Thursday, 23 January, 2025

Ανοικτό Λ. Πανεπιστήμιο Γιαννιτσών: Ισότοπα στην πολιτιστική κληρονομιά

Εκδήλωση του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου Γιαννιτσών, που οργανώνεται με τη συνεργασία της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Πέλλας, τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

και ώρα 19:00, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πέλλας στα Γιαννιτσά, με Θέμα: «Ισότοπα στην πολιτιστική κληρονομιά: Ένα παράθυρο στο παρελθόν»
Ομιλήτρια: Δρ. ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΝΤΟΤΣΙΚΑ, Διευθύντρια Έρευνας, Επικεφαλής Μονάδας Σταθερών Ισοτόπων και Ραδιοάνθρακα, Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας (INN), Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας “Δημόκριτος”.
Μέλος του “Ιταλικού Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας” C.N.R., Ινστιτούτο Γεωεπιστημών και Γεωλογικών Πόρων Πίζα, Ιταλία
Μετ’ εξαιρετικής τιμής
ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Εφαρμογές στο παρόν και προοπτικές στο μέλλον
Σήμερα, τα ισότοπα είναι γνωστά στον επιστημονικό κόσμο και πολλές εφαρμογές έχουν χρησιμοποιηθεί για σχεδόν έναν αιώνα στην επιστήμη. Οι γεωλόγοι ήταν μεταξύ των πρώτων που χρησιμοποίησαν αυτή την τεχνική στην έρευνά τους. Μερικές δεκαετίες αργότερα, τα ισότοπα χρησιμοποιήθηκαν και σε άλλους τομείς, π.χ. της ιατρικής και της αρχαιολογίας. Οι σημερινοί αρχαιολόγοι μπορούν να επωφεληθούν από μια σειρά ισοτοπικών τεχνικών για να διερευνήσουν ανασκαφικά αντικείμενα.
Οι μετρήσεις ισοτόπων εφαρμόζονται επίσης σε πολλούς άλλους τομείς, όπως η ιατροδικαστική, η βιομηχανία τροφίμων και ποτών (ιχνηλασιμότητα και αυθεντικότητα τροφίμων), οι περιβαλλοντικές επιστήμες και επίσης χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση πλαστογραφιών στην τέχνη.
Κατά τη προσεχή ομιλία της 13ης Ιανουαρίου 2020 στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Γιαννιτσών θα παρουσιαστούν αφενός ποικίλα παραδείγματα και θα δοθεί έμφαση σε χημικά στοιχεία που είναι κατάλληλα για εφαρμογές στην έρευνα της πολιτιστικής κληρονομιάς, σήμερα και στο μέλλον και αφετέρου θα δοθούν πληροφορίες για τον ίδιο τον άνθρωπο, για τη διαβίωση του ανά τους αιώνες, την καθημερινότητά του, τη διατροφή του, την καταγωγή του, για τις παλαιοκλιματικές αλλαγές που καθόρισαν την ζωή του και τις μετακινήσεις του και για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που προκάλεσαν και προκαλούν την διαχρονική αποσάθρωση των υλικών των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς. Κάποια από τα παραδείγματα και τα συναφή συμπεράσματα προέκυψαν από τη συνεργασία μας με τις τοπικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και τη μελέτη υλικών από την Έδεσσα και την Πέλλα.
Τέλος θα αναδειχθεί το «πρόβλημα» κάθε αρχαίας και νέας μεταναστευτικής ροής που έθετε και θέτει πολιτικές, οικονομικές, πολιτιστικές και ανθρωπιστικές πτυχές στις κοινωνίες που τις ζουν.
Δρ Ελισάβετ Ντότσικα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου