορούμε να μην το περάσουμε”.

Όπως και έγινε μετά από αρκετές διαφωνίες και πυρά εκατέρωθεν! Καταψηφίστηκε με ψήφους 21-20. Ενώ η παράταξη του Ηλία Θεοδωρίδη, δεν είχε αντίθετη γνώμη, διαφώνησε και καταψήφισε ο Στέργιος Κάλφας από τη Νέα Πέλλα, με αποτέλεσμα, το Τεχνικό Πρόγραμμα να επιβάλλεται να επανέλθει “αναμορφωμένο” σε επόμενη συνεδρίαση!

*Να σημειώσουμε ότι λόγω της συζήτησης του Τεχνικού Προγράμματος, το παρών έδωσαν οι περισσότεροι Πρόεδροι των δημοτικών και ΤΚ. 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου