Η πιο εύκολη, πετυχημένη συνταγή για ζουμερά και γευστικά μελομακάρονα για να μοσχομυρίσει Χριστούγεννα!
Υλικά:
2 ποτήρια καλό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο -ή ένα ποτήρι και ένα καλαμποκέλαιο, αν τα θέλετε λίγο πιο ελαφριά
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι στυμμένο
½ ποτήρι ζάχαρη, δύο κουταλιές σιμιγδάλι
4 κουταλιές κονιάκ
1 κοφτό κουτάλι γλυκού κανέλα
1 κοφτό κουτάλι γλυκού γαρίφαλο – αν θέλετε και λίγο μοσχοκάρυδο
1 κοφτό κουτάλι του γλυκού σόδα
1 φακελάκι μπέικιν
Ξύσμα μισού πορτοκαλιού
Και αλεύρι όσο πάρει για να γίνει μια μαλακή ζύμη, περ. 5 ποτήρια
Καρύδια μεγάλα και πιο μικρά, λίγο αλεσμένα κομμάτια
Για το σιρόπι:
2,5 ποτήρια ζάχαρη
2,5 ποτήρια νερό
1 ποτήρι μέλι
2 σταγόνες λεμόνι, 2 ξύλα κανέλας, 2-3 γαρίφαλα
Εκτέλεση: Ρίχνουμε όλα τα υγρά, λάδι, χυμό, κονιάκ, μετά τα στερεά: Τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, την κανέλα και τέλος το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λείο και να ζυμωθεί ελάχιστα. Αφήνουμε 10 λεπτά να “ξεκουραστεί” (δεν θέλει περισσότερο για να μη ‘βγάλει’ το λάδι) και με προθερμασμένο φούρνο στους 160 πλάθουμε σε μικρό μέγεθος. Αν θέλουμε γεμίζουμε και μέσα καρύδια!
Μετά το ψήσιμο – περίπου 20 λεπτά, ανάλογα το φούρνο-αφήνουμε λίγη ώρα να κρυώσουν και περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι, σιγά σιγά να “τραβήξουν” βάζοντας και όσο καρύδι θέλουμε. Ή ακόμη και σουσάμι… Το ωραίο είναι ότι γίνονται όσο χρειάζεται τραγανά και ζουμερά!
Μυστικό1! Αν θέλετε στα 5 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, βάζετε ένα ποτ. αλεύρι για τσουρέκια. Η ζύμη γίνεται πιο ελαστική και τα ‘μπισκότα’ πιο νόστιμα.
Μυστικό2!Αν για κάποιο λόγο δεν προλαβαίνουμε να φτιάξουμε τελευταία στιγμή μελομακάρονα και θέλουμε να τα κάνουμε μέρες πριν, τότε μπορούμε να κάνουμε το εξής: Φτιάχνουμε τα ‘μπισκότα’ και αφού κρυώσουν καλά τα κλείνουμε αεροστεγώς! Δεν τα σιροπιάζουμε. Όταν έρθει ή ώρα να τα σερβίρουμε φτιάχνουμε το σιρόπι, τα μελώνουμε και είναι φρέσκα για φάγωμα! Δεν ξεχνάμε κρύο το ένα-ζεστό το άλλο! Το μυστικό2 από το evicita.gr