Tuesday, 19 November, 2024

Η Τουρκία ζητά και τα ρέστα για τη συμφωνία με τη Λιβύη

Η Τουρκία επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση, μετά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η συμφωνία της για τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα

και κυρίως μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του. Με ανακοίνωση, το τουρκικό ΥΠΕΞ επιτίθεται στην Αθήνα και τη Λευκωσία, ενώ αμφισβητεί την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου, αναφέροντας ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

Την Κυριακή, μετά τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόσο για τη συμφωνία με τη Λιβύη όσο και για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Δένδιας μετέβη στην Αίγυπτο και συναντήθηκε με τον Σάμεχ Σούκρι. Υπενθυμίζεται ότι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών έχει ήδη δώσει τελεσίγραφο στον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα να ενημερώσει την Ελλάδα για το περιεχόμενο της συμφωνίας με την Τουρκία. Στη συνάντηση στην Αίγυπτο, μετά τις κινήσεις της Τουρκίας, ο κ. Δένδιας και ο κ. Σούκρι συμφώνησαν να επιταχυνθεί η συζήτηση μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των δύο χωρών, για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Παράλληλα, εξέφρασαν αμφιβολίες για τη νομιμοποίηση του προέδρου του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης να υπογράψει την επίμαχη συμφωνία με την Τουρκία.

Η αντίδραση της Τουρκίας μετά τη συνάντηση στην Αίγυπτο
Αυτή η συνάντηση στην Αίγυπτο προκάλεσε την αντίδραση της Τουρκίας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Χαμί Ακσόι, σε δηλώσεις του κατηγόρησε τόσο την Αθήνα όσο και τη Λευκωσία για «μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς», ενώ προέβαλε το πάγιο επιχείρημα της Αγκυρας ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, φέρνοντας ως παράδειγμα το Καστελόριζο. «Με τη συμφωνία που υπογράφηκε με τη Λιβύη, καθορίζεται ένα μέρος των δυτικών συνόρων στις θαλάσσιες περιοχές της δικαιοδοσίας μας στην ανατολική Μεσόγειο. Η συμφωνία είναι με βάση των δικαστικών αποφάσεων που δημιουργούν διεθνή νομολογία και με βάση το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών άρθρων της σύμβασης του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.
«Ολα τα μέρη ουσιαστικά γνωρίζουν ότι τα νησιά δεν μπορούν να έχουν αποκόπτουν την παράκτια προβολή της Τουρκίας, της χώρας με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, ότι τα νησιά που βρίσκονται στην απέναντι πλευρά της διάμεσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών χωρών δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέραν των χωρικών υδάτων τους και ότι το μήκος και η κατεύθυνση των ακτών πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στον προσδιορισμό των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας», δήλωσε ακόμη ο Ακσόι.

Τουρκία: Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ τόνισε ότι με τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, οι δύο χώρες «επέδειξαν ότι δεν θα επιτρέψουν τετελεσμένα», ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις της Αγκυρας να γίνουν διαπραγματεύσεις «για μια συναίνεση με βάση την ισότητα και παραμένει έτοιμη για διαπραγματεύσεις». «Όμως, αντί να εμπλακούν σε διαπραγματεύσεις, απαντώντας στην προσέγγιση της Τουρκίας που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και την ισότητα, οι άλλες πλευρές προτίμησαν μόνο να κάνουν μονομερείς ενέργειες και να προσπαθήσουν να ρίξουν την ευθύνη στην Τουρκία. Μαξιμαλιστικοί και ασυμβίβαστοι ισχυρισμοί από την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους κρύβονται πίσω από αυτή την αντίληψη, ενώ για παράδειγμα το Καστελόριζο υποτίθεται ότι δημιουργεί μια θαλάσσια περιοχή δικαιοδοσίας 4 χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από τη δική του έκταση. Αυτή η αντίληψη είχε ως αποτέλεσμα να χάσει η Αίγυπτος μια περιοχή 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου