Friday, 27 December, 2024

Συρία: Ξεκίνησε ο εκτουρκισμός των κατεχόμενων εδαφών

Ο Ερντογάν δεν χάνει χρόνο και δημιουργεί τετελεσμένα στα εδάφη που κατέλαβε στη Συρία.
Μετά την τουρκική εισβολή στη Συρία στην περιοχή της Ροτζάβα και τις συμφωνίες του Ερντογάν με Τραμπ και Πούτιν, ο τουρκικός στρατός μαζί με τους Σύρους συμμάχους του κατέχει μια ζώνη πλάτους 32 χιλιομέτρων και μήκους 140 χιλιομέτρων, η οποία εκτείνεται μεταξύ των πόλεων Ρας Αλ Αΐν (Σέρε ΚανΊιγιε στα κουρδικά) και Ταλ Αμπιάντ στην τουρκοσυριακή μεθόριο.
Φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν σήμερα στο διαδίκτυο δείχνουν αλλαγή πινακίδων σε δημόσια κτίρια του Ρας Αλ Αΐν. Οι πινακίδες που ήταν στα αραβικά και τα κουρδικά, αντικαθίστανται από ταμπέλες στη τουρκικά και τα αραβικά. Η πλειονότητα του πληθυσμού του Ρας Αλ Αΐν ήταν κουρδική πριν την εισβολή, ενώ δεν υπήρχαν Τούρκοι κάτοικοι. Φαίνεται ότι ο Ερντογάν ακολουθεί στη «ζώνη ασφαλείας» την τακτική που ακολούθησε στο Αφρίν.
Ο σχεδιασμός του Ερντογάν
Υπενθυμίζεται ότι σκοπός της τουρκικής εισβολής δεν είναι μόνο η εξουδετέρωση των SDF (Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων) στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι, αλλά και η εγκατάσταση ενός έως δύο εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων. Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά η τουρκική κυβέρνηση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την οικοδόμηση στη ζώνη ασφαλείας 140 χωριά και 10 πόλεις. Κάθε χωριό θα έχει 5.000 κατοίκους και κάθε πόλη 30.000. Δηλαδή, ο σχεδιασμός είναι για 1.000.000. Το κόστος υπολογίζεται περίπου σε 24 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο Εντογάν θέλει η ΕΕ να πληρώσει σημαντικό μέρος αυτού του ποσού, στο πλαίσιο της πολιτικής ανάσχεσης του προσφυγικού κύματος. Ήδη ο Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι η Ουγγαρία θα συμμετάσχει στο project. Σε κοινή συνέντευξή Τύπου με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Ούγγρος πρόεδρος δήλωσε ότι: «Η Τουρκία μπορεί να βασίζεται στη στήριξή μας, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας».
Να σημειωθεί ότι το όλο σχέδιο συνιστά μια καταφανή παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Πέραν ότι η Τουρκία θέλει να χτίσει πόλεις σε… άλλη χώρα, τη Συρία, η δια της βίας εκδίωξη πληθυσμών και η αντικατάστασή τους συνιστούν εγκλήματα πολέμου.
Εγκλήματα πολέμου
Για εγκλήματα πολέμου μίλησε και ο Ουίλιαμ Ρόουμπακ, Αμερικανός απεσταλμένος στον διεθνή συνασπισμό εναντίον του ISIS. Σύμφωνα με τους New York Times, ο κ. Ρόουμπακ κατήγγειλε σε έκθεσή του τις εσκεμμένες προσπάθειες της Τουρκίας και των συμμάχων της για τη διάπραξη εθνοκάθαρσης στη Συρία. Ο Αμερικανός αξιωματούχος προσθέτει ότι αυτές οι ενέργειες εν μπορούν παρά να οριστούν ως εγκλήματα πολέμου ή ως εθνοκάθαρση
Ενδεικτικά των σχεδιασμών του Ερντογάν, είναι όσα έχουν συμβεί στο Αφρίν το οποίο καταλήφθηκε πέρσι από τον τουρκικό στρατό. Σε ιδιαίτερα κατατοπιστική έκθεσή του το Κέντρο Πληροφόρησης της Ροτζάβα σημειώνει ότι λόγω της εισβολής και της κατοχής, έχουν εκτοπιστεί 300.000 άτομα, το μισό του πληθυσμού του Αφρίν. Η περιοχή σήμερα ελέγχεται από ισλαμιστικές οργανώσεις που έχουν συμμαχήσει με την Τουρκία. Στην έκθεση επισυνάπτεται αναφορά του ΟΗΕ όπου αναφέρεται ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για την πεποίθηση ότι στο Αφρίν διαπράττονται εγκλήματα πολέμου όπως ομηρίες, κακομεταχείριση, βασανιστήρια και πλιάτσικο.
Το Κέντρο Πληροφόρησης της Ροτζάβα υπογραμμίζει ότι τα ¾ της παραγωγής του λαδιού της περιοχής αξίας 80 εκατομμυρίων δολαρίων, διοχετεύονται στην Τουρκία και πουλιούνται στο εξωτερικό ως τουρκικό λάδι.
Η τουρκική γλώσσα έχει γίνει υποχρεωτική στα σχολεία και χρησιμοποιείται στη δημόσια διοίκηση. Τα κουρδικά δεν διδάσκονται στα σχολεία. Οι κουρδικές ονομασίες αντικαθίσταται από τουρκικές. Στην πόλη του Αφρίν του άγαλμα του Κάουα του Σιδηρουργού, θρυλικής μορφής των Κούρδων, καταστράφηκε, ενώ η κεντρική πλατεία ονομάστηκε «Ερντογάν». Η εθνοκάθαρση δεν στρέφεται μόνο ενάντια στους Κούρδους αλλά και σε άλλες μειονότητες όπως οι Γιαζίντι και οι Ασσύριοι. Μετά την εισβολή, έχουν καταστραφεί 17 τόποι λατρείας των Γιαζίντι.
Τους τελευταίους 4 μήνες το Κέντρο Πληροφόρησης της Ροτζάβα έχει καταγράψει 11 δολοφονίες και 313 απαγωγές. Έχουν καταγραφεί επίσης 55 βιασμοί.
Η προσάρτηση
Από τον Απρίλιο του 2017 οικοδομείται ένα τείχος που αποκόπτει το Αφρίν από την υπόλοιπη Συρία. Πρόκειται βέβαια για αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση της προσάρτησης της περιοχής.
Ταυτόχρονα, η Άγκυρα προχωράει με ταχείς ρυθμούς ένα πρόγραμμα δημογραφικής αλλαγής, εγκαθιστώντας στην περιοχή Τουρκμένους και Σουνίτες Σύρους. Το 2011 το 92% του πληθυσμού του Αφρίν ήταν Κούρδοι. Οι υπόλοιποι ήταν Άραβες, Ασσύριοι και Αρμένιοι. Σήμερα το 75% είναι Άραβες και Τουρκμένοι έποικοι που έχουν εγκατασταθεί στα σπίτια όσων εκτοπίστηκαν.
cnn.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου