Wednesday, 25 December, 2024

Σεισμός στην Αλβανία: «Βομβαρδισμένη πόλη» το Δυρράχιο – Στους 23 οι νεκροί

Με πόλη που έχει βομβαρδιστεί μοιάζει το Δυρράχιο, μετά τον φονικό πλήγμα του Εγκέλαδου στις ακτές της Αλβανίας, στην Αδριατική Θάλασσα

Ο σεισμός των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης, προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 23 ανθρώπων, τον τραυματισμό περισσοτέρων από 650 και την κατάρρευση δεκάδων κτιρίων στο Δυρράχιο και σε άλλες μικρότερες πόλεις, ακόμη και στην πρωτεύουσα, τα Τίρανα.
Οι ιστορικοί στη γειτονική χώρα κάνουν λόγο για το μεγαλύτερο κτύπημα του Εγκέλαδου τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες στην Αλβανία. Ο αριθμός των νεκρών, σύμφωνα με αναφορές και μαρτυρίες, παρέμεινε σε σχετικά μικρό νούμερο, μόνο και μόνο επειδή σχεδόν μία ώρα πριν την εκδήλωση του σεισμού των 6,4 Ρίχτερ, είχε σημειωθεί μικρότερος σεισμός, της τάξης των 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, βγάζοντας ωστόσο πολύ κόσμο στον δρόμο, καθώς το επίκεντρο -όπως και του κυρίως φαινομένου- ήταν αρκετά κοντά στην επιφάνεια της Γης. Ως εκ τούτου, μεγάλος αριθμός πολιτών, των οποίων οι κατοικίες κατέρρευσαν, γλίτωσαν από τα χαλάσματα, ακριβώς γιατί είχαν βγει ήδη στους δρόμους.
Τα γεωδυναμικά ινστιτούτα έχουν καταγράψει πάνω από 200 μετασεισμούς, την ίδια στιγμή που τα σωστικά συνεργεία στην Αλβανία, συνεπικουρούμενα και από διεθνείς δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και κλιμάκια της ΕΜΑΚ από την Ελλάδα, επιδίδονται σε αγώνα δρόμου με τον χρόνο για τον εντοπισμό και τη διάσωση επιζώντων ανάμεσα στα χαλάσματα των κτιρίων που έχουν καταρρεύσει, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τη ζωή τους, καθώς ένας δυνατός μετασεισμός είναι δυνατό να προκαλέσει νέα κατάρρευση.


