Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης, Κώστας Γκιουλέκας σχολιάζει στο Sputnik τις δηλώσεις Ζάεφ. Κάκιστη και εθνικά επιζήμια η Συμφωνία των Πρεσπών
Δεν ισοδυναμεί με ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ. Η Ελλάδα διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμα του «βέτο» στην ενταξιακή πορεία.
Το «όχι» της Ευρώπης στη Βόρεια Μακεδονία, για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, θέτει ενδεχομένως σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ. Μιλώντας στο Euronews, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας διευκρίνισε ότι ένα μέρος της Συμφωνίας των Πρεσπών θα «παγώσει», καθώς, η Συμφωνία συνδέεται με το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων.
Ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας μίλησε στο Sputnik, με αφορμή τις δηλώσεις Ζάεφ:
«Για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες της προχειρότητας, αλλά και της βιασύνης που επέδειξε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, του Αλέξη Τσίπρα και των συνεργατών του, για να υπογράψουν μία κάκιστη και εθνικά επιζήμια συμφωνία. Οι Σκοπιανοί δείχνουν ότι είχαν συναρτήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών με την ένταξή τους στην ΕΕ, κάτι το οποίο δεν ήταν δυνατόν να συμβεί, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών-μελών για το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων. Μετά το «όχι» της Γαλλίας που προκάλεσε πολιτική αναταραχή στα Σκόπια, παρακολουθούμε με ψυχραιμία κι ενδιαφέρον όσα συμβαίνουν στο γειτονικό κράτος, αλλά σε κάθε περίπτωση, εμείς επιφυλασσόμαστε για την περαιτέρω πορεία μας. Είναι άλλο πράγμα η επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών, άλλο πράγμα η ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ».
«Τα Σκόπια παραβιάζουν τη Συμφωνία»
«Να μην ξεχνάμε ότι τα Σκόπια έχουν, ήδη, παραβιάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το περασμένο καλοκαίρι, ο κρατικός οργανισμός τουρισμού των Σκοπίων έκανε διεθνή καμπάνια κάνοντας χρήση του ονόματος «Μακεδονία», και όχι «Βόρεια Μακεδονία». Δε σεβάστηκαν ούτε οι ίδιοι την υπογραφή τους. Και έχουμε κι άλλες περιπτώσεις παραβίασης της Συμφωνίας», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ.
Η Ελλάδα διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμα του «βέτο»
«Αυτή η Συμφωνία δεν αφορούσε τις διμερείς μας σχέσεις. Για την πλευρά των Σκοπίων ισοδυναμούσε με το εισιτήριο για την ΕΕ. Πρέπει να μας προβληματίζει ιδιαίτερα για το πώς θα προχωρήσουμε, σχετικά με την ενταξιακή πορεία των δυτικών Βαλκανίων, κυρίως των Σκοπίων και της Αλβανίας», είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Γκιουλέκας.
Και πρόσθεσε: «Ασφαλώς, θέλουμε να βοηθήσουμε και στον περαιτέρω εκδημοκρατισμό και στην περαιτέρω πορεία όλων των κρατών της περιοχής μας, με κάποιες όμως προϋποθέσεις. Δεν μπορεί να γίνει με λευκή επιταγή, ούτε μπορούμε να μοιράζουμε εισιτήρια χωρίς προϋποθέσεις. Από τη μία, να γίνει ξεκάθαρο ότι η Συμφωνία που υπεγράφη δεν ήταν εισιτήριο για την ΕΕ, κι από την άλλη, η Ελλάδα διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμα του «βέτο», σε όλη την ενταξιακή πορεία για την Ευρώπη, που θα έχουν τα Σκόπια από δω και μπρος. Περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις στα Σκόπια, και θα καθορίσουμε κι εμείς την πορεία μας, με βάση την εξυπηρέτηση των δικών μας εθνικών συμφερόντων.
Σκεφτείτε στις επερχόμενες εκλογές, να εκλεγεί μια εθνικιστική κυβέρνηση, η οποία θα σκληρύνει τη στάση της έναντι της Ελλάδος, με παράλογες και αλυτρωτικές διαθέσεις. Είναι δυνατόν, η Ελλάδα, να προεξοφλήσει από τώρα τη στάση που θα κρατήσει»;
sputniknews.gr