Η νύχτα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για τους κατοίκους του Δυρραχίου, αλλά και άλλων μικρότερων πόλεων και οικισμών στην περιοχή. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι και το σύνολο των κατοίκων δεν τόλμησε να επιστρέψει στα σπίτια του. Ολόκληρες οικογένειες πέρασαν τη νύχτα σε αντίσκηνα που τους παραχωρήθηκαν, ενώ για τις άμεσες ανάγκες τους, τους παραχωρήθηκαν κουβέρτες, φαγητό και νερό.
Ανάμεσα στους νεκρούς και παιδιά
Σύμφωνα με την υπουργό Άμυνας της Αλβανίας, μεταξύ των νεκρών βρίσκονται και δύο παιδιά. Ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων είναι στο Δυρράχιο και στην κωμόπολη Θούμαν.
Ο αριθμός των τραυματιών, που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία, έχει ξεπεράσει τους 650. Τρεις εξ αυτών αναφέρουν οι πληροφορίες του υπουργείου Υγείας είναι σε κρίσιμη κατάσταση.
Ο δήμαρχος Τιράνων Εριόν Βελίαϊ ανέφερε ότι πάνω από 500 κτίρια στην πρωτεύουσα υπέστησαν ζημιές σε διάφορα επίπεδα, χιλιάδες είναι οι κάτοικοι που αδυνατούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και θα αναγκαστούν να περάσουν την νύχτα στην ύπαιθρο, ενώ ο στρατός επιχειρεί από το απόγευμα να κατασκευάσει κέντρα στέγασης σε ανοιχτούς χώρους κυρίως σε γήπεδα.
Πολλοί άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια κτιρίων, πολλά από τα οποία κατέρρευσαν κυρίως στο Δυρράχιο και τα Τίρανα. Η ώρα του σεισμού ήταν η αιτία που πολλοί εγκλωβίστηκαν στα ερείπια αφού δεν πρόλαβαν να βγουν από τα σπίτια τους. Mάλιστα, ένας άνδρας βρήκε τραγικό τέλος όταν, σε μια κίνηση απόγνωσης και πανικού, πήδηξε από το παράθυρο για να σωθεί.
Ο φονικός σεισμός ξύπνησε μνήμες από τη δόνηση-μαμούθ 6,9 Ρίχτερ στην Αλβανία, το 1979, όταν από το χτύπημα του Εγκέλαδου πέθαναν 136 άνθρωποι.
Η Αλβανία ζει το χειρότερο «κύμα» σεισμικών δονήσεων των τελευταίων ετών.
Το κόστος των ζημιών να μοιάζει ανυπολόγιστο… Εκτείνονται σε ακτίνα που καλύπτει όλη τη μέση Αλβανία με επίκεντρο το Δυρράχιο και τα Τίρανα και μέχρι τη Σκόδρα στο Βορά και το Φίερι στο Νότο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Την ίδια ώρα, ο στρατός της Αλβανίας κατασκευάζει με σκηνές πρόχειρα κέντρα όπου θα στεγαστεί ο μεγάλος αριθμός των άστεγων.
Τουλάχιστον 45 άνθρωποι διασώθηκαν από τα ερείπια κτηρίων που καταστράφηκαν ολοσχερώς από τον σεισμό, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες διάσωσης σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί, δήλωσε η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας της Αλβανίας Ογκέρτα Μαναστιρλίου, προσθέτοντας ότι περισσότεροι από 300 γιατροί και νοσηλευτές παρέχουν την απαραίτητη φροντίδα στους τραυματίες
Προβλήματα σε ηλεκτροδότηση και επικοινωνίες σημειώνονται σε πολλές περιοχές. Οι μεγαλύτερες καταστροφές εντοπίζονται στην πρωτεύουσα της χώρας Τίρανα, στο Δυρράχιο, το Φίερι και τη Λέζια.
Πάνω από 200 μετασεισμοί
Έντονη ήταν και η μετασεισμική ακολουθία με 250 σεισμούς να ακολουθούν και τρεις να είναι αρκετά ισχυροί 5.4, 4.7 και 4.5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Στις 07:03 το πρωί της Τρίτης καταγράφηκε μετασεισμός 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες τους στα χαλάσματα.
Η δύναμη του σεισμού ήταν τέτοια, που καταρρεύσαν ακόμη και τμήματα από αρχαίο τείχος που βρίσκεται στο Δυρράχιο
Μεγάλες οι καταστροφές και στην κωμόπολη Θούμαν
Ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα υπογράμμισε ότι η χώρα του επλήγη από ένα «κύμα» σεισμών, που όμοιό του δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν.
Την ίδια στιγμή, συγκλονίζουν τα βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας με τις διασώσεις ανθρώπουν που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια.
Σοκαριστικές είναι οι εικόνες που δείχνουν διασώστες να ανασύρουν μέσα από συντρίμμια πολυκατοικίας ένα μικρό παιδί που ξεσπά σε κλάματα.
Αλβανός σεισμολόγος, ο Ράπο Ορμένι, δήλωσε στην αλβανική τηλεόραση ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή του Δυρραχίου από το 1926. «Εχουμε θύματα. Καταβάλλουμε προσπάθειες για να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν στις πληγείσες περιοχές», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα.

Οι αρχές έχουν επιστρατεύσει περί τους 300 στρατιωτικούς για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις αρωγής στο Δυρράχιο και το χωριό Thumane, όπου, σύμφωνα με το αλβανικό υπουργείο Αμυνας, «υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι στα ερείπια».
ΙΣΑ: Αποστολή στην Αλβανία με γιατρούς και φαρμακευτικό υλικό
Κλιμάκιο γιατρών στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές της Αλβανίας έστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). Η αποστολή του ΙΣΑ μεταφέρει φάρμακα και υγειονομικό υλικό και θα συνδράμει στις προσπάθειες για την υγειονομική κάλυψη των τραυματιών.
«Η σκέψη μας είναι κοντά στους συνανθρώπους της γειτονικής χώρας που χτυπήθηκαν από το φονικό σεισμό», ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης. Πρόσθεσε ότι «ο ΙΣΑ θα ενώσει τις δυνάμεις του, με τις υγειονομικές αρχές της περιοχής για να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές» και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους πολίτες της Αλβανίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας
Τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατόπιν αιτήματος των Αλβανικών αρχών.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμπαρίσταται στην Αλβανία αυτή τη δύσκολη ώρα», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης, προσθέτοντας ότι ομάδες από την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία μεταβαίνουν στην σεισμόπληκτη Αλβανία.
Επίσης, ο κ. Στυλιανίδης, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ίδιο τηλεγράφημα του «ΑΤΑ», ευχαρίστησε την Ουγγαρία, τη Γερμανία, την Κροατία, τη Γαλλία, την Εσθονία, την Τσεχία και την Τουρκία για τις προσφορές βοήθειας που έκαναν προς την Αλβανία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.
Νωρίτερα, ο κ. Στυλιανίδης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, στον οποίο μετέφερε την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Αλβανικό λαό και την ετοιμότητα της ΕΕ για παροχή βοήθειας.
Το σύστημα Copernicus έχει ενεργοποιηθεί για την παραγωγή δορυφορικών εικόνων των πληγεισών ζωνών ενώ το κέντρο συντονισμού έκτακτης ανάγκης 24/7 της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε επαφή με τις Αλβανικές αρχές και συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση. Η ΕΕ θα αναπτύξει, επίσης, ομάδα πολιτικής προστασίας για να βοηθήσει τις αρχές να συντονίσουν την απάντηση και να αξιολογήσουν τις υλικές ζημιές.
100 Γάλλοι διασώστες αναχωρούν για την Αλβανία
Περίπου 100 μέλη της γαλλικής υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας αναχώρησαν για την Αλβανία προκειμένου να συνδράμουν στις επιχειρήσεις διάσωσης των εγκλωβισμένων και να παράσχουν υλική βοήθεια στους επιζώντες που έμειναν άστεγοι μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που άφησε πίσω του 18 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.
Μια ομάδα 44 στρατιωτών από την υπηρεσία πολιτικής ασφάλειας της Μπρινιόλ αναχώρησε χθες το βράδυ από τη Μασσαλία με προορισμό την Αλβανία, μεταφέροντας και 15 τόνους υλικού, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας. Άλλοι 50 πυροσβέστες θα φτάσουν στις πληγείσες περιοχές το πρωί της Τετάρτης.
Λίγο μετά το μεσημέρι της Τρίτης έφτασε στα Τίρανα μια “αναγνωριστική ομάδα”, που είχε ως αποστολή να εκτιμήσει τις ανάγκες των αλβανικών αρχών.
Ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ και ο υφυπουργός Λοράν Νουνιές εξέφρασαν “τη βαθύτατη θλίψη τους και την αλληλεγγύη τους” στον λαό και την κυβέρνηση της Αλβανίας. “Η αλληλεγγύη της Γαλλίας εκφράζεται με πράξεις και όχι μόνο με λόγια”.
Σε σκηνές και με συσσίτιο οι κάτοικοι του Δυρραχίου το βράδυ της Τρίτης
Με τον φόβο ενός μεγάλου μετασεισμού και πολλοί από αυτούς χωρίς σπίτι και υπάρχοντα μετά την κατάρρευση των κτιρίων που διέμεναν από τον μεγάλο σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή τους, οι κάτοικοι του Δυρραχίου στην Αλβανία κλήθηκαν να περάσουν μία από τις δυσκολότερες νύχτες στη ζωή τους.
Πολλοί εξ αυτών είχαν να αντιμετωπίσουν και την αγωνία δικών τους προσώπων που αγνοούνται, ή είναι εγκλωβισμένα στα χαλάσματα, αλλά και την απώλεια τουλάχιστον 24 ανθρώπων, όπως ήταν ο τελευταίος απολογισμός των αρχών.
Σχεδόν κανείς από τους κατοίκους του Δυρραχίου δεν θέλησε να κοιμηθεί στο σπίτι του. Η συντριπτική πλειοψηφία, αν όχι όλοι, επέλεξαν να μείνουν στους δρόμους και καθώς ο χειμώνας και το κρύο έχουν αρχίσει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, οι ανάγκες για την επιβίωσή τους το αμέσως επόμενο διάστημα, αφορούσαν ένα κατάλυμα, τροφή και νερό.
Την ίδια στιγμή που τα σωστικά συνεργεία, τόσο της Αλβανίας, όσο και της Ελλάδας, αλλά και της Ιταλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, δίνουν μάχη με τον χρόνο για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων από τα χαλάσματα, χιλιάδες άστεγοι κάτοικοι του Δυρραχίου και άλλων μικρότερων πόλεων που επλήγησαν από το κτύπημα του Εγκέλαδου, προσπαθούν να βγάλουν όπως-όπως τη νύχτα.
Ημέρα εθνικού πένθους η 26η Νοεμβρίου
Ημέρα εθνικού πένθους κηρύχθηκε η 26η Νοεμβρίου στην Αλβανία, την επομένη του ισχυρού σεισμού ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 23 ανθρώπους, ενώ τα σωστικά συνεργεία διπλασιάζουν τις προσπάθειές τους για να ανασύρουν επιζώντες από τα συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν.
Ο σεισμός 6,4 βαθμών, ο ισχυρότερος που έχει πλήξει αυτή τη χώρα των Βαλκανίων εδώ και πολλές δεκαετίες, προκάλεσε την κατάρρευση κτιρίων σαν να ήταν πύργοι από τραπουλόχαρτα, που παγίδευσαν ανθρώπους κάτω από βουνά από συντρίμμια.
«Χάσαμε πολλές ανθρώπινες ζωές, αλλά σώσαμε επίσης πολλές», είπε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο νοσοκομείο των Τιράνων χθες βράδυ για να δει τραυματίες. «Δυστυχώς, ο απολογισμός των απωλειών δεν είναι ο οριστικός», προειδοποίησε, πριν ανακηρύξει την Τετάρτη «ημέρα εθνικού πένθους».
Στρατιωτικοί, αστυνομικοί και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας συνέχιζαν χθες όλη την ημέρα τις έρευνες στα συντρίμμια σε πόλεις κοντά στο επίκεντρο της καταστροφικής σεισμικής δόνησης, κοντά στις αλβανικές ακτές στην Αδριατική.
πρώτο θέμα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου